Gündem Kahramanmaraş ve Adıyaman'da 198. saatte 3 mucize birden!

Kahramanmaraş ve Adıyaman'da 198. saatte 3 mucize birden!

13.02.2023 - 19:15 | Son Güncellenme:

Depremin 9. gününde 198. saatte Kahramanmaraş ve Adıyaman'da enkaz altından sevindiren haberler peş peşe geldi. Enkazlardan 3 kişinin sağ olarak kurtarıldığı bildirildi.

AFAD, 6 Şubat'ta 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Aynı gün Elbistan'da da saat 13.24'te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir büyük deprem daha meydana geldi. Deprem, 10 ilde yıkıma neden oldu.

Haberin Devamı

Diyarbakır'daki görevlerini tamamlayarak Adıyaman’a geçen Muş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri çalışmalarını aralıksız devam ediyor. Zaman kaybetmeden Adıyaman’daki enkazda arama kurtarma çalışması başlatan AFAD ekipleri, enkaz altından tam 9 gün sonra 9 yaşındaki Yücel’i canlı çıkardı. O anlar cep telefonu kamerası ile kaydedildi.

Kahramanmaraş ve Adıyamanda 198. saatte 3 mucize birden

Hatay'da 205 saat sonra hayata dönüş

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve başta Hatay olmak üzere 10 ili etkileyen depremde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hatay Antakya’da akşam saatlerinde bir binanın enkazında termal kamera ile yapılan ölçümde vücut ısısına rastlayan ekipler kurtarma çalışması yaptı. Yapılan çalışma sonucu 911 Arama Kurtarma ekipleri tarafından 77 yaşındaki Bedriye Uslu isimli kadın kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.
Antakya’da ekiplerin arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

AYÇA BÖYLE KURTARILDI

Kahramanmaraş'ta 10 yaşındaki Ayça, depremden 185 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkartıldı.6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrası Kahramanmaraş’taki Ebrar Sitesi'nde arama kurtarma çalışması yapan Ankara İtfaiyesi ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekiplerince 10 yaşındaki Ayça enkazdan çıkartıldı. Ekiplerin titiz çalışmalarının ardından çıkarılan çocuk, hastaneye sevk edildi.

Kahramanmaraş ve Adıyamanda 198. saatte 3 mucize birden

Hatay merkez Antakya ilçesinde bir kişi daha 183 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkartıldı. Umutların tükenmediği deprem bölgesinde ekiplerin çalışmaları devam ediyor. Enkazdan yaralı olarak kurtarılan Hüseyin Berber hastaneye kaldırıldı.

Depremlerde en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da ekipler arama kurtarma çalışmasına aralıksız devam ediyor. Merkez Antakya ilçesi Cebrail Mahallesi Oymak Sokak'taki bir apartmanda yapılan arama kurtarma çalışmalarında sevindirici haber geldi. Jandarma Arama Kurtarma Timleri ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen arama kurtarma çalışmalarında Hüseyin Berber sağ olarak enkazdan çıkarıldı. Depremzede hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş ve Adıyamanda 198. saatte 3 mucize birden

198. SAATTE İLETİŞİME GEÇTİ

CNN Türk muhabiri Ahmet Türkeş Kahramanmaraş'ta arama-kurtarma çalışmaları devam ederken 198. saatte enkaz altından bir ses daha duyulduğunu bildirdi.

Türkeş 17 yaşındaki bir gencin ekiplerle iletişime geçtiğini ve yanında da 2 kişinin olduğunu söyledi. Kendisini iyi ifade ettiği, çevresindeki insanların durumu hakkında bilgi verdiği belirtildi. Enkaz altındaki genciz ekiplere 'Burada 3 kişiyiz' dediği öğrenildi.

17 yaşındaki Muhammet Enes isimli gencin ve yanında bulunan 20 yaşındaki ağabeyi Abdulbaki'nin enkazdan sağ çıkarıldığı bildirildi. 2 depremzedenin yıkılan binanın kazan dairesinden çıkarıldığı da öğrenildi.

Depreminde 9. gününde (14 Şubat) saat 09.20 sıralarında enkaz altından kurtarılanlarla ilgili Türkeş CNN Türk canlı yayınında şu değerlendirmeleri yaptı; Uzun süredir karanlıktalar, hareketesizler. Bu yüzden çok duyarlılar. Yanlarında bağırmamak önemli. Yüksek sese, ışığa maruz bırakmamak önemli. Depreme yenilmeyip dışarı çıkatıktan sonra başka bir mücadele başlıyor. Ambulasa götürülüyor. 198. saattte ve şu anda ambulansa götürülüyor. Bu insan koridoru onu gece gündüz çıkarmak için çalışan ekiplerden ve hemen sonunda bekleyen vatandaşlardan oluşuyor. Şimdi sedyeyle birlikte gitti. İkinci kişi de çıkıyor. Sessiz olun uyarısı yapılıyor. Sessiz bir sevinç gerek. Çıkan ikinci kişinin isminin de Abdulbaki olduğu ifade ediyor görevliler. Yanında sağlık görevlileri ve UMKE ekipleri var. Teması ilk kuran ekip...

Haberin Devamı

KARE KARE KURTULUŞ

Jandarma Genel Komutanlığı, Kahramanmaraş'ta kurtarılan Muhammed ve Abdulbaki'nin enkaz altından kurtarılmasına ilişkin görüntüler paylaştı. Paylaşımda, 'Depremin 198. saatinde iki kardeşimiz daha enkaz altından kurtarıldı. Umudumuzu kaybetmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz.' denildi. 

"İLK BİR İKİ GÜN AĞLADIK"

Kahramanmaraş’ta depremin 9.gününde 198. saatte enkazdan sağlıklı olarak çıkarılan 17 yaşındaki Muhammed Enes ve 21 yaşındaki ağabeyi Abdülbaki Yeninar, o saatleri İHA’ya anlattı.

İki gün önce enkazdan sağ olarak çıkarılan annesini sürekli soran 17 yaşındaki Muhammed Enes de, “Annem nasıl? Onu merak ediyorum. Depremden sonra ağabeyimle ilk bir iki gün ağladık. Sonra nasıl kardeşlik yaptığımızı konuştuk” dedi. Doktorlar depremin sembolü olan ağabey ve kardeşin başından bir an olsun ayrılmazken, Yeninar kardeşlerin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş ve Adıyamanda 198. saatte 3 mucize birden

 MADENCİLER 'DOMUZ DAMI' YAPTI

Pınar Apartmanı’nda Muhammed Enes’in sesi duyulunca askerler, madenciler ve AFAD görevlilerinin yanı sıra, yerli ve yabancı kurtarma ekipleri seferber oldu Madenciler 'Domuz damı' yaptı, askerler de enkaz altındaki sporcu Muhammed Enes’e ulaştılar. Muhammed Enes yanında ağabeyi 21 yaşındaki ağabeyi Abdülbaki ile konuştuklarını daha büyük ağabeyinden ilk günlerde ses aldığını söyledi. Zamanla yarış sonrası 4-5 saatlik çalışma ile önce Muhammed Enes ardından da ağabeyi Abdülbaki Yeninar enkazdan şuuru açık olarak çıkarıldı.112 ambulansıyla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Yeninar kardeşlerin durumunun iyi olduğu bildirildi. Doktorlar da burada seferber olup bütün kan değerleri, filmleri ve diğer tetkikleri incelediler.

Kahramanmaraş ve Adıyamanda 198. saatte 3 mucize birden

 PROTEİN TOZU İÇTİK

17 yaşındaki Muhammed Enes, görevlilere sürekli annesini sordu. Annesinin de enkazdan 2 gün önce sağ olarak çıkarıldığı ayaklarında problem olduğu için Kayseri’deki hastaneye sevk edildiği öğrenildi. Ağabeyi ile birkaç gün ağladıklarını, annesi ve ailesi hakkında konuştuklarını sonra da diğer günler ağabey kardeş nasıl günler geçirdiklerini konuştuklarını ifade eden Muhammed Enes, “Yanımızda erzak da vardı. Ancak protein tozu içtik. Bir asker ağabeyimiz var. Mehmet abi onun geleceğini de biliyordum. Askerler yanımıza gelince sesleri gelince ferahladık. Daha sonra önce beni sonra ağabeyimi çıkardılar” dedi.

Kahramanmaraş ve Adıyamanda 198. saatte 3 mucize birden


"DUA ETTİK ENKAZ ALTINAYKEN"

21 yaşındaki Abdülbaki Yeninar da inancını kaybetmediğini, kurtulacağını bildiğini vurgulayarak, “Kardeşim vücut yapıyor, sporla ilgileniyor. Onun protein tozları vardı. Onu kullandık. İçim çok rahattı. Kurtarılacağımı biliyordum. Dua ettik enkaz altınayken. Orada içeriye hava geliyordu. Dışarıda oradaki kadar iyi nefes almadım. İçime çektikçe çekesim geliyordu. Oksijen problemi hiç yaşamadık” diye konuştu.
Onlarla yakından ilgilenen doktorlar iki kardeşin de durumlarının iyi olduğunu ifade ettiler.

AİLE ÜMİDİ KESMİŞTİ

Öte yandan Yeninar ailesinin fertlerinin Muhammed Enes ve ağabeyi Abdülbaki’den ümidi kestikleri cesetlerini beklediklerini belirttiler.

İki kardeşin de sağlıklı olarak çıkarılması tüm Türkiye’nin de yüzünü güldürmüş oldu.

AYNI DAKİKALARDA BİR MUCİZE DE KAHRAMANMARAŞ'TAN

198. saatte sevindiren haber bu kez Adıyaman'dan geldi. CNN Türk muhabiri Serdar Er, 18 yaşındaki Muhammed Cafer Çetin isimli genç enkaz altından 198. saatin sonunda kurtarıldığını bildirdi. Muhammed'i enkaz altından kurtaran ekipte yer alan Zonguldak'tan Madenci Taş Kömürü ekiplerinden Ercan Çömlek basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 'Durumu iyi. Konuşmasında herhangi bir şey yok. İlk yemek istedi, et yemeği. Mutluyuz, sevinçliyiz. Tarif edilebilecek bir duygu değil. Biz şu an burada 9 kişiyiz. Bize nasip oldu biz kurtardık. Arkadaşımızı sağ salim çıkardık. ' dedi.

Öte yandan Muhammed'in akrabası enkaz altından elleriyle çıkaran madencilerin elini öpüp sarıldı.

KAAN KURTARILDI

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde en çok hasarı alan illerden Hatay'da ekipler arama kurtarma çalışmasına aralıksız devam ediyor.

Merkez Antakya ilçesi Akevler Mahallesi'nde 3 gündür çalışma yapan arama kurtarma ekipleri ısıya duyarlı termal kameralarla tespit yaptı. Günlerdir süren çalışmada canlı ibaresine ulaşan ekipler ardından ses aldı.

Ekiplerin yoğun çalışması sonucu enkaz altında kalan 13 yaşındaki Kaan Kuruoğlu'na ulaşıldı.

Ekipler enkaz altında ulaştığı Kaan'ın elini tuttu, ardından da sağlık ekibini çağırdı. Kaan'a enkaz altına damar yolu açılarak serum bağlandı. Daha sonra zaman karşı yarışan ekipler, Kaan'ı olduğu yerden çıkarmayı başardı. Sağ olarak kurtarılan Kaan, insan koridoru ile ambulansa taşınarak hastaneye sevk edildi.

13 yaşındaki Kaan'ın Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinden Hatay'daki yakınlarına misafir olarak geldiği öğrenildi.