Gündem En büyük orkinosun peşinde

En büyük orkinosun peşinde

27.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üniversite eğitimi sonrası ABD’ye giden Olgaç Aycan, ABD ve Kanada’nın en tanınan orkinos balıkçılarından biri oldu.

En büyük orkinosun peşinde

Gökhan Karakaş İstanbul - Dünyanın her yerinden sportif balık avı tutkunlarıyla okyanusa açılan Aycan, 750 kilonun üstünde bir balık yakalayarak yeni rekorun sahibi olmak için çabalıyor. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden 1999’da mezun olduktan sonra ABD’ye giden Aycan, Atlantik mavi yüzgeçli orkinosunun bilinçli avlanması için 8 yıl önce Kanada’nın Nova Scotia bölgesinde kendi av şirketini kurdu ve sportif avcılıkta tanınan bir rehber oldu. Orkinos av turizmini Nova Scotia bölgesinde sürdüren Aycan, orkinos avlama ile ilgili katı kuralları şöyle anlattı:

Haberin Devamı

“Orkinosun büyüklüğü ve hızı avını zorlaştırıyor. Avlamak için beceri ve sabır gerekiyor. Deniz ekosistemindeki yeri vazgeçilmez olduğu için doğru şekilde geri bırakılması gerekli. Her tekne kameralarla donatılır ve sürekli takip ediliriz. Çok sert kurallar var. Yılda sadece bir orkinos avlayabiliyoruz. Avladığımızda iki dakika içinde markalama, ölçüm ve görüntülemesini yapıp denize bırakıyoruz. Dünyanın dengesi için bu balıkların bırakılmasının herkes bilincinde. Orkinosu bırakılması insanlara büyük mutluluk veriyor.”

Şimdiye kadar avlanan en büyük orkinos balığının 750 kilo olduğunu ve yine Nova Scotia açıklarında tutulduğunu belirten Olgaç Aycan, 1976’da Eric Samson’ın tuttuğu balığın daha büyüğünü avlamak için av tutkunları birbiriyle yarıştığını söylüyor.