Gündem ‘Eyvah demokrasi pınarını kaybettik’

‘Eyvah demokrasi pınarını kaybettik’

20.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için Meclis’te düzenlenen tören devletin zirvesini bir araya getirdi. Demirel, son yolculuğuna, kendisiyle bütünleşen fötr şapkası tabutunun üstüne konularak uğurlandı Törende abisinin ardından konuşma yapan Şevket Demirel, babası ölünce ‘Eyvah dağ devrildi’ diyen İslamköylülerin şimdi ağabeyi için ‘Eyvah demokrasi ve refah pınarını kaybettik’ dediklerini iletti

‘Eyvah demokrasi   pınarını kaybettik’

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için, bir zamanlar darbeyle uzaklaştırıldığı TBMM’de yapılan törene devletin zirvesi katıldı. TBMM’deki törende bir ilke imza atarak konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Süleyman Demirel Siyasetin sembolü haline gelmiş, ismini dahi marka haline getirmiş bir isimdi” dedi. Şevket Demirel, Mevlana’nın sözleriyle uğurladığı ağabeyi Süleyman Demirel’e, “Ne mutlu sana Demirel” diye seslendi.

Haberin Devamı

Evinin bulunduğu Güniz Sokak’taki törenin ardından Demirel için ikinci tören TBMM’de yapıldı. Şeref Kapısı önündeki tören 09.13’te başladı. Özel doktoru Aylin Cesur, tabutun üzerine Demirel’le özdeşleşen siyah fötr şapkasını koydu. Demirel’in naaşı başında, general ve amiraller tarafından saygı nöbeti tutuldu. Törende aile adına kardeşi Şevket Demirel, devlet adına da Erdoğan konuşma yaptı.

‘Canlı tarihti’

“Kendisi Türkiye’nin güzel günleri de karanlık günlerine de şahitlik etmiş canlı bir tarihti” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler... Süleyman Demirel gerçekten her bakımdan kendine has tarzı olan bir siyaset ve devlet adamıydı. Siyasetle uzun yıllar boyunca uğraşan herkes bilir ki bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin gönlünde yer etmeden böyle bir başarı elde edilemezdi. Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan, bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir. Ülke içinde gittiğim pek çok yerde kendisinin ve hizmetlerinin izine rastladığımı özellikle belirtmek isterim. Gerek İslamköy’de bizzat yaptırdığı külliye, gerekse Güniz Sokak’taki evi, bundan sonraki nesillere onu anlatan, onun hatıralarını yaşatan eserler olacaktır.”

Haberin Devamı

Mevlana ile uğurladı

Törene tekerlekli sandalyeyle gelen Demirel’in kardeşi Şevket Demirel, 1972’de İslamköy’de babasının ölümünü köylüler duyunca, “Eyvah dağ devrildi” sözleriyle acılarını ve kayıplarını ifade ettiklerini anlattı. Şevket Demirel, “Onun ölümünden 43 sene sonra vefat eden oğlu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatını duyan köylüler ve esnaf, ‘Eyvah demokrasi ve refah pınarını kaybettik’ dediler” diye konuştu.

Şevket Demirel, “Seveni olsun olmasın, Süleyman Demirel, toplumun eğitim, sağlık, adalet, sanayi, tarım ciğerlerinin hepsine el attı, hepsine ilaç verdi” dedi.

Yaptıklarına karşılık şimdi devletin ona büyük bir törenle borcunu ödediğini ifade eden Şevket Demirel, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Belki de Demirel bu muazzam törende gözlerini açmak için gayret sarf etmektedir. Ne mutlu sana Demirel, ne mutlu buradaki Demirel sevenlerine, devlet sahiplerine, ruhun aziz olsun. Aile olarak da büyük acımız vardır. Bütün devletin bütün milletin acısı hepimizin acısıdır. Yalnız Hazreti Mevlana ‘benim en büyük düğün günüm ölüm günüm’ demektedir. Ağlayıp, sızlanmadan, dimdik ayakta durarak, tıpkı Mevlana’da olduğu gibi imanla, gözyaşlarıyla Demirel’i ebedi istirahatgâhına tevdi edeceğiz. Demirel, milletin kalbinde her zaman yaşayacak. Ruhun şad olsun Demirel.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törene tekerlekli sandalye ve doktor eşliğinde gelen Şevket Demirel ile tokalaştı. Erdoğan, bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de tokalaşarak selamlaştı.

Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile yüksek yargı organlarının başkanları, eski Meclis başkanları Köksal Toptan, İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ahmet Özal ile Demirel’in birlikte siyaset yaptığı isimler de katıldı. KTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Abdülcemil Kırımoğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass da törendeydi.

Haberin Devamı

Kenardan izlediler

Meclis Çankaya kapısından çıkana kadar korteje CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve eski Başbakan Tansu Çiller de eşlik etti. Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile kortejin gidişini kenardan izledi. Daha sonra Erdoğan ve Çiçek, TBMM Başkanlığı makamına geçti; 1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Erdoğan ve Çiçek’in görüşmesine katıldı.

Soğuk hava esti
Demirel’in kardeşi Şevket Demirel, törene tekerlekli sandalyede doktor eşliğinde katıldı. Konuşmasından önce Şevket Demirel için özel mikrofon sistemi hazırlandı.
Demirel’in yakın çalışma arkadaşı İsmet Sezgin, törenin başlamasını sandalyede oturarak bekledi.
Meclis Başkanı Çiçek, Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve 11. Cumhurbaşkanı Gül’ü kapıda karşıladı. Erdoğan, Gül ile tokalaşırken, muhalefet liderlerinin olduğu tarafa ise geçmedi.
Bir gazetecinin, “Yıllar sürdü siyasetteki birlikteliğiniz ama son dönemde de bir kırgınlık vardı sanıyorum” sözleri üzerine Tansu Çiller, “Bugün artık söylenecek her şey söylendi. Şimdi artık dua zamanı. Mekanı cennet olsun inşallah” dedi.
Törene HDP’den katılım olmadı. Devlet törenine katılmadığını söyleyen HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, bugün Isparta’daki defin törenine katılacağını söyledi.
Törende yan yana duran Davutoğlu ile Çiller, bir süre sohbet etti. Beyaz ceketi ile dikkat çeken Çiller yerine geçmeden önce Erdoğan ve Gül ile de tokalaştı.
Törende liderler arasında soğuk rüzgârlar esti. Sadece Kılıçdaroğlu, protokolün tamamıyla tokalaşırken Bahçeli ile de el sıkıştı ama herhangi bir diyalog olmadı. Erdoğan ve Davutoğlu’nun da alana gelişi ve ayrılışı sırasında liderler arasında herhangi bir temas yaşanmadı.