Gündem Enerji hatları uyarısı dikkate alınmamış!

Enerji hatları uyarısı dikkate alınmamış!

08.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yangın felaketinin ağır hasara yol açtığı yerlerin başında Muğla’ya bağlı Bodrum, Milas, Hisaörönü, Turunç, Söğüt gibi bölgeler geliyor.

Enerji hatları uyarısı dikkate alınmamış

MERT İNAN İstanbul Türkiye’nin cenneti sayılan Muğla ormanlarının küle dönmesine ilişkin tartışmalar devam ederken, bir yıl önce uzmanlar tarafından hazırlanan raporda olası riskler ile yapılması gerekenler açıkça kaleme alınmış. Orman içerisinden geçen nakil hatlarının alt temizlik ve bakımlarını yapmakla mükellef olan enerji dağıtım şirketlerinin, görevlerini aksattıkları, pek çok orman yangınının bu ihmallerden kaynaklandığı uzmanların raporunda dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

YANGIN AÇISINDAN RİSK

Orman Genel Müdürlüğü’nde görevli uzman Uğur Baltacı ile Gazi Üniversitesi Çevre Bilimleri’nden öğretim üyesi Feriha Yıldırım tarafından hazırlanan raporda, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin orman alanlarıyla adeta iç içe geçip, çeşitlendiği, tarımsal faaliyetlerin yıl boyu devam ettiği, Muğla’nın turistik bir bölge olması sebebiyle insan kaynaklı orman yangınları açısından büyük bir risk taşıdığına dikkat çekiliyor.

Raporda, “Orman içi ve yakınındaki turistik tesislerin ve yapılaşmanın ciddi boyutlara ulaşması, orman içine yapılmış vahşi çöp depolama alanlarının artması, orman içerisinden geçen enerji nakil hatları, sayısı her geçen yıl artan rüzgar tribünleri ve bölgenin rant açısından çok büyük değer taşıması da ormanları tehdit eden faktörler” ifadelerine yer veriliyor.  

Haberin Devamı

ÇOĞU İNSAN KAYNAKLI

Muğla’da son bir yıllık dönemde 2 bin 889 orman yangını meydana geldiği, bu yangınlardan 2 bin 571’inin insan kaynaklı, 318 yangının ise yıldırım düşmesi sonucu çıktığı belirtilen raporda, şu uyarı ve tespitler sıralanıyor:

“2 bin 571 adet orman yangını başlangıç noktalarına ve ağaç türüne göre analiz edilmiştir. Analiz sonucuna göre çalışma alanında yangına en hassas tür kızılçamdır. Her yıl ormana sirayet edenlerin yanında ormana geçmeden söndürülen birçok ziraat yangını mevcuttur. Anız yakma, bağ, bahçe temizliği ve sera temizliği başlıca tarımsal kaynaklı orman yangını sebepleridir. Tarım arazileri kaynaklı orman yangınları için en riskli zonun 0-25 metre arasında olduğu tespit edilmiştir. Ancak rüzgârın da etkisiyle ormana bin metre mesafede çıkan bir ziraat yangınının da kolayca ormana sirayet edebildiği bilinmektedir.”

Raporda şu görüşler sıralanıyor: “İller arası enerji nakil hatları mülkiyet sorunları nedeniyle orman içerisinden geçirilmektedir. Enerji dağıtım şirketleri orman içerisinden geçen nakil hatlarının alt temizliğini ve bakımlarını yapmakla mükelleftirler. Buna rağmen her yıl bakımsız enerji nakil hatlarından ve hatların geçtiği güzergâhın bakımsız olmasından kaynaklı pek çok orman yangını meydana gelmektedir. Yangın bilgi sistemleri ve yangın riski haritaları yardımıyla orman yangınlarının potansiyel zararları en aza indirilebilir.”