Gündem Ellerinin ışığıyla binleri aydınlattı

Ellerinin ışığıyla binleri aydınlattı

23.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Matematik öğretmeni Pelin Baykan tarafından hayata geçirilen ve işitme engelliler için matematiğin işaret dili ile anlatıldığı ‘Anlatan Eller Projesi’ binlerce kişiye ulaştı...

Ellerinin ışığıyla binleri aydınlattı

İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü’nden mezun olan Pelin Baykan, engellilerin eğitim hayatlarındaki zorlukları yenmelerine yardımcı olabilmek için örnek bir projeye imza attı. İşitme engelliler için matematiğin işaret dili ile anlatıldığı ‘Anlatan Eller Projesi’ni hayata geçiren Baykan binlerce kişiye ulaştı.

Haberin Devamı

Sabancı Vakfı’nın ‘Fark Yaratan Projesi’ ile İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü’nü alan Baykan projesini şöyle anlattı: “Hayattaki en büyük tutkum matematikti, işaret dilini öğrenene kadar. Kendi isteğimle 2015’de İşaret Dili’ni öğrendim. Dili öğrenmeye başladıkça da engelli arkadaşlarım olmaya başladı. Eğitimde fırsat eşitsizliğini fark ettiğim noktada ise Anlatan Eller’i hayata geçirmeye karar verdim. Anlatan Eller, Türk İşaret Dili destekli işitme engelli topluma eğitim veren sosyal bir girişim.” İşitme engelli bireylerin birincil iletişim dillerinde eğitim alamadıklarını ve Engelli KPSS’nin matematik alanında çok zorluk yaşadıklarını vurgulayan Baykan, “Bunu fark ettiğimde matematik ile çok sevdiğim bu dili birleştirme kararı aldım. Bireysel başlayan yolculuğumda şimdi yanımda çok daha fazla anlatan el var ve hep beraber farklı alternatif çözümler üretip, geliştiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bu süreçte tek başına işaret diliyle matematik anlattığı videoları sosyal medyaya yükleyen Baykan şöyle devam etti:

“Kısa sürede 74 videonun izlenme oranı 116 bine ulaştı, binlerce işitme engelli bu videolar sayesinde matematiği anladığını belirtti. Çok güzel etkileşimler aldım. Bununla beraber İstanbul’da Şişli Belediyesi’nin işbirliğiyle sınıf eğitimleri gerçekleştirdik. İstanbul’da da 30 öğrenciye sınıf eğitimi verdik. Merkezde işaret dili eğitimi veriyoruz ve eğitim veren kişiler işitme engelli insanlar. Onların istihdamına da destek oluyoruz. Biz işitme engelli topluma yardım etmiyoruz, destek oluyoruz.”

Ellerinin ışığıyla binleri aydınlattı

‘Güzel dönüşler alıyorum’

Projede geri dönüşlerin çok güzel olduğunu söyleyen Baykan sözlerini şöyle tamamladı; “Beni yolun en başında etkileyen bir mesaj vardı. Aslında verdiğim mücadelede hep bu cümleyi hatırlarım. Sonradan işitme kaybına uğramış bir kişi bana ‘İki elinin ışığı bizleri aydınlatacaktır’ diye yazmıştı. Ben iki elimle aydınlatmak için çıktığım bu yolculuğumda hep bu cümleyi hatırlayarak kendime olan inancımı ve motivasyonumu yeniliyorum. Bunu takiben de sadece sosyal medya üzerinden tanıştığım bir kişi var. Engelli KPSS’ye girdikten sonra bana ‘Senin sayende rasyonel sayıları öğrendim. Önceden hiç yapamıyordum. Oysa çok kolaymış. Pek çok soruyu senin videoların sayesinde yaptım’ diye yazmıştı. Bu tarz dönüşler beni çok mutlu ediyor.”