Gündem Erdoğan'dan kritik rehine ve Telafer açıklaması

Erdoğan'dan kritik rehine ve Telafer açıklaması

15.06.2014 - 14:07 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Musul'daki rehinelerin sağlık durumlarıyla ilgili bir sıkıntı yok" diye konuştu. Erdoğan, IŞİD'in Türkmenlerin yoğun yaşadığı Telafer'i kuşatmasıyla ilgili de önemli açıklamalar yaptı. Başbakan'dan çarpıcı bir değerlendirme geldi: "Bu IŞİD unsurlarının bir olayı olmaktan daha da öteye geçti, adeta bir mezhep çatışmasına ve belki de savaşına gidecek." Erdoğan, görüşmeleri Joe Biden'le yapmasına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: Ben 3 gün içerisinde Joe Biden’le 2 kez uzun uzun görüşme yaptım. Niçin Joe Biden’le görüşme yaptım. Çünkü Irak dosyası Amerika’nın Joe Biden’in elindedir. Joe Biden’in elinde olması nedeniyle görüşmeleri kendisiyle yaptım.

Erdoğandan kritik rehine ve Telafer açıklaması

MEZHEP ÇATIŞMASINA DÖNDÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile 3 gün içerisinde 2 kez uzun görüşmeler yaptığını belirterek “Musul olarak değerlendirmekten öte bir süreç olarak yaşanıyor. Artık olay tamamiyle bir Irak olayı haline geldi. Ve Irak’ın genelinde hemen hemen bütün eyaletlerine doğru bu ateş sıçramıştır. Bu İŞİD unsurlarının bir olayı olmaktan daha da öteye geçti. Adeta bir mezhep çatışmasına ve belki de bir mezhep savaşına gidecek” dedi.
TELAFER HAFİFE ALINAMAZ BİR GELİŞME
Erdoğan, son Telafer gelişmesi ile ilgili olarak da “Bugün son bir gelişme Telafer gelişmesidir. Telafer gelişmesi hafife alınamaz bir gelişmedir. Malum Telafer’de Türkmenler’in ağırlıklı olduğu bir yapı var. Bu Türkmen kardeşlerimizin de biliyorsunuz yarıya yakını Sünni’dir yarıya yakını Şia’dır. Böyle bir durum orada söz konusu. Orayı da yakın takip de şuanda bulunduruyoruz. Akşam döner dönmez arkadaşlarımızla toplantı yapacağız. Toplantıyla birlikte ne tür adımlar atacağız, bunların kararını alacağız” derken, Türk rehinelerin durumu ile ilgili ise “Arkadaşlarımız şuanda aldıkları bilgilere göre herhangi bir sıkıntı yok. Temennimiz bir an önce sağ salim dönmelerini sağlamak” ifadelerini kullandı.
Trabzon Valiliği ziyareti sonrasında Büyükşehir Belediyesi’ne yaya olarak geçen Erdoğan, Valilik çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Basın mensuplarının ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’le görüştüğü yönünde basında çıkan haberlerle ilgili Erdoğan’a soru yöneltirken, Erdoğan, Irak’taki gelişmelerin artık Musul olarak değerlendirmekten öte bir sürece geçtiğini söyledi. Erdoğan, şuları söyledi:
“Artık olay tamamiyle bir Irak olayı haline geldi. Ve Irak’ın genelinde hemen hemen bütün eyaletlerine doğru bu ateş sıçramıştır. Bu İŞİD unsurlarının bir olayı olmaktan daha da öteye geçti. Adeta bir mezhep çatışmasına ve belki de bir mezhep savaşına gidecek. İç ve dış tahrikler çok büyük rol oynuyor. Şuanda biz orada özellikle Başkonsolosluk mensuplarını, TIR şoförlerini gerekse diğer Türk vatandaşlarımızın hayatını çok çok önemsiyoruz. Bunun için attığımız atacağımız adımlara çok dikkat ediyoruz. Maalesef içeride siyasette sorumluluk bilinci içerisinde davranması gerekenlerin tahrik içerisinde olduklarını görüyorum. Bu süreci ne yazık ki oradaki vatandaşlarımızı yok farz ederek değerlendiriyorlar. Bize adeta tahrik ifadeleriyle yükleniyorlar. Tabi biz bu tahriklere gelemeyiz. Şuanda sürekli olarak arkadaşlarım, bu işin sorumluluğunu taşıyanlar, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere şahsım, Genel Kurmay başkanım, ilgili arkadaşlar olmak üzere istihbarat teşkilatımız yoğun bir şekilde bu işi an be an takip ediyoruz. Burada öncelikli birinci adımımız oradaki vatandaşlarımızı, kardeşlerimizi ülkemize getirebilmektir. Bunun için her türlü görüşmeler sürdürülüyor. Bizden şuanda bazı beklentiler var, kimse bunu beklemesin. Biz bu olayı ulusal boyutta olmaktan öte uluslararası boyutta takibini uyarıyoruz.
JOE BİDEN'LA GÖRÜŞÜYORUM ÇÜNKÜ IRAK DOSYASI ONDAN
Ben 3 gün içerisinde Joe Biden’le 2 kez uzun uzun görüşme yaptım. Niçin Joe Biden’le görüşme yaptım. Çünkü Irak dosyası Amerika’nın Joe Biden’in elindedir. Joe Biden’in elinde olması nedeniyle görüşmeleri kendisiyle yaptım. Dün akşam ki yaptığım görüşmede kendisi de sayın başkanla görüşme halindeydiler. Kendileriyle neler yapılır hususunu görüştük. Tabi medyaya bazı şeyler yansıyor. Bu tür süreçlerde konuşmak yanlış olur. Bunu yanında tabi aynı şekilde komşu ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı şekilde şuanda İran’la arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Bu akşam döner dönmez bizler yine geniş çaplı bir toplantı yapacağız. Bu toplantıda konuyu tekrar değerlendireceğiz."