Gündem Enkazda insan kalıntısı var mı?

Enkazda insan kalıntısı var mı?

17.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’den ABD’ye giderken 15 Nisan 1912’de buz dağına çarparak batan Titanik’in enkazının bulunduğu bölgede hâlâ insan kalıntıları olabileceği düşünülüyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Kurumu yetkilisi James Delgado, adli tıp kanıtlarının, enkaz bölgesinde insan kalıntıları olabileceğine işaret ettiğini söyledi

Enkazda insan kalıntısı var mı

Titanik faciasının 100. yılına girilirken kazayla ilgili merak edilen konulardan biri de gemiyi batıran buzdağı oldu. ABD’nin bilim ve bilimkurgu konusunda önde gelen bloglarından io9.com, Titanik’i batıran buzdağının kazadan birkaç yıl sonra yok olduğunu yazdı. Gemiyi bir buzdağının batırdığına ilişkin en kesin belge o dönemde çekilen iki fotoğraf olmuştu. Fotoğraflarda buzdağının üzerinde görülen kırmızı boya izlerinin çarpışma sonucunda gemiden geçtiği tahmin ediliyordu.
Tahminlere göre, buzdağı seyahatine yaklaşık 3 bin yıl önce başladı. Bölgedeki akıntı, 1900’lü yılların başında koptuğu düşünülen buzdağını yavaşça güneye, yani Kuzey Atlantik’e doğru sürükledi.

Haberin Devamı

Buzdağı kazadan sonra yok oldu
Titanik faciasının 100. yılına girerken kazayla ilgili merak edilen konulardan biri de gemiyi batıran buzdağı oldu. ABD’nin bilim ve bilimkurgu konusunda önde gelen bloglarından io9.com, Titanik’i batıran buzdağının kazadan birkaç yıl sonra yok olduğunu yazdı. Gemiyi bir buzdağının batırdığına ilişkin en kesin belge o dönemde çekilen iki fotoğraf olmuştu. Fotoğraflarda buzdağının üzerinde görülen kırmızı boya izlerinin çarpışma sonucunda gemiden geçtiği tahmin ediliyordu. Tahminlere göre buzdağı seyahatine yaklaşık 3 bin yıl önce başladı. Grönland’ın batı sahilinde bulunan buzdağı yağan karlarla oluşmaya başladı. Üzerine yağan yeni karların ağırlığıyla da birkaç ay sonunda donarak sert görünümüne kavuştu.

1913’te eridiği tahmin ediliyor
Buzdağı yıllarca bu şekilde büyümeye devam etti. Bölgedeki akıntı, 1900’lü yılların başında koptuğu düşünülen buzdağını yavaşça güneye yani Kuzey Atlantik’e doğru sürükledi. Titanik’i batıran buzdağı Kuzey Atlantik’e ulaştığı için şanslı olanlardandı. Çünkü Grönland’dan kopan yılda 15 bin ila 30 bin buzdağından sadece yüzde 1’i Kuzey Atlantik’e kadar ulaşabiliyor. Diğerleri bu bölgeye gelemeden eriyor. Kuzey Atlantik’te Titanik battığında eksi 2 derece olduğu bilinen su sıcaklığı ise gemiyi batıran buzdağının bölgede sadece bir süre daha kalıp tamemen erimesine neden oldu. Yani tahminlere göre 1910 ila 1911’de Grönland’dan ayrılan bir buzdağı Kuzey Atlantik’e ulaşması durumunda 1912 ila 1913’te tamamen erimiş oluyor.