Gündem Ergenlik benim için bir felaketti

Ergenlik benim için bir felaketti

21.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransız yönetmen François Ozon yeni filmiyle Cannes’da... Film, deneyim kazanmak için fahişelik yapmaya başlayan Isabella’nın hikâyesini anlatıyor

Ergenlik benim için bir felaketti

Altın Palmiye için yarışan ‘Jeune & Jolie’ (Genç ve Güzel), Fransız sinemasının parlak yönetmenlerinden François Ozon’un yeni filmi. Uzun yıllar sonra genç bir karakteri merkeze alan ve model kökenli Marine Vacht’ı ilk başrolüne yerleştiren Ozon, ilk cinsel birlikteliğinin ardından kendi isteğiyle, deneyim kazanmak için fahişelik yapmaya başlayan Isabella’nın hikâyesini konu alıyor. Cannes’da yuvarlak masada söyleşisinde François Ozon’la yeni filmini konuştuk.

Isabella’nın fahişelik deneyimlerini neredeyse masal gibi sunuyorsunuz. Bir iki tane karanlık dışında...

Isabella’nın deneyim dışında çok mutlu olduğunu gösteriyor değilim. Şu da var; parası var, sokakta değil. Müşterilerini internetten buluyor, belli bir kontrolü var. Anestezi gibi, güçlü bir hissin ve deneyimin peşinde. Georges ölene kadar da ne yaptığının farkında olmuyor. Filmde karakteri yargılamak istemedim. ‘Film fahişelik iyidir, deneyin’ gibi bir şey de söylemiyor. Ama belki bu kız için iyi bir deneyimdir. Güçlü bir kız, sağlam bir aileden geliyor. Büyük problemleri yok, finansal açıdan rahat. Kadınların cinselliğiyle ilgili bir fanteziyi yaşıyor. Pek çok kadının böyle fantezileri olabilir. Fanteziler olabilir, iyi kötü demiyorum; olabilir diyorum.

Haberin Devamı

Ergenlikle ilgili bir film yapma fikrinden mi ortaya çıktı?

Kariyerimin başında ergenlikle ilgili kısa filmler çektim. Sonradan fark ettim ki, ‘Kumun Altında’dan beri bütün filmlerim ya yaşlı ya da kendi yaşımda insanlarla ilgili. Bir önceki filmim ‘Başka Bir Hayat / Dans la Maison’da iki genç aktör var. Bu filmi çekerken genç aktörlerle çalışmanın ne kadar zevkli olduğunu hatırladım. ‘Taze tenin tazeliği’ni gösterme testine yeniden girmek istedim. Şu da var, Fransız sineması ergenliği sürekli idealize ediyor. Buna karşılık kendi yorumumu göstermek istedim çünkü ben ergenliğe ilgili en ufak nostalji duymuyorum. Çoğu Fransız ve Amerikan filminde ergenlik hayatın en güzel dönemi olarak gösteriliyor. Benim içinse bir felaketti ve çoğu insan için de öyle. Ama kız için finalim umut dolu, bir şeyler öğrenmiş olarak bitiriyor.

Haberin Devamı

Ergenlik hikâyesinde fahişeliğe nasıl karar verdiniz?

Klişelere girmeden fahişelikle ilgili bir film çekmeyi de uzun süredir planlıyordum. Ergenlik filminde uyuşturucu da anoreksi de olabilirdi. Anlatmaya çalıştığım hayatın bu döneminde güçlü duygular yaşamaya çalıştığımız.

Filmde kendi yaşıtlarıyla bir ilişki kurabilecek bir kızın fahişelik yapmasında inandırıcı olmayan bir yön var.

Gerçekçi bir film peşinde değilim. Sorular sormak için bu karakteri takip ediyorum, yanıtlar bende değil. Isabella’nın yaşadığı gibi durumların olabildiğini biliyorum. Psikologlarla, polisle konuştum.