Gündem ‘Erken yerel seçim’ çağrısı

‘Erken yerel seçim’ çağrısı

27.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çağrıda bulunarak “Derhal İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İstanbul’daki bütün belediyeler için hemen seçime gidelim. Aynı şeyi Yalova için de yapalım” dedi.

‘Erken yerel seçim’ çağrısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün internet medyası ve yabancı medya temsilcileriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ONUN AKLI BİZDE YOK MU?: (Adayın belirlenmemesi bir handikap mı?) Altı lider hangi konuda neyi nasıl yapacağına dair görüş birliği sağlamadığında cumhurbaşkanı adayını belirlediğinde ne olacak? Her kafadan ayrı bir şey çıkacak. Erdoğan, ‘Oh ne güzel ya bunların hepsi ayrı ayrı şeyler söylüyor’ diyecek. Altı lider bunun farkında. Biz hükümet programı ve geçiş süreci üzerinde uzlaşacağız. Uzlaşma sağlandıktan sonra da Cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğiz. Eğer biz bunu önceden belirlemezsek her birimiz ayrı şeyi söyleyebiliriz. Bu Erdoğan’ın eline koz vermek. Erdoğan bunun için sıkıştırıyor. Onun aklı bizde yok mu Allah aşkına?

KAVGA ETMEDİK Kİ AYRILALIM: (İYİ Parti ve CHP arasındaki gerginlik iddiaları var, Akşener ile bu konuyu konuşmak ister misiniz?) Herhangi bir sorunumuz yok. Niye görüşmeyelim. Kavga etmedik ki ayrılalım. Görüşüyoruz. Herhangi bir sorunumuz yok. 5 Ocak’ta ilk Altılı Masa toplantısı olacak. İkinciyi toplantıyı anayasa maddesi değişiklikleri ile ilgili yaptık. Üçüncü toplantıyı eğer altı lider de kabul ederse hükümet programı üzerinden yapacağız. Dördüncü toplantıyı da geçişin yol haritası üzerinden yapacağız.

Haberin Devamı

İSTANBUL İÇİN SEÇİM ÇAĞRISI: (İmamoğlu hakkındaki yargı kararının seçimlerden önce netleşmesini bekliyor musunuz?) Erdoğan’a şu çağrıyı yapıyorum; Eğer gerçekten millet iradesine inanıyorsan ve güveniyorsan, kurşun askerlerini, yani etkilediğin yargıcından bürokratına kadar hepsini bir sefer geri çek. Anayasayı süratle değiştirelim. Biz size destek vereceğiz. Derhal İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İstanbul’daki bütün belediyeler için hemen seçime gidelim. Yüreği, cesareti varsa açıkça meydan okuyoruz. Aynı şeyi Yalova için de yapalım. Üç bilirkişi raporu, üçü de belediye Başkanlığı lehine. Hala göreve başlatmıyorlar. Tek güvencemiz milletin iradesidir. Eğer sen de milletin iradesine saygı duyuyorsan gel hemen derhal yerel seçimleri yapalım.

ÖZGÜRCE TARTIŞACAĞIZ: (Çoklu aday formülüne nasıl yaklaşıyorsunuz?) Benim düşüncem, tek adayla seçime gitmek lazım, seçimi almak ve bitirmek lazım. Çoklu da olur. Özgürce tartışılabilir.

Haberin Devamı

ORTAK LİSTE: Milletvekili seçimleriyle ilgili hiçbir görüşmemiz olmadı. Daha sonraki aşama. Önce hükümet programı, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’in yol haritası önce bunlar üzerinde uzlaşmamız ve kamuoyu ile paylaşmamız lazım. Arkasından seçimle ilgili ortak liste mi olur, ayrı liste mi olur. Her parti 41 ilde seçime girmek zorunda. Daha sonra kuracağımız bir komisyonla olacak. Bugün için böyle bir komisyonumuz yok.

ERDOĞAN SEÇİME BİLE GİRMEYEBİLİR: Cumhurbaşkanlığını kazanıp, Meclis’te Altılı Masa çoğunluk sağlamazsa, bütün seçenekler düşünülüyor ama biz şundan yüzde yüz eminiz. Hem cumhurbaşkanlığını hem de parlamentonun çoğunluğunu alacağız. Bütün seçeneklere bakıyoruz ve görüyoruz. Erdoğan da görüyor. Parlamentoda çoğunluğu kaybedeceğini. Onun bütün hedefi cumhurbaşkanlığı ama onu da kaybedecek. Seçimi kaybedeceğine dair inancı güçlenirse Erdoğan seçime bile girmeyebilir. Seçim kaybetmek istemez. Seçimi kaybettiğini anladığı an ‘Ben seçime girecektim ama YSK izin vermedi’ diyecek. Yüzde 100 kaybettiğini gördüğü takdirde aday olmayacaktır. Bunu yakın çevresi de dillendiriyor sadece ben değil.

Haberin Devamı

‘ANKET ÇALIŞMAMIZ YOK’

KRAL ARAMIYORUZ: (Adayın biraz daha erken ortaya çıkması gerekmiyor mu?) Altı lider oturacak bir aday belirleyecek. Hepimiz onun arkasında duracağız. Bitti. Dolayısıyla Ali mi olsun Veli mi olsun tartışmasından kesinlikle bunu çıkarmamız gerekiyor. Erdoğan ve onun yakın çevresi olayı kişi ekseninde götürmek istiyor. Anketler o çerçevede yapılıyor. Bilinçli bir yönlendirme var. Ya biz kural istiyoruz, kral değil. Kurtarıcı aramıyoruz demokrasi arıyoruz.

AYM’YE MEKTUP: (Dezenformasyon Yasası’nın iptali istemi) Yüksek Mahkeme’nin demokratik standartlarla ilgili açılan davalara öncelik vermesi lazım. Bu konuda AYM Başkanlığı’na göndermek için bir mektup hazırlıyorum.

SIKINTI YOK: (CHP’nin anket çalışması var mı?) CHP’nin bir anket çalışması yok. Bizim de abone olduklarımız var. Millet İttifakı’nın başarısı konusunda hiçbir sorunumuz yok. Altı lider beraber olduğumuz sürece bir sorun yok. Tartışmaları gereksiz ve yersiz buluyoruz. Vatandaş bu kadar perişanken, onların dertleri varken, Cumhurbaşkanı adayı kim olacak diye, ki bence sarayın desteklemesi ve onların yönlendirmesi ile böyle tartışmalar oluyor. Bizim oy almak istediğimiz kesimin o tartışmalarla hiçbir ilgi yok.