Gündem Erdoğan: ''Kıbrıs'ta belli bir oranda toprağı verebiliriz''

Erdoğan: ''Kıbrıs'ta belli bir oranda toprağı verebiliriz''

31.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erdoğan: ''Kıbrıs'ta belli bir oranda toprağı verebiliriz''

Erdoğan: Kıbrısta belli bir oranda toprağı verebiliriz

04:00


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Adanın şu an yüzde 36'sı KKTC'nin yaşam alanıdır. Belli bir oranda toprağı verebiliriz. Biz garantör ülke olarak tavsiye ederiz, KKTC bu yaklaşımı gösterir. Buranın çözüme kavuşturulması çok çok daha önemlidir'' dedi.


• Gül: ''Kıbrıs'ta bir an önce netice almak istiyoruz''

Başbakan Erdoğan, Harvard Üniversitesi'nde ''Ortadoğu'da Demokrasi, Avrupa'da Çoğulculuk ve Türkiye Perspektifi'' konulu konferans verdi.
Erdoğan, konferansın ardından katılımcıların kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Erdoğan, bir Türk katılımcının ''Kıbrıs konusunun çözümünde adadan karşı tarafa toprak verilecek mi?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
''Kıbrıs konusunda arkadaşımızın sorusu, oradan 1 metre toprak verecek misiniz? Adanın şu an yüzde 36'sı KKTC'nin yaşam alanıdır. Belli bir oranda bu tür toprağı verebiliriz. Biz garantör ülke olarak tavsiye ederiz, KKTC bu yaklaşımı gösterir. Buranın çözüme kavuşturulması çok çok daha önemlidir.'' Erdoğan, Avrupa Birliği ile ilgili bir soruyu yanıtlarken de, medeniyetler çatışması kavramına değinerek, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi mutlaka içine alması gerektiğini belirtti.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin medeniyetler arası çatışmayı değil, uzlaşmayı istediğini ifade ederek, Türkiye'nin birliğe alınmasının her iki tarafın çıkarına olacağını söyledi.
Erdoğan, Türkiye'deki insan haklarına yönelik bir soruyu yanıtlarken de, Kopenhag kriterlerine yönelik uyum yasalarını büyük ölçüde çıkardıklarını dile getirerek, bu konudaki kararlı tavrın sürdüğünü belirtti.
Irak'ın kuzeyinde Kürt grupların etnik kökene dayalı federasyon talebiyle ilgili gelişmelerin sorulması üzerine, bölgede Kürt gruplar içinde Şii ile Sünnilerin yer aldığını kaydeden Erdoğan, etnik kökene dayalı parçalanmış bir yapının ''Irak'ı bitireceğini'' dile getirdi.
Bu tür bir girişimden güçlü bir Irak'ın çıkamayacağını anlatan Erdoğan, ''İleride Kürt halkı da kendi içinde de paramparça olur, o zaman da mezhebi kökene dayalı otonom istenecektir. Hesaplarını iyi yapmalılar'' diye konuştu.
Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin bir sonu üzerine Erdoğan, bu tür konuların geçmişte bırakılması gerektiğini ve bunun tarihçilerin konusu olduğunu söyledi.
Türk tarihçilerin de Ermenilerin soykırım yaptıklarına ilişkin iddiaları dile getirdiklerini, bu tür iddiaların artık bırakılması gerektiğini belirten Erdoğan, ''Benim ülkemde Ermeni patriği var ve benimle istediği zaman görüşüyor. Yaşamlarında herhangi bir baskı var mı, çoğu zaman aslı astarı olmayan haberlerle yetiniliyor. Özgürlükten yanayım. Kendi inancımdan fazla onların inancının korunmasından yanayım'' dedi.


• Erdoğan Harvard'da konuştu: ''İslamcı bir siyasetçi değilim''
• Prof. Dr. Sinanoğlu, Erdoğan'ın ABD ziyaretini değerlendirdi...