Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Ehliyet puan hesaplama...

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Ehliyet puan hesaplama...

25.11.2017 - 10:38 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavına girecek adaylar, sınava az bir zaman kala heyecanla bekliyor ve çalışmalarını sürdürüyor. Sınav sonucunda yeterli puanı alıp başarılı olan adaylar ehliyet almaya hak kazanacak. Peki ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavda başarılı olmak için kaç puan gereklidir? İşte yanıtları...

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak Ehliyet puan hesaplama...

2017 yılının son ehliyet sınavı, 23 Aralık’ta yapılacak. Adaylar saat 14.00’da sınava girecekler. Sınavın sonuçları, 4 Ocak 2018 tarihinde ilan edilecek. Sınavda başarılı olanlar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da yeterli puanı alan adaylar, stajyer ehliyet alacaklar.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!



EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavında başarılı olunabilmesi için, en az 70 puan alınması gerekir. Ehliyet sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve 50 soru sorulur. Soruların en az 35 tanesini doğru cevaplayanlar başarılı sayılırlar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar. Ehliyet sınavında adaylara; trafik ve çevre dersinden 23 soru, ilk yardım dersinden 12 soru, araç tekniği dersinden 9 soru ve trafik adabı dersinden 6 soru sorulur.

Ehliyet sınav sonuçları, MEB resmi internet sitesi ilan edilir. Sınava giren adaylar, T.C. kimlik numaraları ile sonuç bilgilerine ulaşabilirler. Sınavdan yeterli puanı alamayan adaylar, 2018 yılında yapılacak sınavlara girebilirler.

DİREKSİYON SINAVI DEĞERLENDİRMESİ

Direksiyon sınavında sınav komisyonu tarafından adaylara ilk olarak aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Sorular için gereken cevapları veremeyen adaylar başarısız sayılır. Soruların sorulmasının ardından sürüş bölümüne geçilir. Adayın araca bindiği andan itibaren belirli kriterlere göre puanlama yapılır. Adayın emniyet kemerini takmaması, direksiyon hakimiyetini sağlayamaması ve hız kurallarına uymaması puan kaybetmesine neden olur. Aynaları kontrol etmesi, dönüş kurallarına uyması, aracı düzgün şekilde hareket ettirmesi gibi durumlar da adaya puan kazandırır.
Sınav süresi ortalama olarak 35 dakika sürer. Her adayın sınavından sonra 5 dakika ara verilir. Sınav esnasında adayın güvenli sürüş sağlayamaması sonucunda uzman sürücü aracı sınav başlangıç yerine getirir.

Direksiyon sınavının sonuçları da sınav komisyonu tarafından aynı gün ya da ertesi gün açıklanır ve adaylara ilan edilir.

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Stajyer ehliyet alan adaylara iki yıllık süre verilir. Süreçte başarılı olunabilmesi için 75 ceza puanına ulaşılmaması gerekir. 75 ceza puanına ulaşan adayların ehliyetleri alınır ve psikoteknik teste girerler. Test sonucunda ehliyetin alınabilmesi için yeniden sürücü kursuna kayıt olunarak ehliyet sınavına girilmesi gerekir.

Yazarlar