Gündem Eşi hastalanınca ‘Kezban Usta’ oldu! 'Önce şaşırıyorlar sonra tebrik ediyorlar'

Eşi hastalanınca ‘Kezban Usta’ oldu! 'Önce şaşırıyorlar sonra tebrik ediyorlar'

24.07.2023 - 06:57 | Son Güncellenme:

Hayatının aşkı karşısına lise yıllarında çıktı. O yıllarda Kezban 14, Semavi 17 yaşındaydı. 4 yıl boyunca görüşmeye devam eden çift, Kezban 18 yaşına geldiğinde nişanlandı. Bu aşk bir yıl sonra ise evlilikle taçlandı. Dört çocukları olan çiftin çok mutlu bir hayatları vardı. Ta ki geçen yıl mayıs ayında Kezban’ın eşi Semavi hastalanıncaya kadar. Yaşadıkları bu olay Kezban’ı yaklaşık 500 kişinin çalıştığı İncirliova Sanayi Sitesi’nin tek kadın ustası yaptı. İşte "Bir kadın kendisine hedef koyunca mutlaka başarıyor" diyen 'Kezban Usta'nın herkese, özellikle de tüm kadınlara umut olacak hikâyesi.

Eşi hastalanınca ‘Kezban Usta’ oldu Önce şaşırıyorlar sonra tebrik ediyorlar

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Kezban Sürücü, 1983 yılında Aydın’ın İncirliova ilçesinde doğdu. Annesi ev hanımı, babası belediye işçisi olan Kezban’ın bir erkek kardeşi vardı. İlkokul ve ortaokulu başarıyla tamamlayan Kezban, hayatının aşkıyla lise yıllarında tanıştı. O yıllarda Kezban 14, Semavi ise 17 yaşındaydı. 4 yıl boyunca görüşmeye devam eden çift, Kezban 18 yaşına geldiğinde nişanlandı. Bu aşk bir yıl sonra ise evlilikle taçlandı. Dört çocukları olan çiftin, çok mutlu bir hayatları vardı. Ta ki geçen yıl mayıs ayında Kezban’ın eşi Semavi hastalanıncaya kadar. O günden sonra Kezban ve ailesinin hayatında hiçbir şey aynı kalmadı.

Haberin Devamı

Eşi hastalanınca ‘Kezban Usta’ oldu Önce şaşırıyorlar sonra tebrik ediyorlar

'BEN NEDEN YAPMAYAYIM?' DEDİ

Kezban Sürücü, hayatlarını değiştiren o zorlu günleri şöyle anlattı:

"Eşimi tanıdığımda araba tamircisiydi. Babası ve ağabeyiyle birlikte çalışıyordu. Biz evlendikten sonra babası emekli oldu, ağabeyi de kendisine yeni bir dükkan açtı. Eşim yoluna tek başına devam etti. Ancak eşim kaptığı bir enfeksiyon nedeniyle rahatsızlandığı için bir süre hastanede yattı."

Eşinin rahatsızlığından sonra işlerin başına kendisinin geçmek zorunda kaldığını söyleyen Kezban Sürücü, "Dükkânda sadece eşim ve yanında bir çırağı çalışıyordu. Hesapları kontrol ediyor, tamirhanenin muhasebesini tutuyordum. Sonrasında yavaş yavaş işler dikkatimi çekmeye başladı. 'Ben niye yapmayayım? Bir kadın olarak ismimi duyururum' diye düşünüp Acarlar Meslek Lisesi Çıraklık bölümüne kayıt yaptırdım" dedi.

TAMİRHANEDE 'KEZBAN USTA' OLUYOR

6 ay boyunca çıraklık üzerine eğitim alan Kezban, girdiği sınavdan 93 puan aldı. Eşinin tedavisi bittikten sonra işe dönmesiyle birlikte 500 kişinin çalıştığı İncirliova Sanayi Sitesi’ndeki tamirci dükkanında ona omuz vererek arabaları tamir etmeye başladı.

Haberin Devamı

Makyaj yapmadan, topuklu ayakkabı giymeden dışarıya çıkmayan genç kadın yani 'Kezban Hanım', dükkânda tulumunu giyip 'Kezban Usta' olarak işinin başında yer aldı. Kimi zaman araç kaldırma liftinin başına geçtiğini, kimi zaman da araçların motorlarını tamir ettiğini söyleyen Kezban Usta, şunları söyledi:

“Ben buna bir anda düşünüp karar verdim. Merakım da işe gidip gelirken başladı. Yaptıkça öğrenilen bir iş. Açıkçası ben kendime güvendim. Bu nedenle kolayca öğrenebildim. Bütün kadınlara örnek olmak istiyorum."

'ÖNCE ŞAŞIRIYORLAR SONRA TEBRİK EDİYORLAR'

Bir kadın olarak sanayide çalışmaktan gurur duyan Kezban Sürücü, tamirhanede kendisini gören kadın ve erkek müşterilerin çok şaşırdığını ancak birçok kez olumlu ve güzel dönüşler aldığını söyledi.

"Önce şaşırıp, 'Abla senin burada ne işin var?' diyorlar sonra da böyle zor bir işi yaptığım için tebrik ediyorlar" diyen Sürücü, kadınların çok mücadeleci olduğunu ve istediklerinde her işi kolaylıkla başarabileceklerini dile getirdi.

Eşi hastalanınca ‘Kezban Usta’ oldu Önce şaşırıyorlar sonra tebrik ediyorlar

'AZİM VE İSTEĞİME GÜVENDİM'

Arabalara her daim bir ilgisi olduğunu söyleyen Kezban Sürücü, ehliyetini 2011 yılında aldığını söyledi. Kendisini iyi bir sürücü olarak tanımlayan Sürücü, "O dönemlerde direksiyon eğitmenliği yapmak istemişim ancak çocuklar küçük olduğu için yapamamıştım. Eşimin rahatsızlanması ise bu işi yapmama vesile oldu" dedi.

Araba tamir etmenin bir kadın için çok kolay olmadığını söyleyen Kezban Sürücü, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Çok yorucu, zor ve oldukça tehlikeli bir iş ama insan isteyince her şeyi yapıyor. Eşim bana kolay olmadığını hep söylerdi. Ancak ben 'Yapacağım' dedim. Azim ve isteğime güvendim. İstekli ve azimli olunca insan başarıyor. Hayalini kurdum ve şu an da onun ekmeğini yiyorum. Çok şükür bugünlere geldim. Daha güzel işlere imza atmak istiyorum. Şimdi usta eğiticilik belgesini alıyorum. İşlerimi büyütüp yanımda kadınları çalıştırmak gibi düşüncelerim var."

‘EŞİM ONU GEÇECEĞİMDEN KORKUYOR’ 

Eşiyle birlikte çalıştığını ve hiçbir sorunları olmadığını belirten Kezban Sürücü, “İş konusunda  o kadar hırslı ve azimliyim ki eşim onu geçeceğimden korkuyor. Şu anda geçmem mümkün değil ama ileride neden olmasın, hızlı öğreniyorum ve meraklıyım. Sürekli eşime sorular soruyorum" dedi.

Kezban Sürücü, sanayide geçen bir gününü ise şöyle anlattı: "İşimi sevgiyle yapıyorum. İşler bitince de elimin yüzümün yağını temizliyor, tulumumu çıkarıyorum. Makyajımı yapıyor, topuklu ayakkabılarımı giyinip tamirhaneden ayrılıyorum."

Eşi hastalanınca ‘Kezban Usta’ oldu Önce şaşırıyorlar sonra tebrik ediyorlar

‘BİR KADIN HEDEF KOYUNCA MUTLAKA BAŞARIYOR

“Bir kadın isterse her işi yapabilir yapar” diyen Kezban Sürücü, kendisi gibi evliliğinde zorluklar yaşayan birçok kadına önemli tavsiyelerde bulundu. "Kadınlar kesinlikle kabuklarına çekilmesin" diyen Sürücü, şunları söyledi: "Dört duvar arasında sorunlar yaşayan, üzülen ve hüzünlenen pek çok kadınımız var. Onların da çalışıp üretebileceklerinin farkına varmalarını ve kalkınmalarını istiyorum." 

Haberin Devamı

Son olarak, "Bu işe çok emek verdim, çok fedakârlık yaptım. Kendime 'Bu işte ismimi duyuracağım' dedim" diyen Kezban Sürücü, "Bir kadın hedef koyunca mutlaka başarıyor" diye konuştu.