GündemEksi 170 metrede ‘işgal’ eylemi

Eksi 170 metrede ‘işgal’ eylemi

23.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zonguldak’taki bir maden ocağında çalışan 300 madenci yetersiz çalışma koşulları nedeniyle 6.5 saat boyunca eylem yaptı. Mesai saatlerinde kapıların üzerlerine kilitlendiğini söyleyen işçiler isyanda: “Amacımız insanca muamele görmek”

Eksi 170 metrede ‘işgal’ eylemi

Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece vardiyasında çalışan 300 maden işçisi, iş güvenliği önlemleri ve çalışma koşullarının yetersiz olduğu gerekçesiyle dün sabah ocaktan çıkmama eylemi başlattı. Gündüz vardiyasına gelen işçiler de madene inmeyerek eyleme destek verdi.
TTK Üzülmez Maden Ocağı’nda gece 24.00-08.00 vardiyasında çalışan 300 işçi, sabah mesainin sona ermesine rağmen ocaktan çıkmadı. İşçiler, mesai saatleri içinde ocak giriş kapılarının üzerlerine kilitlenmesi, yer altındaki çalışma koşullarının ağırlığı, iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olması, kurum ambulanslarının iş kazalarında geç gelmesi, ambulansta doktor bulunmaması, yedek kıyafet ve çizme verilmemesi gibi nedenlerle yerin 170 metre altında eylem başlattı.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve GMİS Üzülmez Şube Başkanı Osman Tutkun, madene gelerek işçilerle ve yetkililerle görüştü.

‘İnsanca muamele’
İşçilerle görüşmesinin ardından ocaktan çıkan Tutkun, maden işçisine yaklaşık 1 yıldır psikolojik baskı uygulandığını ileri sürdü. Geçen cumartesi kalp krizi geçiren bir maden işçisi için kurum ambulansının 35 dakika geç geldiğini, bunun üzerine madencinin sabrının taştığını belirten Tutkun, şunları söyledi:
Son zamanlarda yapılan baskılar, psikolojik tacizler üretimi artırmak için yapılan müdahaleler değil. Kurum 2012-2013 yıllarının baret ve çizme istihkakını veremiyor. Beş aydan beri müessesenin işletme müdürü atanmamış ve kimsenin sesi çıkmıyor. Bundan altı ay önce ocak içinde ana yollar çöktü, bundan aylar önce ocakta yaşanan çökme sebebiyle beş gün kömür çıkmadı. Kimse sesini çıkartmadı. İşçi arkadaşımıza 07.45’te basması gereken kartı 07.46’da bastığı zaman 15 dakika ücret kesintisi yaşandı. Bizim amacımız ‘insanca muamele’ görmek. Kuyubaşındaki kapıların kilitlenmesi, kuyubaşındaki girişlere kafes yapılması, işçiye yapılan zulümdür. Bizim mücadelemiz insanca muamele görmek ve üretim yapmaktır. Maden işçisinin başka bir derdi yok. Kimse maden işçisini suçlamasın. Buradaki eylem onurlu bir eylemdir.”

Gündüzcülerden destek
Ocak önünde eyleme destek veren maden işçileri de yer altında iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu, maden işçisine gereken değerin verilmediğini söyledi.
Gündüz vardiyasında çalışmaya gelen madenciler şikâyetlerini “Ocakta emniyet olduğu söyleniyor ama ocakta iş güvenliği emniyeti sıfır. Eleman yetersiz. İş güvenliği istiyoruz.”

Eylem 6 buçuk saat sürdü
Eylem, kurum yöneticilerinin yer altındaki çalışma koşullarının iyileştirileceği yönündeki sözleri üzerine 6.5 saat sonra sona erdi. TTK Genel Müdür Yardımcıları İsmail Güner ve Mustafa Şimşek ile görüşmesinin ardından işçilere açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, taleplerinin karşılanacağını bildirdi. İşçiler, 14.30’dan itibaren gruplar halinde ocaktan çıktı. Eylem sırasında yerin 170 metre altında bekleyen işçilerden Mustafa Telli fenalaştı. Telli, arkadaşları tarafından ocaktan çıkarılarak ambulansla Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Eylemin ardından gazetecilere açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Kapı kilitlenmesi, cezaevi görüntüsü veren bir durum. Şikâyetlerin iyileştirilmesi yönünde söz aldık” diye konuştu.

Haberin Devamı

4 bin madenci yaşamını yitirdi
Zonguldak’ta iş müfettişlerinin 2011’den itibaren özelikle işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında yaptıkları denetimlerde eksiklikleri tespit edilen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel sektör kömür işletmelerine yaklaşık 515 bin lira para cezası uygulandı. Maden ocaklarında göçük ve grizu patlamasının yanı sıra karbonmonoksit zehirlenmesi, metan gazı ve karbondioksit boğulması gibi kazalarda, çok sayıda madenci yaşamını yitiriyor. Yaklaşık 4 bini aşkın madencinin hayatını kaybettiği kömür havzasında, ölümlü maden kazaları arasında yerin metrelerce altında yaşanan göçükler ve metan gazı patlamaları ilk sırada yer alıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler