Gündem En anlamlı destek

En anlamlı destek

21.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları, hastanelerinde tedavi gören kanser hastaları için saçlarını bağışlıyor

En anlamlı destek

En anlamlı destek
İl Sağlık Müdürlüğü ve başhekimliğin izni ile Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzun süredir tedavi gören onkoloji (kanser) hastalarının peruk ihtiyacı için uzayan saçlarını kestirme kampanyası başlatıldı. Kampanya kapsamında doktor, hemşire, ebe, hastanenin tüm kademesindeki çalışanlar ve hastane çalışanı çocuklarından bağışlanan saçlar, kanser hastalarına peruk olarak geri döndü. Proje, hastane çalışanı ve koordinatör Perihan Arslan’ın, ‘Saçım Saçın Olsun’ kampanyasında kanser hastaları için saçını bağışlamasıyla başladı. Arslan’ın saç bağışının ardından fotoğrafını sosyal medyada gören ebe Nükhet Arı, aynı kampanyayı hastanede de yapmalarını önerdi. Bunun üzerine ikili kampanya için kolları sıvadı. Başhekim Prof. Dr. İsmail Cinel’in “Bir aile bütünlüğüyle yardımlaşmanın önemini gösteriyoruz” sözleriyle tanımladığı kampanyayı, Koordinatör Perihan Arslan projeyi Milliyet’e anlattı;

Haberin Devamı

100’den fazla bağışçı

“Amacımız, hastanemizde tedavi gören hastalara destek olmak, hastasıyla ve çalışanıyla hastanemizde birlik olduğumuzu hissetirmek. 5 aylık projemizde 100’den fazla kişi saç bağışı yaptı. Bu bağışlardan 4 genç kızımız, 2 anne ve 1 hemşire personeline peruk yapıldı. Bu sadece peruk yap-teslim et projesi değil. Aslında biz hayatlara dokunuyoruz. Saçlar zaten tedavi sonrası yeniden çıkıyor. Biz bu arada kalan dönemde duygusal, maddi, manevi desteklemek sureti ile yaşam kalitelerini iyileştiriyoruz.

Ölçüler alınıyor

Proje 2 yıl sürecek. Öncelikle bağış yapmak isteyen gönüllüler tespit ediliyor. Daha sonra hastanemizin kuaföründe saç kesimi yapılıyor. Dışarıda da kestirip getirenler olabiliyor. Ardından kişiye özel ölçüler, model ve renk bilgileri peruk merkezine gönderiliyor. Sosyal sorumluluk bilinci ile hareket eden ve normalde çok pahalı olan peruk işleminin simgesel ücretle bize sağlayan Kadıköy’deki peruk merkezi yetkilisi Onur Alkoç’a kesilen saçlar teslim ediliyor. Peruk yapımında hastanın önceki hali ve şimdiki hali, hastaya özel peruk ölçüleri, istediği model ve renk baz alınıyor.”

Haberin Devamı

En anlamlı destek

Daha iyi hissediyorum

Hastanede tedavi gören göğüs kanseri hastası Nebahat Turhan, taktığı perukla özgüveninin arttığını belirterek, “Saçlarım dökülünce psikolojik olarak çöktüm. Hastanemizin bu projeyi yaptığını duyunca sevindim. Bu peruğu takınca çok mutlu oldum” dedi.

En anlamlı destek

Kökü bende, uzar

Proje kapsamında saçını bağışlayan ilk kişi ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Arife Zeynep Aktaş oldu. Küçük Zeynep, “Çok güzel bir duygu. Bizim zaten saçlarımız var. Onların da olsun. Saçım uzayınca tekrar kesip vermek istiyorum” dedi.

Hemşireye de peruk

Peruk teslim edilen hastaların hikayelerine değinen Arslan şunları söyledi; “Mesela anne olan bir hastamız küçük bir oğlu olduğunu ama saçları döküldüğü için oğlunun artık ona sarılmadığını söyledi. ‘Kel anneye ben sarılmam’ demiş. Peruğu teslim ettik, artık evladına sarılıyor. Hastanemizde Selime Usta isimli hemşire arkadaşımız kanser olduğunu öğrendi. Saçları dökülmeden önce kestik ve kendisine tekrar saçından peruk yaptırdık.”