Gündem Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

14.10.2017 - 14:59 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasına bir haftadan az kaldı. Sınavda baraj puanı geçen adaylar, direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olanlar stajyer ehliyet alacak. Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? Direksiyon sınavında nelere dikkat edilmelidir?

Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak

7 Ekim’de gerçekleştirilen ehliyet sınavının sonuçları adaylar tarafından merakla beklenmeye başlandı. MEB tarafından açıklanan takvime göre, ehliyet sınav sonuçları 19 Ekim Perşembe günü ilan edilecek. Adaylar sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ile MEB internet sitesinden öğrenebilecek. Sınavda başarılı olamayan adaylar ise 2017 yılının 23 Aralık’ta gerçekleştirilecek son ehliyet sınavına girebilirler.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

DİREKSİYON SINAVINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Ehliyet sınavından en az 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında adaylara ilk olarak aracın tanınması ile birkaç soru sorulur. Sınav komisyonu, araca binildiği andan itibaren adayın ayna ve koltuk ayarlamasına, aracı düzgün hareket ettirebilmesine, direksiyon hakimiyetine kadar pek çok noktaya dikkat eder. Adayın yaptığı her hata, puan kaybetmesine neden olur. Bunlar dışında hız kurallarına uyma, dönüş kurallarına uyma, eğimli yolda durdurulan aracı hareket ettirebilme gibi kriterler de sınav komisyonu tarafından dikkate alınır. Direksiyon sınavından da en az 70 puan alan adaylar, stajyer ehliyet almaya hak kazanırlar. Stajyer ehliyet alan adaylar 2 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşmazsa, stajyerlikten çıkarak normal ehliyet sahibi olabilirler.

Haberin Devamı

Direksiyon sınavının sonuçları ise sınavın yapıldığı aynı gün içerisinde ya da ertesi gün sınav komisyonu tarafından adaylara ilan edilir.

STAJYER EHLİYET

Sınav sonucunda başarılı olanlar stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet için adaylar iki yıllık süre verilir. Bu süre içerisinde adayların 75 ceza puanına ulaşmaması gerekir. 75 ceza puanına ulaşan adayların ehliyetlerine el konur. Ehliyetleri alınan adaylar, psikoteknik teste tabi tutulurlar. Psikoteknik test sonucuna göre de adayların ehliyet alabilmeleri için, yeniden sürücü kursuna kayıt olarak ehliyet sınavına girmesi gerekir.

Trafikte sürücülerin yaptığı hatalar ve bu hatalar sonucunda yazılan ceza puanlarından bazıları şu şekildedir;

- Emniyet kemerini takılmaması 15 ceza puanı
- Ruhsatsız araç kullanılması 10 ceza puanı
- Kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı
- Cep telefonu ile konuşmak 10 ceza puanı
- Emniyet şeridinden gitmek 20 ceza puanı
- Aracın muayene süresinin geçirilmesi 10 ceza puanı
- Araçta yüksek ses ile müzik dinleme 10 ceza puanı