Gündem Farelerden bulaşan hastalıklar nelerdir?

Farelerden bulaşan hastalıklar nelerdir?

29.04.2018 - 13:01 | Son Güncellenme:

Fareler, sıçangiller ailesine mensup, uzun kulaklı, ufak boyutlu ve kara gözlü memeli hayvanlardandır. Çok hızlı üreyebilmekte ve farklı yaşam alanlarına uyum sağlayabilmektedirler. Fındık, çatı ve lağım fareleri insanların bulunduğu alanlarda yaşayabilirken; tarla faresi, çöl faresi ve kör fare gibi türler de yaban hayatta yaşayabilir. Memeli hayvanlar arasında en zararlı tür olarak bilinen fareler, görüntü ve hızları itibarıyla birçok insanın korkmasına da neden olabilmektedir.

Farelerden bulaşan hastalıklar nelerdir

Farelerin ne gibi zararları vardır?

Haberin Devamı

Farelerin en belirgin özellikleri, ısırma ve kemirme işlemleri yapmalarıdır. Isırma ve kemirmeleri ile birçok besin kaynaklarına zarar vermekte ve taşıdıkları virüsler ile hastalıkların bulaşmasına neden olmaktadır. Yabani hayatta yaşayan fareler, özellikle, gelişmekte olan ağaçların köklerini kemirmekte ve ağacı çürütmektedir. İnsanların yaşadığı yerlerde bulunan fareler ise daha farklı zararlara sebep olmaktadır. Açıkta bırakılan yiyecekleri tüketmeleri, mobilyaları ve evdeki kabloları kemirmeleri verilebilecek en basit örnekler arasındadır. Bu örnekler dışında, taşıdıkları virüsler sebebiyle tehlikeli hastalıkların bulaşması, zararlarının en büyüğü olarak gösterilebilir.

Peki, fareler sadece zarar mı verir, hiçbir yararları yok mudur? Aslına bakılırsa zararlarının çok olması dışında sağladığı yararlar da mevcuttur. Böceklerle beslendikleri için haşere popülasyonunun artmasını önlemeleri, yılan, şahin ve atmaca gibi türlere besin kaynağı olup doğal dengeyi korumaları, sağladıkları yararlara örnek olarak verilebilir.

Haberin Devamı

Farelerden bulaşan hastalıklar nelerdir?

  1. Hıyarcıklı veba

Hıyarcıklı veba, “Kara Ölüm” olarak anılabilecek kadar tehlikeli bir hastalıktır. Farelerin taşıdığı pireler tarafından insanlara bulaşan bu hastalık, birçok kişinin ölmesine sebep olmaktadır. Mikrop kapıldıktan 2 ila 8 gün sonra kendini deri lekeleri, ateş, titreme, halsizlik, kan tükürme ve burun kanaması şekilleriyle gösterir.

  1. Hantavirüs

Hatavirüs, farelerin vücutlarında oluşan bir virüs çeşididir. Bu virüs, farelere herhangi bir zarar vermese de, insanlara çok büyük zararları olmaktadır. Fare pisliği ve idrarının koklanması ile bulaşır. %10 ihtimal ile ölüme sebebiyet verir. Kaslarda ağrı, yorgunluk, ateş ve baş dönmesi gibi belirtileri vardır.

  1. Leptospiroz

Leptospiroz, fare kalıntılarının karıştığı su ve toprak yoluyla insanlara bulaşabilen bir rahatsızlıktır. Akciğerlerde kanamaya ve böbrek yetersizliğine sebep olabilmektedir. Dolayısıyla ölümcül sayılabilecek bir hastalıktır. Baş ağrısı, menenjit, akciğer kanaması ve kas ağrısı gibi belirtileri bulunmaktadır.