Gündem Erkeklerde sperm sayısı yarı yarıya azaldı

Erkeklerde sperm sayısı yarı yarıya azaldı

08.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Çamlıbel, Türkiye’de çiftlerin yüzde 15-20’sinin artık kendi kendine çocuk sahibi olamadığını vurguluyor. Sebep yaşam şekilleri...

Erkeklerde sperm sayısı yarı yarıya azaldı



Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan aileleri tüp bebek yöntemi hayallerine kavuşturuyor. Bu yöntemler aileleri mutlu etse de uzmanlar kısırlığın giderek arttığı konusunda uyarıyor. Jinemed Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, Milliyet’e anlattı. Türkiye’de çiftlerin yüzde 15-20’nin artık kendi kendine çocuk sahibi olamadığını vurgulayan Prof. Dr. Çamlıbel, “Kısırlıkta net bir artış var. Dolasıyla medeniyetin getirdiği bir şey mi? Hava kirliliği, su kirliliği mi hep düşünülür” dedi.
“Erkeklerde son yüzyılda sperm sayısı yarı yarıya azaldı” diyen Prof. Dr. Çamlıbel, şu tespitlerde bulundu: “Alkolizm erkekte kısmen zarar veriyor ama sigara özellikle sperm hareketine, sayısına, şekil bozukluğuna sebep oluyor. En büyük grupta sebebi bilmiyoruz. Erkekte hiçbir şey yok, hiçbir sorun yok, bakıyoruz, sperm son derece az, hatta bazen sıfır. Normal sperm sayısını 15 milyon kabul ediyoruz, eskiden 20 milyon kabul ederdik. 10 milyonda aşılama denen yöntemle spermi yoğunlaştırıp kadına verme tetkikleri faydalı. Ama bir 3-5 milyonlarda tüp bebek etkili” dedi.