Gündem En ‘havalı’ şenlik

En ‘havalı’ şenlik

10.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Astronomi Şenliği’nde uzay meraklıları tarihi teleskopla geceleri yıldızları, gündüzleri ise güneşi gözlüyorlar.

En ‘havalı’ şenlik

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nün teleskopları 82 yıldır gökyüzünü tarıyor. Amatör Astronomi Kulübü’nün düzenlediği şenlikte, üniversite öğrencileri ile uzaya meraklı çocuklar 82 yıldır gökyüzünü tarayan 1 ton ağırlığındaki tarihi teleskopun altında buluştu. Halen bilinmezliklerini koruyan uzayın derinliklerini ve dünyadan milyonlarca kilometre uzaktaki yıldızları merak edenler, her yıl mayıs ayında İstanbul Üniversitesi’nin şenliğinde buluşuyor.

Haberin Devamı

Atatürk imzalı

20, 30, 40 ve 60 santimlik teleskoplarla 1936 yılında Almanya’dan getirilen Atatürk imzalı tarihi astrografa sahip üniversite, bu yıl da binlerce meraklıyı ağırladı.

İstanbul Üniversitesi Amatör Astronomlar Kulübü’nün düzenlediği şenliğe ilk ve orta öğrenim çağındaki binlerce çocuğun yanı sıra, gökyüzüne meraklı yetişkinler de katıldı. Gece, yıldız ve gezegenleri, gündüz ise güneşi gözlemlemek için gelen uzay meraklılarına astronomi öğrencileri ve akademisyenler rehberlik etti. Yarına kadar sürecek şenliğin akşam gözlemlerinde ise akademisyenler, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri seminerler düzenleyerek uzay hakkında bilgiler veriyor.

En ‘havalı’ şenlik

Uzay sevgisini aşılıyorlar

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Amatör Astronomlar Kulübü üyelerinden Çağdaş Koç, “Şenlikte 3 bin uzay meraklısını ağırladık. Özellikle çocukların gökyüzünü izlemek için teleskopların başına gelmesi bizi mutlu etti. Bu, geleceğin bilim insanlarının yetişeceğini kanıtlıyor” dedi. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Aliş de “Türkiye’nin en eski amatör astronomi etkinliğini düzenliyoruz. Binlerce öğrenci bu etkinlikten faydalanıyor. Karşılık beklemeden günlerce etkinlik için emek sarf eden öğrencilerimiz, çocuklara astronomi sevgisini aşılamaya çalışıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

82 yaşındaki tarihi astrograf

Alman Carl-Zeiss Jena firması tarafından yapılarak 25 Eylül 1936’da İtalya üzerinden gemiyle 12 parça halinde İstanbul’a getirilen tarihi astrograf (teleskop) Türkiye’nin ilk gözlem aracı. Üniversitedeki kubbeye yerleştirilen 30 santim açıklıklı, 200 santim odak uzaklıklı, güneş gözlemi yapılabilen astrograf, 4 ekvatoral yerleşimli mercekli dürbün sistemiyle 24x24 cm ebadında görüntü alabiliyor. 1 tonluk tarihi astrograf halen Güneş’in atmosfer tabakalarının bilimsel gözlemlerinde kullanılıyor. Astrograf ile 1937’de keşfedilen küçük gezegene ‘Ankara’ ismi verilmişti.