Gündem En çok ilkokullar yandı

En çok ilkokullar yandı

12.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aladağ’daki yangın faciasının ardından TBMM’de yurtlara ilişkin kurulan araştırma komisyonuna sunulan raporda, çarpıcı bilgiler yer aldı.

En çok ilkokullar yandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın raporuna göre; İstanbul’da 2005’ten bu yana eğitim ve barınma mekanlarında 811 yurt yangını çıktı. Bu yangınlarda 19 kişi yaralandı. Hayatını kaybeden öğrenci olmadı. Yangınların yüzde 50’si elektrikli ısıtıcılardan, yüzde 44’ü açık ateş kaynaklarının tedbirsiz kullanımından, yüzde 6’sı bacadan kaynaklandı.
Aladağ’daki yurt yangınından sonra İstanbul’da 282 devlet yurdu ve özel yurttan İstanbul İtfaiyesi’ne denetim talebi geldi. Denetimlerde yurtların yüzde 56’sı uygunsuz, yüzde 12’si uygun raporu aldı. Uygunsuzluğun sadece önlemin alınmamasıyla ilgili olmadığı yangın merdiveni, yangın dolabı gibi önlemlerin aktif halde tutulmamasıyla ilgili olduğu ortaya çıktı. 2005-2016 arasında yurt ve eğitim tesislerinde meydana gelen yangınlarda en çok ilkokul ve ortaokullar etkilendi.
Yurtlardan talep geldi
TBMM Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu’nda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Müdür Yardımcısı Atillah Eleşkirtli, İstanbul’da 2005’ten beri 811 yurt yangını çıktığını, bu yangınlarda 19 kişinin yaralandığını bildirdi. Yurtlarda meydana gelen yangınların yüzde 50’sinin elektrikli ısıtıcılardan, yüzde 44’ünün açık ateş kaynaklarının tedbirsiz kullanımından, yüzde 6’sının bacadan kaynaklandığını söyleyen Eleşkirtli, Aladağ’daki yurt yangınından sonra kendilerine 282 devlet yurdu ve özel yurttan talep geldiğini açıkladı. Eleşkirtli, denetimlerde yurtların yüzde 56’sının uygunsuz, yüzde 12’sinin uygun olduğunun tespit edildiğini söyledi. Eleşkirtli, uygunsuzluğun sadece önlemin alınmamasıyla ilgili değil yangın önlemlerinin aktif halde tutulmamasıyla ilgili olduğunu kaydetti.