Gündem En güzel dayanışma! ‘İzmir’e borcum var’

En güzel dayanışma! ‘İzmir’e borcum var’

05.11.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çadırdaki depremzedeleri evlere yerleştirmek için başlattığı ‘Bir kira bir yuva’ kampanyasına da adeta yardım yağdı. Daha 24 saat geçmeden hesapta 10 milyondan fazla para toplandı.İzmirli bazı ev sahipleri de kiralık evlerini 1 yıllığına depremzedelere ücretsiz kiralayarak güzel bir dayanışma örneği gösterdi. 15 dairesini deprem-zedelere ayıran inşaat mühendisi Kenan Özenir, “Bu benim İzmir’e borcum” dedi

En güzel dayanışma ‘İzmir’e  borcum var’

İzmir’i sarsan deprem, toplumsal dayanışmayı yeşertti. Türkiye’nin her yerinden arama kurtarma ekipleri depremden saatler sonra kente akın ederken, yardımseverler de depremzedelerin ihtiyaçları için seferberlik başlattı.

Haberin Devamı

İzmir vuran 6.6 büyüklüğündeki depremde en büyük hasar Bayraklı ilçesinde yaşandı. 17 binanın yıkıldığı ilçede, 114 kişi hayatını kaybetti, bin 35 kişi de yaralandı. Yüzlerce binada da hasar tespit edildi. Evleri yıkılan ve hasar gören depremzedeler İzmir’in 30  noktasında kurulan çadır kentlere yerleştirildi. Havaların soğumasıyla birlikte çadırlarda kalmanın zorlaştığı İzmir’de birçok kişi evini depremzedelere açtı.


En güzel dayanışma ‘İzmir’e  borcum var’


‘Bir kira bir yuva’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, deprem sonrası en büyük endişelerinin soğuk hava olduğunu belirterek belediye olarak, deprem sonrası evsiz kalanlar için ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyası başlattıklarını söyledi. Soyer, “Evi oturulamaz hale gelmiş, yıkılmış vatandaşların T.C. kimlikleri, isimlerini web sayfamıza koyuyoruz. Web sayfamızda bu vatandaşlarımıza kira yardımı yapmak isteyenler için 2 bin liralık bir bedel öngördük. Kışı atlatmaları için 5 aylık bir zaman dilimi tespit ettik. 10 bin lira karşılığında 5 aylık ev kiralanması mümkündür. Sayfayı buna göre hazırladık. Dün 16.00 itibariyle kampanyamız başladı ve yardımlar 10 milyon lirayı aştı” diye konuştu.

Haberin Devamı

İzmir Menemen’deki Bizim Yaşam Seyrek Sitesi’nde 15 dairesini depremzedeler için hazırlatan İnşaat Mühendisi Kenan Özenir de, “15 dairemizi hazırlıyoruz. Eşyalı 6 aylığına vatandaşlarımıza vereceğiz. Site aidatı ve diğer giderlerin hiçbirine karışmayacaklar. Sadece kullanmış oldukları elektrik ve suyu ödeyecekler. İzmir’de yaşayan herkesin İzmir’e bir borcu var. Bu benim İzmir’e borcum” dedi.

‘1 yıl kalabilirler’

Emlak sitelerinde de bazı vatandaşalar evlerini depremzedelere için 1 lira bedelle kiraya çıkarttı. Evlerden 2’sinin eski bir Beşiktaşlı futbolcuya ait olduğu öğrenildi. İsmini gizli tutmak isteyen futbolcu, İzmir’in Buca İlçesi’ndeki eşyalı iki dairesini 1 yıllığına depremzedelere verecek. Bina yöneticisi Kadir Işık, “Ev sahibinin talebi üzerine iki dairesini mağdur iki aileye vereceğiz. Kendisi yaptığı yardımın kim tarafından yapıldığını bilinmemesini özellikle istedi. Ancak biz ailelere nasıl ulaşacağımızı bilmiyoruz. Siteye koyduk ancak henüz dönüş olmadı” dedi.

Haberin Devamı

Buca’daki eşyalı evini depremzedelere açan isimlerden biri de İzmir’de öğretmenlik yapan T.İ. oldu. Eve yerleşecek ailenin ev bulana kadar evini kullanabileceğini söyleyen T.İ., “Bayraklı’da 20’ye yakın öğretmen arkadaşımız da mağdur oldu. Kötü bir durum, elimden de şimdilik sadece bu geliyor. 4 yıllık bir daire. Tedirgin olmalarına da gerek yok. Toplum olarak dayanışmaya ihtiyacımız var” diye konuştu.

Asıl kahramanlar onlar

Dayanışmanın en güzel örneğini de kurtarma ekipleri verdi. 109 kişiyi enkazdan canlı olarak çıkaran JAK, AKUT, ANDA, İHH başta olmak üzere devletin tüm kurumları ve sivil toplum kuruluşları, saatler içinde organize olup afet bölgesinde çok kritik görevlerde yer aldı. Ekipler, dönüşümlü enkazda açtıkları deliklerden geçip beton bloklarının altında sıkışan depremzedelere ulaştı. Kendi canlarını hiçe sayarak çalışan o kahramanlar Milliyet’e konuştu.
16 yıldır Akut arama kurtarma faaliyetlerinde görev alan afet danışmanı Önder Turan, “Bir canlı çocuk çıkardığımız ne kadar mutlu oluyorsak, vefat etmiş bir çocukta da o kadar etkileniyoruz. Son ana kadar ses aldığımız ama sonunu olumsuz bittiği zaman moralimiz bozuluyor ister istemez. Ama son enkazı kaldırıncaya kadar umut her zaman var” dedi.

Depremde arama kurtarma çalışmalarında bizzat görev alan Manisa İtfaiyesi Daire Başkanı Gürhan İnal da, “İlk geldiğimiz enkaz Doğanlar Apartmanıydı. Apartmandan 5 kişiyi canlı çıkardık. Parmak kameramızla Günay’ı bulduk. Sekizinci kattan kıra kıra 4. kata inip kurtardık. Günay, “Abi bizi bırakma. Beni hemen çıkartın” dedi. Elif’i çıkarttık daha sonra. Beni burada en çok Elif’in enkazdan çıkarılması etkiledi. Benim kızımın adı da Elif, yaşları da bir birlerine yakın” diye konuştu.

Rıza Bey Apartmanı’ndan 91 saat sona kurtarılan Ayda’yı çıkaran ekipen Melek Işık da şunları söyledi: “Önemli olan insanları kurtarmak. Rıza bey apartmanından Ayda’yı canlı çıkardık. Annesi vefat etti. Ayda’nın babasıyla göz göze geldik. Bana dedi ki, “bana bir haber ver.” O anı unutamıyorum.”
İsmi ‘Ares’ olan köpeğin ve Ayda’nın çıkarılmasında görev alan İHH Arama Kurtarma Ekibinden İbrahim Topal da, “Ayda’nın sesini alınca tüm yorgunluğumuz gitti. Mucize saatlerdi bizim için. Dün de ‘Ares’ köpeği çıkardık. Şunu anlıyoruz ümit hep var” diye konuştu.