Gündem Ergenekon’da ‘ağır’ mütalaa

Ergenekon’da ‘ağır’ mütalaa

19.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emekli Org. İlker Başbuğ, Mustafa Balbay, Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi “Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır” denilen mütalaada sanıkların hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ettikleri ileri sürüldü

Ergenekon’da ‘ağır’ mütalaa

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki duruşma salonunda 20 Ekim 2008’den bu yana süren Ergenekon davasında sona yaklaşılıyor. Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş, dünkü duruşmada esas hakkındaki mütalaalarını açıkladı. 2 bin 271 sayfadan oluşan mütalaada, Savcı Pekgüzel, delilerden sanıklara ulaşılan soruşturma aşaması, birleşen dosyalar, “Ergenekon” örgütünün varlığı konusundaki deliller ve bunların tartışılması gibi konulara yer verildiğini açıkladı. Pekgüzel, eylemlerin anlatıldığı, eylem planlarının yapıldığı sanıkların hukuki durumlarının ayrı ayrı ele alındığı mütalaada, “Ergenekon”un varlığı, yapısı ve eylemler konusunda geniş anlatımlara yer verildiğini anlattı. Savcılar Pekgüzel, Taşkın ve Dalkuş tarafından dönüşümlü olarak sanıkların hukuki durumlarının okunduğu mütalaada, eski MİT görevlisi Özel Yılmaz’ın dosyasının MİT görevlileriyle ilgili çıkarılan yasa gereği izin alınması gerektiği gerekçesiyle ayrıldığı kaydedildi. Mütalaada, bu nedenle Yılmaz hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı belirtilerek, haklarında yakalama kararı bulunan firari sanıklar Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Turan Çömez, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze’nin ise yakalanamadığı kaydedildi. Bu nedenle firari olan bu 5 sanığın dosyasının ayrılması istenilen mütalaada, Danıştay dosyasının sanıkları Salih Kurter ve Süleyman Esen ile Ümraniye’deki gecekonduda ele geçirilen el bombalarının bulunduğu evde kiracı olarak kalan Ali Yiğit’in beraatine karar verilmesi öngörüldü.
Mütalaada, dava açıldıktan sonra yaşamanı yitiren İlhan Selçuk, Engin Aydın ve Murat Özkan’ın da dosyalarının ölüm nedeniyle ayrılması talep edildi. Yine Adem Uzun ve Erdal İrten’in de beraati istenilen mütalaada, Ayhan Parlak ve Oğuzhan Arslan hakkında hüküm kurulmasına yer olmadığı kaydedildi.

Yöneticilikten cezaya yer yok
Mütalaada başta emekli Orgeneral İlker Başbuğ olmak üzere bir çok sanık hakkında TCK’nın 312/1’inci maddesi uyarınca “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
İşte o sanıklardan isimleri öne çıkanlar:
Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Orgeneral Şener Eruygur, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Tuğgenerel Levent Ersöz, emekli Albay Dursun Çiçek, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, gazeteci Tuncay Özkan, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran, 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Odatv davası kapsamında tutuklu bulunan Yalçın Küçük, Erol Manisalı, Kemal Kerinçsiz.
Mütalaada bu sanıkların “örgüt yöneticiliği”nden de cezalandırılması talep edildi. Ancak daha fazla hapis cezası gerektiren “hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek” suçundan cezalandırılmaları istendiği için Yargıtay içtihatları gereğince “örgüt yöneticiliği”nden ceza verilmesine yer olmadığı belirtildi.

96 sanık için 15 yıl talebi
Aralarında Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Emin Şirin, Güler Kömürcü Öztürk, Ferda Paksüt ve Tanju Güvendiren’in de bulunduğu 96 sanığın TCK’nın 314/2’inci maddesi uyarınca “Ergenekon terör örgütüne üye olmak” suçundan 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

Küçük’e Danıştay’dan ceza
Tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün TCK’nın 312/1’inci maddesi gereğince bir kez, Danıştay saldırısına ilişkin “adam öldürmeye azmettirmek” suçundan bir kez olmak üzere toplam 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 4 kişiyi “öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından da 4 kez 20 yıla kadar hapis cezası istendi.

Aslan’a 2 kez müebbet
Savcılık makamı, Ergenekon davasında en çok cezayı Danıştay saldırısının faili, tutuklu sanık Alparslan Aslan için istedi. Aslan hakkında 4 Danıştay üyesine yönelik “adam öldürmeye teşebbüs etmek” suçundan 4 kez 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası, “Danıştay üyesi Yücel Özbilgin’i kasten öldürmek” suçundan 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan da ayrıca bir kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi. Ayrıca Aslan hakkında, suçlandığı konulara ilişkin çeşitli hapis cezaları istendi.
Mütalaada, Danıştay saldırısı zanlılarından Osman Yıldırım’ın TCK’nın 312/1’inci maddesi uyarınca “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi. Mütalaada, Yıldırım’ın Danıştay saldırısına ilişkin ise, tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs ve 4 kişiyi öldürmeye iştirak etmek suçlarından gönüllü olarak vazgeçtiği gerekçesiyle, bu suçlardan ceza verilmemesi talep edildi.

Haberin Devamı

Kılınç’a 38 yıl istendi
Tutuksuz yargılanan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın ise “silahlı örgüte üye olmak”, “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, sahtecilik yapmak, başka yerde kullanmak, hileyle almak”, “devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” ve “açıklanması yasaklanan gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” suçlarından 19 yıldan 38 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörüldü. Eski Özel Harekâtçı İbrahim Şahin için de “Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması, sanığın akıl hastalığı nedeniyle cezasının 37,5 yıla indirilmesi talep edildi.

Haberin Devamı

Müebbet istenen 64 sanık
Savcıların ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istediği 64 kişi: Hurşit Tolon, Tuncay Özkan, Alaettin Sevim, Alparslan Arslan, Bekir Öztürk, Cemal Gökçeoğlu, Cihandar Hasan Hanoğlu, Doğu Perinçek, Durmuş Ali Özoğlu, Dursun Çiçek, Emin Gürses, Ergün Poyraz, Erhan Timuroğlu, Erol Manisa, Fatih Hilmioğlu, Ferit İlsever, Fuat Selvi, Ümit Sayın, Kemal Gürüz, Hasan Ataman Yıldırım, Hasan Atilla Uğur, Hasan Iğsız, Hayrettin Ertekin, Hayrullah Mahmut Özgür, Hıfzı Çubuklu, Hulusi Gülbahar, Hüseyin Görüm, Nusret Taşdeler, İbrahim Şahin, İsmail Hakkı Pekin, İsmail Sağı, İsmail Yıldız, Kemal Aydın, Kemal Kerinçsiz, Kemal Alemdaroğlu, Levent Ersöz, Mehmet Eröz, Mehmet Fikri Karadağ, Mehmet Haberal, İlker Başbuğ, Mehmet Otuzbiroğlu, Şener Eruygur, Muammer Karabulut, Muhittin Erdal Şenel, Murat Uslukılıç, Mustafa Yurtkuran, Mustafa Balbay, Mustafa Dönmez, Mustafa Koç, Ferit Bernay, Muzaffer Tekin, Neriman Aydın, Oktay Yıldırım, Orhan Güçlü, Osman Yıldırım, Sedat Özüer, Serhan Bolluk, Sevgi Erenerol, Sinan Aygün, Tekin Irşi, Veli Küçük, Yalçın Küçük, Yusuf Erikel, Ziya İlker Göktaş.

19 kişi için yakalama talebi
Savcı Pekgüzel, aralarından Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, eski sendika yöneticisi Mustafa Özbek, Muhittin Erdal Şenel, emekli Orgeneral Kemal Yavuz, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Prof. Dr. Erol Manisalı, eski rektörler Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran ile Ferit Rıza Bernay ve Ferit İlsever’in de aralarında bulunduğu tutuksuz yargılanan 19 sanık hakkında yakalama kararı verilmesini talep etti. Pekgüzel, mütalaasında tutuklu yargılanan Fatma Cengiz, Bülent Sarıkahya, Ulaş Özel, Oğuz Bulut, Mehmet Zekeriya Öztürk ve İbrahim Özcan’ın da tahliyesine karar verilmesini istedi. Mahkeme bu talepleri reddetti.