Gündem Endoskopi yerine kapsülle teşhis dönemi

Endoskopi yerine kapsülle teşhis dönemi

28.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Boston Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği (ECE) bölümünde, kendi kurduğu laboratuvarında çalışmalarını yürüten Asistan Prof. Rabia Tuğçe Yazıcıgil, MIT ile birlikte yürüttüğü çalışmalarında yutulabilen nohut büyüklüğünde, kablosuz veri gönderen bir kapsül tasarladı.

Endoskopi yerine kapsülle teşhis dönemi

 

MELTEM GÜNAY İstanbul - Kapsül endoskopiye gerek kalmadan başta mide ve bağırsak rahatsızlıklarının daha erken teşhisini sağlayacak, böylece tedaviye daha hızlı geçilmesine olanak verecek. Sabancı Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan İsviçre EPFL’de masterını tamamlayan ve doktorasını Columbia Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde alan Yazıcıgil, yeni çalışmasını Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

Hızlı tanı ve tedavi

MIT ile yaptığı çalışmada, sürekli ve müdahalesiz olarak sindirim sistemini görüntülemek için yutulabilen nohut büyüklüğünde kablosuz veri gönderen bir kapsül tasarladıklarını dile getiren Yazıcıgil, şu bilgileri verdi:

“Bu kapsül, Crohn (iltihaplı bağırsak hastalığı), kolit, üst bağırsak kanamaları ve diğer sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve takibini yapmak için kullanılabilecek. Yüksek çözünürlüklü biyokimyasal sensörümüz hastalık tanısını kolaylaştırıp daha çabuk tedavi sürecine başlanmasını sağlayacak. Genelde gastrointestinal kanaldaki iltihap ve diğer rahatsızlıklar doktor kontrolünde endoskopiyle alınan görüntülerin incelenmesiyle teşhis ediliyor. Ancak endoskopi sonuçta müdahale gerektiren bir teknoloji olduğu için, hastalara yılda sınırlı sayıda uygulanabiliyor ve bu da sürekli takip olanağını azaltıyor. Ayrıca endoskopi kamera bazlı bir sistem olduğu için hastalıkların moleküler bulgularını tanımlayamıyor.”

Haberin Devamı

MIT’deki grubun daha önce tasarladığı kapsülün daha büyük olduğunu söyleyen Yazıcıgil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni çalışmamızda bu kapsülü sağlık açısından güvenli bir şekilde yutulabilecek milimetrik boyutlara indirmeyi amaçladık. Midedeki kanamayı ya da başka hastalıkların bulgusu olabilen gazların algılanması için düzenlemeler yaptık. Her 10 dakikada bir aktive olan kapsül, 16 saniye boyunca sinyalleri işleyip bunları 12 milisaniye içerisinde kablosuz vericiyle cep telefonuna ya da bilgisayara iletecek. Böylelikle kapsülün güç tüketiminde önemli bir tasarruf sağlıyoruz. Bu çalışma MIT’den Prof. Timothy Lu ve Prof. Giovanni Traverso’nun gruplarıyla beraber yürütülüyor. Araştırmamız Helmsley Charitable Trust tarafından sağlanan fonla destekleniyor. Bizim tasarladığımız kapsülü vücudunuzun içinde sağlığınızı takip eden, hastalık bulgularını sindirim sistemi içerisinde algılayan ve size hastaneye gitmeden bilgi veren bir teknoloji olarak düşünebilirsiniz.”