Gündem Eczanelere ve ecza depolarına sıkı denetim

Eczanelere ve ecza depolarına sıkı denetim

01.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, ilaç denetimlerinde stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edilen ecza deposu sayısının 17’den 54’e, eczane sayısının ise 144’ten 261’e yükseldiğini açıklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; döviz kurundaki yükseliş nedeniyle, bazı kritik ilaçlara erişimin zorlaştığı yönündeki iddialar üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti.

Eczanelere ve ecza depolarına sıkı denetim

ANKARA Milliyet - Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ürün denetmenleri, müfettişleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince yıl boyunca düzenli olarak sürdürülen denetimler, kasım ayında daha da sıkılaştırıldı. Denetimler Türkiye genelinde 200 kişilik ekiple sürdürülüyor. Denetimler, ecza depoları, ilaç üretim tesisleri ve eczaneler olmak üzere üç alanda yapılıyor. Depo ve üretim tesisleri TİTCK müfettişlerince, eczaneler ise İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince inceleniyor.

Haberin Devamı

Sürdürülen denetimler sonucu İlaç Takip Sistemi (İTS) kayıtları ve fiili stok durumları arasında uyumsuzluk olduğu tespit edilen eczane sayısı 261’e, ecza deposu sayısı da 54’e çıktı. Bakanlığın geçen hafta yaptığı açıklamada usulsüzlük tespit edilen eczane sayısı 144, depo sayısı da 17 olarak duyurmuştu.

‘Kâr revize edilmeli’

Başta Türk Eczacılar Birliği (TEB) olmak üzere sağlık alanındaki pek çok örgüt, ilaç krizinin derinleştiğini savunuyor. Son olarak, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, sorunun çözümü için eczacı kârının reviz edilmesi gerektiğini belirterek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şöyle seslendi:

“Hiç güncellenmemiş olan beşeri ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan karlılık tablosundaki imalatçı fiyatına göre belirlenmiş kademe oranlarının güncellenmesi tüm paydaşlar için bir zorunluluk haline gelmiştir.”