07.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Türkiye’nin de içinde bulunduğu 194 ülkeyi kapsayan raporda son yüzyılda birçok ülkede kâğıt üzerinde yapılan değişikliklere rağmen, pratikte kadınların gündelik hayatlarında ayrımcılığa uğramaya devam ettiği belirtildi. İşte raporun çarpıcı bölümleri:
-41 ülkeden 17’sinde insanların 4’te 1’i bir erkeğin karısını dövmesinin hak verilebilir olduğunu düşünüyor.
-Türkiye’nin yüzde 80’i bir erkeğin karısını dövmesinin hiçbir şekilde hak verilebilir olmadığına, yüzde 20’si ise bazı durumlarda hak verilebilir olduğuna inanıyor.
-Kadına şiddete en çok karşı çıkanlar Andorra ve Arjantin. Bu iki ülkede de halkın yüzde 95’i bir erkeğin karısına şiddet uygulamasının hiçbir şekilde haklı bulunamayacağını söylüyor.
-Dünyadaki tüm ülkelerde, polis teşkilatında bulunan kadın oranı ortalama yüzde 9. Bu oran bazı ülkelerde yüzde 2’ye kadar düşebiliyor.
-Dünyadaki yargıçların da sadece yüzde 27’si kadın. Türkiye ise bu ortalamanın çok altında. Türkiye’deki yargıçların sadece yüzde 13’ü kadın. Yüzde 67’yle kadın yargıçların oranının en fazla olduğu ülke Sırbistan. ABD’de kadın yargıç oranı yüzde 33, Belçika’da bu oran yüzde 8, İtalya’da ise yüzde 7.
-Fransa, ABD, Japonya, Hollanda gibi gelişmiş ülkelerin kabinelerindeki kadın bakan oranı yüzde 32. Bu tüm dünyadaki en yüksek oran. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta ve Doğu Avrupa ile Orta Asya ülkelerinde ise bu oran sadece yüzde 10.
-Türkiye’de kırsal alandaki fakir ailelerin kızlarının ortaokula gitme oranı yüzde 49, kentteki zengin ailelerin kızlarında ise bu oran yüzde 79.
-İsveçli kadınlar, 480 günle dünyada en uzun doğum iznine sahip kadınlar. Türkiye’de doğum izni 112 gün. Dünyada en az doğum iznine sahip ülkeler ise 42 günle Papua Yeni Gine ve Umman. Ayrıca Papua Yeni Gine’de 42 gün boyunca kadına herhangi bir ücret ödenmiyor.
-127 ülkede evlilikte tecavüz bir suç sayılmıyor.
-Türkiye’de partnerin kadına uyguladığı fiziksel şiddetin yaygınlık oranı yüzde 10, cinsel şiddetin oranı da yüzde 7. Fiziksel şiddet oranı Danimarka’da yüzde 1. Bu ülkede cinsel şiddet yok.
-Tüm dünyada, kadınlar erkeklere göre yüzde 10 ila yüzde 30 daha az maaş alıyorlar.
Yasa değişikliklerinde STK’lar büyük rol oynadı
Raporda, Türkiye’de 2001 yılında Medeni Kanun’da yapılan değişikliğe özellikle değinildi. Türkiye’de 120 sivil toplum kuruluşunun baskısıyla yapıldığı belirtilen değişikliğin evin içinde kadın ile erkeğe eşit hak ve sorumluluklar yüklediği belirtildi. Medeni Kanun’daki değişikliğin ardından sivil toplum kuruluşlarının gözlerini Ceza Kanunu’na çevirdikleri kaydedildi. 2004 yılında siöil toplumun Ceza Kanunu’nda işyerinde cinsel taciz ve evlilik içi tecavüzün yer bulmasını sağladıkları vurgulandı.