Gündem Ege’de ‘Her zaman hazırız’ mesajı

Ege’de ‘Her zaman hazırız’ mesajı

09.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Anadolu Yıldızı-2019 Arama Kurtarma tatbikatı Ege Denizi’nde başladı. Türk Arama Kurtarma Teşkilatı tarafından iki yılda bir düzenlenen tatbikatı 50 yerli, 16 yabancı katılımcı takip ediyor

Ege’de ‘Her zaman hazırız’ mesajı

Türk Arama Kurtarma Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Anadolu Yıldızı-2019 Arama Kurtarma (AK) tatbikatı başladı. Senaryo gereği, Ege Denizi açıklarında çarpışan kuru yük gemisi ile balıkçı teknesinin personelleri başarıyla kurtarıldı. Kuru yük gemisinde çıkan yangın ise, Sahil Güvenlik gemilerince söndürüldü.

Haberin Devamı

Türk Arama Kurtarma Teşkilatı tarafından, iki yılda bir düzenlenen Anadolu Yıldızı-2019 Arama Kurtarma Tatbikatı dün başladı.

Komutanlar Umut’ta

Tatbikata, Türk Arama Kurtarma teşkilatı içinde yer alan, Deniz, Kara, Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve KKTC arama kurtarma unsurlarından çeşitli gemi, uçak, helikopterler ile uzman personel katıldı. Tatbikatı gözlemci olarak 8 farklı ülkeden 50 yerli, 16 yabancı katılımcı takip etti.

Milliyet tatbikatı, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir ve gözlemciler ile birlikte Sahil Güvenlik’e bağlı TCSG UMUT arama kurtarma korvetinden takip etti.

Tatbikatın başlangıcında konuşan Korg. Kadıoğlu, “Bu tatbikat ile TSK AK teşkilatı, Türk Arama Kurtarma Bölgesinde ihtiyaç duyulan her yerde, denizde ve karada, zorlu hava şartlarında, 7 gün 24 saat görev yapabilme imkan ve kabiliyetiyle her zaman hazır olduğunu gösterecektir” dedi. Tuğamiral Kendir ise, tatbikata katılan personele başarılar diledi. Tatbikatın dün icra edilen deniz safhası, Ege’nin uluslararası suları ve hava sahasında Türk Arama Kurtarma Bölgesi’nde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Ege’de kurtarma harekâtı

Hava Eğitim Komutanlığı koordinesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından icra edilen tatbikatta, arama kurtarma unsurları tam not aldı.

Senaryo gereği, İzmir isimli kuru yük gemisi ile Kemal Reis isimli balıkçı gemisi çarpıştı. Çarpışmanın ardından Kemal Reis balıkçı gemisi batarken, İzmir’de yangın çıktı. Batmakta olan kuru yük gemisinin çağrısı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) ile Deniz AKKM tarafından TSK AKKM’ye bildirildi. Mevcut imkanların yeterli olmaması sebebiyle devreye TSK AKKM girdi. Kara, deniz ve hava kuvvetlerinin AKKM’lerinin görevlendirilmesiyle müşterek AK harekâtı başlatıldı.

Ege’de ‘Her zaman hazırız’ mesajı

Ekip, kazazedelerin yanına paraşütle indi

İlk olarak, denize düşen kazazedelerin yakınına işaret fişeği atıldı. Yer tespitinin ardından arama kurtarma uçağından bölgeye bot bırakıldı. Sonrasında Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Arama Kurtarma İhtisas Personeli (AKİP) kazazedelerin yanına paraşütle indi ve atılan botu başarıyla kurdu. Tatbikatın diğer aşamasında, Kara, Hava, Deniz, Sahil Güvenlik’e bağlı farklı tipteki helikopterler denizdeki kazazedeleri çeşitli yöntemlerle kurtardı. Helikopterden halatla inen AK personeller, kazazedeleri helikoptere aldı ve bazı personellerin TCSG DOST gemisine intikali sağlandı. Bazı kazazedeler ise Sahil Güvenlik’e ait botlarca kurtarıldı. İzmir isimli kuru yük gemisinde çıkan yangın ise, Türkiye ve KKTC’ye bağlı iki sahil güvenlik gemisinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü.

Haberin Devamı

Ege’de ‘Her zaman hazırız’ mesajı

Kara safhasında kayıp dağcılar kurtarılacak

12 faaliyetin gerçekleştiği ve 10 kişinin kurtarıldığı Anadolu Yıldızı’nın deniz safhası komutanların, tatbikata katılan unsurları selamlamasıyla son buldu. Tatbikatın kara safhası ise bugün İzmir Menemen’e bağlı Dumanlı Dağı bölgesinde icra edilecek. Anadolu Yıldızı’nda, senaryo gereği kaybolan dağcılar kurtarılacak.