GündemErozyon Dede’ye alternatif Nobel

Erozyon Dede’ye alternatif Nobel

28.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyada ‘Alternatif Nobel’ olarak adlandırılan ‘Right Livelihood’(Doğru Yaşam) Onur Ödülü’ne Türkiye’den ‘Erozyon Dede’ diye anılan Hayrettin Karaca layık görüldü

Erozyon Dede’ye alternatif Nobel

Hayrettin Karaca, başarılı girişimciliğini etkin çevrecilikle kaynaştırarak doğal yaşamın korunmasını ve doğru yönetimini yaşamı boyunca bitmez tükenmez bir enerji ile desteklediğinden ve savunduğundan dolayı 2012 Onur Ödülüne layık görüldü. Uluslararası Right Livelihood Vakfı Müdürü Ole von Uexkull, Karaca için, şunları söyledi:
“O, Türkiye çevre hareketinin dedesi sayılıyor. Başarılı bir işadamıyken, çevreyi korumak amacıyla bugün oldukça etkin duruma gelen bir hareket başlattı. Kuruluşuna öncülük ettiği Tema Vakfı bugün yüzbinlerin desteğiyle ülke çapında toprak ve doğal yaşam ortamlarını korumak için mücadele ediyor. 12 yıl sonra bütün dünya çevrecilerine örnek olacak bir Türkiyeli çevreciyi daha ödüllendirmekten mutluyuz.”
Dünyadaki çevrecilerin ‘guru’su olarak tanınan Worldwatch Enstitüsü Başkanı Lester Brown da, “Karaca adı, doğa ve çevreyi korumayla eş anlamlıdır. Eğer günün birinde bir çevre azizi olacaksa, bu sıfatı alacak ilk kişi Hayrettin Karaca olacaktır” dedi.
Hannover Üniversitesi’nden Ekoloji profesörü Franz H. Meyer ise, “Şimdiye kadar, kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış böyle birine rastlamadım” diye konuştu.

Ödül zengini
Türkiye’deki kırsal kalkınma projelerinden birkaçını gördükten sonra TEMA’ya üye olan Avrupa Parlamentosu’ndaki çevrecilerden Hollandalı Doeke Eisma da, “İnsanlar, Karaca ile tanışmak ve konuşmasını dinlemek için yollara dökülüyor. Çiftçilerin karşısındaki mütevazı tavrı, Gandi’nin haline benziyor. O da Gandi gibi hizmet ettiği dava uğruna kendi kişiliğini adeta silmiş” dedi.
5 Türk üniversitesinden fahri doktorluk unvanı bulunan Karaca BM Çevre Programı’nın “Global 500 Roll of Honor” adlı ödülünü, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin ‘Çevre Ödülü’nü, Lions Club’ün “Melvin Jones Ödülü”nü, Çevre Bakanlığı’nın “En Büyük Hizmet Ödülü”nü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü’nü kazanmıştı.
Pekçok bilimsel topluluğun üyesi olan Karaca, Uluslararası Dendroloji Topluluğu’nun da başkan yardımcılığını yaptı. Karaca için 90. yaş armağanı olarak değerlendirilebilecek olan Alternatif Nobel Ödülü Tema Vakfı’nın da 20. kuruluş yılına rastladı.

Haberin Devamı

‘Ödülün gereğini sürdürebilmek çok önemli’
Yalova’daki Karaca Arboretum’da düzenlenen toplantıda aldığı ödülle ilgili bilgi veren Karaca, böyle bir ödüle layık görülmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bir ödülü almaktan çok, o ödülün gereklerini sürdürebilmek zordur. Her ödül; kişiye bir sorumluluk verir. Bu ödüle layık olabilecek olan sorunlarla başbaşayım. Bunu almak kolaydır ama sürdürmek zordur. Bunu bana yaşanılabilir dünya için emek verdiğim için verdiler gibi geliyor. Yaşamak istiyorsanız o halde yaşatacaksınız. Kimi yaşatacaksınız. ’Global ekonomi’ denilen o canavar kendine hayat veren benim de ortak olduğum doğal ekosistemi bitirinceye kadar büyümeye devam edecek. Buna çare yok durduramazsın. Devletleri, hükümetleri ve her kurumu esir almıştır. Bunun çaresi var. Çaresi benim. Çünkü ben sebep oluyorum o tahribata.”
Türk milletinin üretenden çok tüketen bir millet olduğunu ifade eden Karaca, şöyle devam etti: “O üretiyor ben de tüketiyorum. O halde ben kendi kendimin katiliyim. O halde tüketmemek lazım. Bu Anadolu’da hala yaşayan bir kültür. Olanın olmayana borcu var deriz. Komşusu aç yatarken, yiyenin yediği helal değildir deriz. Tanrı misafiri deriz. İşte bu Anadolu Kültürü’nün, dünyanın kurtuluş hareketi olduğuna inanıyorum ben. Benim aldığım ödülün temelinde bu vardır. Ben bunu yaşayıp geldim Bu şekilde yaşadım o nedenle bunu bana layık gördüler. Param var ama hakkım yok diyorum ve ona göre de yaşıyorum. Gömleğimin yakasının altı delik deşiktir. Çevirmişimdir. Tüketerek değil paylaşarak mutlu olacağız dünyada. Benim bu ödülü almamda arboretumun da bir payı olduğunu söylüyorlar.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler