Gündem‘Ergenekon’a çalıştılar’

‘Ergenekon’a çalıştılar’

26.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mahkemenin kabul ettiği, ‘Danıştay’da kamera kayıtları silindi’ iddiasına ilişkin iddianamede, ’OYAK SGS’nin kameralarının 15 günde 5 defa arıza yapması, saldırı hazırlığının tespitini önlemekti’ denildi

‘Ergenekon’a çalıştılar’

Özel yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, “Danıştay saldırısında kamera kayıtlarının silinerek delillerin karartıldığı” iddiasına ilişkin 10 şüpheli hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti. İddianamede, eski OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri (SGS) Genel Müdürü O.Ç.’nın da aralarında bulunduğu 6 tutuklu sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
Bu kişilerin, Danıştay saldırısında M.Y.Ö.’in ölümü ve bir daire başkanı ile 4 üyenin yaralanmasına ilişkin de cezalandırılmaları talep edildi. İddianamade, 5 aydır arıza yapmayan kameraların 15 gün içerisinde 5 defa arıza yapmasının sebebinin, Danıştay saldırısı öncesi yapılan hazırlığın tespitini önlemek olduğu öne sürüldü.
İddianamede, “Ergenekon terör örgütünün kaos ortamı oluşturmak amacıyla Danıştay saldırısını kolaylaştırmak için, arızalanan kameraların arızasının tamamen giderilmediği, sökülen kayıt cihazının yerine yedeği takılmayarak kameraların görüntü almasının engellendiği” öne sürüldü.

Müebbet istemi
Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı M.A. tarafından hazırlanan 63 sayfalık iddianamede, 17 Mayıs 2006 günü Danıştay 2. Dairesi’ne yönelik A.A. tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu Danıştay üyesi M.Y.Ö.’in hayatını kaybettiği, o dönemde daire başkanı olan M.B. ile üyeler A.G., A.Ö. ve A.Ç.’nun yaralandığı hatırlatıldı.
İddianamede, olay tarihinde OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri’nde (SGS) Genel Müdür olarak görev yapan O.Ç., Genel Müdür Yardımcısı M.T.Ö., Elektronik Güvenlik Sistemleri Müdürü Y.S.K., Bilgi İşlem sorumlusu B.D., montaj bakım şefi M.A. ve teknisyen S.A. tutuklu sanık olarak yer aldı. Bu sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi.

Öldürmeye yardım
İddianamede, Çoban, Özyılmaz, Kavaklıoğlu, Demirtaş, Almalı ve Akyıldız’ın “tasarlayarak, kamu görevi nedeniyle kasten adam öldürmeye yardım”, 4 kişinin yaralanması sonucu “adam öldürmeye teşebbüs suçuna yardım etmek” suçlarından da 100 ile 150’şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep edildi. İddianamede tutuksuz sanıkların da “delillerinin gizlenmesi ve yok edilmesine iştirak etmek” suçlarından 8 ile 20’şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

Cumhuriyet’e bomba
İddianamede, Danıştay saldırısının meydana geldiği tarihlerde ülkede kaos ortamı oluşturmak amacıyla eylemler yapıldığı, Cumhuriyet gazetesine değişik tarihlerde atılan el bombalarının da bu amaca hizmet etmek için yapıldığı, Ergenekon terör örgütü sanıklarından ele geçirilen “Yargıtay” isimli dokümanda Yargıtay binası ile ilgili kroki ve bilgilerin yer aldığı belirtildi ve şöyle denildi:

5 arızanın nedeni var
“Danıştay saldırısından önce eylem yeri, konumu, güvenliği, güvenlik zaafları, kaçma noktaları gibi konularda ön hazırlık çalışmasından sonra eylemin yapılabilir hale geleceği, bunun ise Danıştay binasındaki OYAK SGS tarafından kurulu bulunan kameraların 03 Mayıs 2006’da arıza yapmaya başlaması ile örtüştüğü, 5 aydır arıza yapmayan kameraların 15 gün içerisinde 5 defa arıza yapmasının sebebi, saldırı öncesi yapılan hazırlığın tespitini önleyerek şüphelilerin eylemini kolaylaştırma, delillerin gizlenmesi amacına yönelik olduğu, Ergenekon terör örgütünün kaos ortamı oluşturmak amacıyla Danıştay saldırısını kolaylaştırmak için, arızalanan kameraların arızasının tamamen giderilmediği, geçici olarak arızanın giderildiği veya sökülen kayıt cihazının yerine yedeği takılmayarak kameraların görüntü almasının engellendiği, Danıştay saldırısından sonra yapılan açıklamalar ve medyada çıkan haberler, kaos ortamının oluşmasına hizmet ettiği kanaatine varılmıştır.”

Devlet ele geçirmek
İddianame “örgütün amacı” şöyle belirtildi: “Örgütün daha rahat etki edip yönlendirebileceği siyasal iktidarlar oluşturmak, bu başarılamadığı taktirde yasama ve yürütme organlarını devirip ideolojik amaçları doğrultusunda devlet yönetimini ele geçirmek olduğu anlaşılmaktadır.”
Daha önceki soruşturmalarda ele geçirilen bazı belgelerden “‘Ergenekon terör örgütü’nün nihai amacına ulaşmak amacıyla özel güvenlik şirketleri kurmak, yönetmek ve kontrol altında tutmak amacıyla ciddi çalışmalar yürüttüğü ve bu kapsamda stratejiler geliştirdiğinin anlaşıldığına yer verilen iddianamede, örgütün bu stratejisine paralel olarak bugüne kadar haklarında işlem yapılan sanıklar V.K., O.Y., M.Y. ve E.G. başta olmak üzere bir kısım örgüt üyesi ve yöneticisi şüphelilerin özel güvenlik sektöründe çalışması bu durumu açıkça ortaya koyduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

Neden istihbaratçı albay getirildi?
İddianamede, örgütün yapmayı planladığı operasyonel faaliyetlerin deşifre olması halinde, bu durumun örtbas edilmesi, delillerin yok edilmesi amacıyla kurulan ya da kontrol edilen özel güvenlik şirketinin önemli bir görev üstleneceği, bu kapsamda kurulacak olan özel güvenlik şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığına istihbarat alanında uzmanlaşmış emekli kurmay albay getirilmesinin hedeflendiği anlatıldı.
İddianamede, “bu hedefine uygun olarak, OYAK Güvenlik Şirketi’nin yönetiminde, ‘Ergenekon’ örgütü sanıklarıyla irtibatlı olan emekli Kurmay Albay O.Ç.’ın görevlendirildiği, bu nedenle OYAK Savunma Güvenlik şirketinin de örgütün müdahalesi, yönlendirmesi ve kontrolüne açık olduğu anlaşılmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

İlk duruşma 13 Ağustos’ta
Mahkeme heyeti, davanın ilk duruşmalarının 13, 14, 15 Ağustos’ta Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın büyük salonunda yapılmasını ve iddianamenin okunması için TRT İstanbul Müdürlüğü’ne yazı yazılarak görevli bir spiker gönderilmesinin istenmesine karar verdi.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler