25.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Ege mutfağı otlarıyla meşhurdur. Arapsaçı, şevketi bostan, radika, ısırgan, turp otu, cibez, kuzukulağı bölgede en çok tüketilen bitkiler arasındadır. Günümüzde artık bu otlara, büyükşehirlerde ki organik pazarlarda da rastlamak mümkün. Bu otları farklı şekilde tüketebilirsiniz. Salata, kavurma, börek, dolma, çorbaları yapılarak tüketilebilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Günay Akkuş ege otlarının mucize güçlerine dikkat çekiyor.
İŞTE EGE’NİN ŞİFALI OTLARININ LİSTESİ
Arapsaçını keşfedin: Halk arasında midevi, gaz giderici ve süt arttırıcı olarak kullanılır. Geleneksel olarak, bronşit, kabızlık, diyabet, gastrit, mide sancısı, iştahsızlık, solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılabilir. Besin değerini ve lezzetini arttırmak için, kuzu eti veya kuru fasulye ile pişirilerek tüketilebilir.
Vitamin deposu Kuzukulağı
Ekşi lezzetli ,vitamin ve mineraller açısından çok zengin bir bitkidir. Kökleri kaynatılarak tüketildiğinde; idrar söktürücü, safra söktürücü ve ateş düşürücü olarak kullanılır. Kansere karşı etkili bileşikleri içeriğinde barındırır.
Çiğ olarak salatalarınızda hem lezzet hem de fayda sağlamak için kullanabilirsiniz.
Mineral deposu Şevketibostan
Gövdesi beyaz etli , kanatlı ve dikensi bir yapıya sahiptir. Vitamin ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücüdür.
Radikanın gizemli dünyası
Besleyici değeri yüksek bir ot olan radika vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürücü özelliği bulunur.
Böbrek ve safra taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Yapraklarını 5 dakika kadar kaynamış suyun içerisinde bekletip hafif zeytinyağ ve limon ile soğuk salatasını tüketebilirsiniz.
Tokluk hissi veren bitki Cibez
Tadı tatlımsı, hafif baharatlı bir bitkidir. İştah açar, bağırsakları çalıştırır, sindirimi kolaylaştırır. Zayıflama diyetlerinde uzun süre tokluk hissi vermesi, vitamin, mineral desteği ve idrar söktürücü öxelliğinden dolayı tercih edilir. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.
Yapraklarını 5 dakika kadar kaynamış suyun içerisinde bekletip hafif zeytinyağ , limon ve sarımsak ile soğuk salatasını tüketebilirsiniz.
Ağrılara Turp Otu
Turpun yapraklarından elde edilen, haşlanıp salata olarak yenildiği gibi kavrulup üzerine yumurta kırılırak da yemeği yapılabilen bir bitkidir. Oldukça yararlı olan turp otu içerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, sinirleri teskin edici, ağrı dindirici özelliklere sahiptir.