Gündem Entelektüel ve kültürel yozlaşma

Entelektüel ve kültürel yozlaşma

12.03.2009 - 01:05 | Son Güncellenme:

Dünyanın önde gelen bilim akademisi Royal Society’nin Başkanı Lord Martin Rees, ‘Türkiye’deki bir bilimsel kuruluşun evrimi kabul etmekte ve bu fikrin yaygınlaştırılmasındaki isteksizliği anlaşılır gibi değil. Son derece şaşırtıcı’ dedi

Entelektüel ve kültürel yozlaşma

İngiltere Kraliyet Bilimler Akademisi (Royal Society) Başkanı Lord Martin Rees, TÜBİTAK’ın bilim dergisinin kapağından Darwin’in çıkarılmasını eleştirerek, “Dünyadaki evrimin bu harika hikâyesinden haberdar olmamak, kültürel ve entelektüel bir yozlaşmadır” dedi. Lord Rees, TÜBİTAK ile yakın bir bağlarının olmadığını belirterek, “Birçok Türk bilim adamı tanıyorum. Onların da, en az benim kadar bu durumdan endişe duydurduklarına inanıyorum” diye konuştu.
UNESCO’nun Darwin’in yıldönümünü “evrim konusundaki bilgilerin tanıtılmasını yaymak” için desteklediğini belirten Rees, “Pek çoğumuz, evrim teorisini, tartışılacak bir yanı bulunmayan bir gerçek olarak kabul ediyor.
Türkiye’de bir bilimsel kuruluşun bunu kabul etmekte ve bu fikrin toplum arasında yaygınlaştırılmasında isteksiz davranması anlaşılır gibi değil. Son derece şaşırtıcı” dedi.

‘Evrim ortak kültür’
Rees, Darwin’in dünyanın en büyük bilim adamlarından biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Evrim teorisi, bilimin ortaya koyduğu en önemli fikirlerden biridir. Evrim teorisi kültürler arası sınırları aşar. Tüm bilim adamları için çok önemlidir. Protonlar, proteinler, pisagor teorisi, dünyanın her yerinde aynıdır. Bütün bilim adamlarının kabul ettiği evrenin o harika ve dünya üzerinde evrimsel yaşam hikâyesini kabul etmemek, entelektüel ve kültürel bir yozlaşmadır. Evrim gerçeği ortak bir kültür olmalı. Bir bilim adamı olarak, bilimin önemli bir küresel kültür olduğunu vurgulamak isterim.”
Rees, akademi olarak bilime, insanlık ve dünya hakkındaki bilgilerin geliştirilmesi adına önem verdiklerini söyledi. Rees bunu “kamu yararına” yaptıklarını belirterek, “Böylece, insanlığın yaşam kalitesi ve refahının artırılması mümkün olabilecektir” dedi.

‘Din ve Darwin ayrı konular’
Kraliyet Bilimler Akademisi Yayın Kurulu Başkanı Stuart Taylor, kuruma ait yayınların içeriğinde son sözün editörlerde olduğunu belirterek, “Yayın politikasına ilişkin editörlerle şüphesiz birlikte çalışırız. Ancak, son karar editörlerin inisiyatifindedir” dedi.
Taylor, “Bizim bütün yayınlarımızda, Darwin’in 200. yıldönümü nedeniyle birçok yazı ve fotoğraf kullanıldı. Ayrıca, dinin bilimle karıştırılmaması gerekir. İkisi ayrı konulardır” diye konuştu.

Haberin Devamı

ALMAN BİLİM İNSANLARI:
Bunun adı diktatörlük

TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik dergisinde Charles Darwin’e uygulanan sansüre Almanya’dan da tepki geldi. Alman Tıp, Doğa Bilimleri ve Teknik Derneği Başkanı Prof. Dr. Brigitte Lohff, konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladı: “Demokratik anlamda sosyalleşmiş bir topluluğun bunu kabul etmesi mümkün değil. Bu bir teoridir ve açık bir şekilde ele alınıp tartışılması gerekmektedir. Kabul eden vardır, etmeyen de. Ama genel olarak fikir ve ifade özgürlüğüne getirilen kısıtlama diktatörlüktür. Ve de tamamen siyasidir.”
ALMANYA Milliyet

Entelektüel ve kültürel yozlaşma

FRANSIZ EVRİM PROFESÖRÜ RICQLES:
Tartışmalar çok üzücü

Fransa’nın en prestijli öğrenim kurumu “College de France” bünyesinde “Tarihsel Biyoloji ve Evrimcilik” kürsüsünün başkanı olan Prof. Armand De Ricqlés, kısaca “Darwinizm” olarak adlandırılan evrim teorisiyle ilgili bütün dünyada süren tartışmaları “çok üzücü” olarak niteledi.
TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik dergisinin mart sayısındaki kapak konusundan Darwin’in çıkarılmasıyla ilgili olarak konuşan RicqlËs, “Çok üzülüyoruz. Türkiye laik bir ülke. Uluslararası planda verdiğimiz bir mücadelede, Türkiye, bilimsel düşüncenin geleceği açısından bir laboratuvar konumunda” dedi.
SABETAY VAROL Paris

Haberin Devamı

AMERİKAN BİLİMLER AKADEMİSİ:
Evrim, teori değil, gerçek

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi (NAS) Sözcüsü William Kearney, “Bizim görüşümüz evrim teorisinin sadece bir teori değil, gerçek olduğudur ve bunu çok kuvvetli bir dille açıklamıştık” dedi. Kearney, NAS tarafından geçen yıl yayımlanan “Bilim, Evrim ve Yaradılış” adlı rapor ve kitapta, Darwin’in evrim teorisinin gerçekliğine ilişkin, kuvvetli bir dil kullanıldığına dikkat çekti.

Darwin’e sansür ‘Nature’de
Dünyanın saygın bilim dergilerinden Nature dergisi, TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi’nde uygulanan Darwin sansürünü, Milliyet gazetesinin manşetinden verdiği haberi referans göstererek tüm dünyaya duyurdu. Nature’ın internet sitesine 10 Mart’ta eklenen Allison Abbott imzalı “Türk bilim insanları Darwin’in sansür edildiğini iddia etti” başlıklı haberde, Türk hükümetinin bilimi desteklemeyi amaçlayan kurumunun, Darwin’in hayatı ve çalışmalarına yer veren bir makaleyi sansürlediği bildirildi.