Gündem Erişim 4 saatte engellenebilecek

Erişim 4 saatte engellenebilecek

07.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özel hayatın gizliliğinin ihlali durumlarında internete erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından önlenmesinin de öngörüldüğü torba yasa teklifindeki “internet erişimi ile ilgili maddeler” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Erişim 4 saatte engellenebilecek

Kabul edilen maddelere göre; internette yayımlanan gizli görüntü ve yayınlar, en geç 4 saat içerisinde yasaklanabilecek. TİB, doğrudan veya ilgili kişilerin başvurusu üzerine internette bir içeriğin kaldırılmasına karar verdiğinde, en geç 4 saat içinde erişim engellenecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde TİB Başkanı’nın emriyle resen engelleme yapılabilecek.
İnternetle ilgili bazı maddeler ise şöyle:
* İnternet sitelerine “engelleme” öncesi “uyar-kaldır” mekanizması işletilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Erişimin engellenmesine dair kararları birlik uygulayacak. Böylece TİB ve mahkeme kararları, birlik üzerinden hayata geçirilecek.
* DNS tabanlı engellemenin yanı sıra, URL ve IP tabanlı engelleme ile engelleme yöntemleri genişletilecek. URL bazlı engelleme daha çok Çin, İran ve Suudi Arabistan’da uygulanan bir yöntem olarak biliniyor.
* Mahkeme kararı olmadan TİB Başkanı’nın talimatıyla erişim engelleme mümkün hale getirilecek.
* TİB, özel hayatın gizliliği gerekçesiyle mahkeme kararına ihtiyaç duymaksızın internet ortamındaki herhangi bir içeriğe ulaşımı en geç 4 saat içerisinde engelleyebilecek. Özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlarda, TİB Başkanı resen erişimin engellenmesi kararını verebilecek. Bu kapsamda video görüntüleri, ses kayıtları yayımlayan internet sitelerine erişim TİB Başkanı kararıyla engellenecek.

Hâkim 48 saatte karar verecek
* İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ve özel hayatının ihlal edildiğini iddia eden kişi, doğrudan sulh ceza hâkimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilecek. İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hakim bu maddede belirtilen kapsamda erişimin engellenmesine karar verebilecek.
* Hâkim, yalnızca kişilik hakkının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, v.b şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle kararını verecek. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişimin engellenmesine karar verilemeyecek. Sulh ceza hâkiminin kararını, şartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen sorumlu kişi, 500 günden 3 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.