Gündem Eruygur yeniden Adli Tıp’a Gİdecek

Eruygur yeniden Adli Tıp’a Gİdecek

29.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Şener Eruygur hâkimin sorularının çoğuna “Hatırlamıyorum” diye cevap verdi. Baba ve anne adını bile hatırlayamadığını söyleyen Eruygur Adli Tıp’a sevk edildi

Eruygur yeniden Adli Tıp’a Gİdecek

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen 68’i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası’nın 196. duruşması dün yapıldı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, İbrahim Şahin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve Mehmet Perinçek’in de aralarında bulunduğu 52 tutuklu sanık hazır bulundu.
Ergenekon Davası’nın tutuksuz sanığı eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur savunmasının alınması için çağrıldığı duruşmaya katıldı. Şener Eruygur, eşi Mukaddes Eruygur ve avukatı Filiz Esen ile birlikte duruşma salonuna saat 10.30’da girdi. Avukat Filiz Esen, müvekkili Şener Eruygur’u koluna girerek tutuksuz sanıklar için ayrılan bölüme oturmasına yardımcı oldu.

Doğum tarihini hatırlamadı
Mahkeme başkanı Hüsnü Çalmuk, Eruygur’u kürsüye çağırdı. Hakimin çağrısını duymadığı görülen Eruygur, daha sonra yanına gelen mübaşirin koluna girerek kürsüye yürüdü. Kimlik tespiti yapılan Eruygur, sandalyeye oturarak hakimin sorularını yanıtladı.

Avukatına ‘kızım’ dedi
Hakimin sorusu üzerine adını söyleyen Eruygur, babasının, annesinin adını ve kendi doğum tarihini hatırlayamadığını söyledi. Hakimin “Memleketiniz neresi?” sorusuna Eruygur, “Bazen Isparta diye bazen de Erzurum diye hatırlıyorum” dedi. “Emekli general misiniz?” sorusuna omuzlarını ve göğsünü göstererek Eruygur, “Buralarımda işaretler vardı ama... Bunu en iyi kızım bilir” dedi. Mahkeme başkanı Çalmuk, Eruygur’a oturduğu adresini sordu. Eruygur ise “Deniz kıyısında oturuyorduk. Arkadaşlarımız var. Nerede olduğunu bilemiyorum” dedi.
“İddianameyi okudunuz mu?” sorusuna Eruygur “Hiçbir şey bilmiyorum” deyince Mahkeme Başkanı Çalmuk iddianameye kısaca değineceğini belirtti. Çalmuk, Eruygur hakkındaki suçlamaları kısaca okuduktan sonra “savunma yapacak mısınız?” diye sordu.
Eruygur ise “Kızım Ayça bilir (avukatı Filiz Esen)” diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk’un Avukat Filiz Esen’i göstererek “Kızım dediğiniz avukat hanım mı?” sözleri üzerine Şener Eruygur “Kızım Ayça. İki kıyafete bürünüyor. İkisi de beni çok seviyor. Belki de tek kişidir” diye konuştu.

‘7 yaşında çocuk gibi’
Eruygur’un avukatı Filiz Esen ise “Müvekkilimin ‘kızım’ dediği benim. Müvekkilim Şener Eruygur cezaevinde düşerek beyin kanaması geçirdi. Bu nedenle müvekkilimde organik beyin fonksiyonu bozukluğu var. Beyinin her iki tarafında da hasarlı. 7 yaşında okuma yazma bilmeyen çocuk gibi. Algılamasında bozukluk var. Asla iyileşmeyecek ve durumu daha da kötüleşecek” dedi.
Avukatın bu sözleri üzerine Başkan Çalmuk, “Bu söyledikleriniz nerede yazıyor?” diye sordu. Avukat Esen ise “Bunlar müvekkilimle ilgili hazırlanan sağlık raporlarında yazıyor. Beyin cerrahına da sorulduğunda bunu size söyleyecektir. Bizce Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı rapor yeterli değil. Bunun için müvekkilimin durumunu görün diye getirdim” dedi.

Ceza ehliyetine bakılacak
Avukat Filiz Esen’in talebini değerlendiren mahkeme heyeti, Eruygur hakkında yeniden bir adli tıp raporu düzenlenmesine yer olmadığına, Eruygur’un mevcut rahatsızlığının ceza ehliyetini etkileyip etkilemediğinin tespiti için 3 haftayı geçmeyecek şekilde Adli Tıp Kurumu İhtisas Kurulu’na sevk edilmesine karar verdi.

3 kez müebbet isteniyor
Eruygur’a, “silahlı terör örgütü yöneticiliği”, “hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs”, “halkı hükümete karşı silahlı isyana tahrik etme” suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 142 ile 246 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Haberin Devamı

‘Çok acı çekmişim’
Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk ile Şener Eruygur arasında geçen konuşmalardan bir bölümü şöyle:
Çalmuk: Neler hatırlıyorsunuz?
Eruygur: Olayın nasıl olduğunu hatırlamıyorum. Ancak bir arkadaşımın beni kurtardığını duydum. Ama beni kurtaran kimdi bilmiyorum.
Çalmuk: Nerenizden ameliyat oldunuz?
Eruygur: Ben bilmiyorum. Ancak zaman zaman anlatıyorlar.
Başımdan ameliyat olmuştum. Çok acı çekmişim.
Doktorlarda bana iyi bakmış. Eşim beni kurtarmak için hayatını vermiş beni kurtarmış. Her şeyin ayrıntısını eşim biliyor.
Çalmuk: Hangi olayları hatırlıyorsunuz?
Eruygur: Bazen çocukluğumu hatırlıyorum. Oyun oynadığımı hatırlıyorum. Ama herşeyi hatırlamıyorum.