Gündem ‘Farklılıklarımızı aynı potada eritebiliriz’

‘Farklılıklarımızı aynı potada eritebiliriz’

03.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriyeli kadınların eğitimini ve topluma uyumunu hedefleyen ‘Bir Umut, Bir Ufuk’ projesinin tanıtım töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, ‘Yeni bir ışık yakıyoruz’ dedi

‘Farklılıklarımızı aynı  potada eritebiliriz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, dün Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) tarafından düzenlenen Suriyeli kadınların mesleki eğitim, istihdam ve topluma uyumunu hedefleyen “Bir Umut, Bir Ufuk” projesinin tanıtım törenine katıldı. Emine Erdoğan, “Çocukların sevgiyle, şefkatle, eğitimle büyüdüğü bir toplumda gelecek de aydınlık olacaktır. ‘Bir Umut, Bir Ufuk’ projesinin bu anlamda hayırlı neticeler getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Ümraniye Belediyesi’nin ev sahipliğinde Mehmet Akif Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış ve tanıtım programına Emine Erdoğan’ın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve eşi Şeyma Şahin, Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay ile Revna Demirören de katıldı.

‘Kardeşlik örneği’

‘Farklılıklarımızı aynı  potada eritebiliriz’

Törende bir konuşma yapan Emine Erdoğan, Suriyeli katılımcıları Arapça selamladı. Diğer konukları da selamlayan Emine Erdoğan, Suriye’nin zor ve çetin şartlarından kaçarak ülkeye gelen Türkiye ve Suriyeli kardeşler arasında bir uhuvvet, kardeşlik örneği yaşandığını, dünyada benzerine rastlanmayacak bir dayanışma gösterildiğini belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu kardeşliğin tarihsel kökenleri var elbette. Halep’le Bursa, Şam ile Konya birbirinin kardeşidir. Aramızda kültürel farklılıklardan çok aynılıkları konuşabiliriz. Aynı yollardan geçmişiz, aynı sudan içmişiz biz. Biraz gayretle, farklılıklarımızı aynı potada eritip, birlikte yaşamanın şartlarını oluşturabiliriz, Suriyeli kardeşlerimizin yükünü hafifletebiliriz. Mülteci olmak, vatanından ayrı kalmak hiç kolay değil. Özellikle de böyle ortamlarda kadın olmak en zoru. Devletimiz Suriyeli kadınlarımızın yüklerine özel bir ihtimamla omuz veriyor. Kamplarımızda kadınların özel ihtiyaçları hususen dikkate alınıyor.”

‘Anlamlı bir proje’

Kamp dışındaki kardeşlere sivil toplum kuruluşları, millet olarak kol kanat gerildiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu çerçevede TOGEMDER, çok anlamlı bir proje başlattı. Kadınların topluma entegrasyonunu kolaylaştıracak dil eğitimi ve istihdamına yönelik mesleki eğitim girişimi son derece önemli bir adımdır. Dil öğrenmek, yaşadığınız toplumla kaynaşmanın en öncelikli hedefidir. ‘Bir Umut, Bir Ufuk’ projesinin ilk adımını birlikte atmıştık. Sultanbeyli ilçesinde karanlığa sövmek yerine bir mum yakmıştık. Şimdi, diğer pilot ilçemiz Ümraniye’de yeni bir ışık yakıyoruz. Türkçe eğitimi almak, kadınlarımıza yeni yollar açacak inşallah, toplumla kaynaştıracak, istihdam imkanlarını artıracaktır.

Haberin Devamı

Ekonomimize katkı sağlamak yanında kendi geleceklerini, çocuklarının istikbalini iyileştireceklerdir. Grafik tasarımdan kuaförlüğe, hazır giyimden hediyelik eşyaya farklı alanlarda eğitimler alarak kayıp yılları telafi edeceklerdir. Tüm bu süreçlerin Suriyeli kardeşlerimize aynı zamanda terapi olacağını düşünüyorum.

Dünyada sığınacağımız en sağlam kale, Allah rızası için yaptığımız işlerdir, dünya imtihanlarına karşı göstereceğimiz sabırdır. 2011 yılından bu yana Suriye’de yaşananlar, insanlığın kanayan yarası haline gelmiştir. Fakat inşallah bu yara bir gün dinecektir. Biliyorum, ülkenize, şehrinize, mahallenize dönmek içinizde bir ukdedir. Rabbim inşallah nasip eder. Fakat o güne kadar üzerimize düşen, yaraları dindirmek, kayıpları telafi etmektir.”

‘Onlara kalem yakışır’

“Sizin bilinçli olmanız gelecek nesillerin de kurtuluşudur. Çocukların öfkeyle, nefretle, sevgisizlikle, şiddetle büyüdüğü bir ortamda, gelecek hiç kuşkusuz karanlık olur. Çocukların eline ne taş, ne kağıt mendil yakışıyor. Çocukların eline en çok kalem yakışır, kitap yakışır. Çocukların sevgiyle, şefkatle, eğitimle büyüdüğü bir toplumda gelecek de aydınlık olacaktır.”

Haberin Devamı

TOGEMDER Başkanı Saadet Gülbaran ise, “Bir toplumun gelişmesi bireylerinin umutla yaşama sarılmasına ve üretim gücünün yükselmesine bağlıdır. Pilot bölge seçtiğimiz Sultanbeyli ilçemizde eğitim faaliyetlerimize başladık ve devam ediyoruz” dedi.

‘AB sözünü yerine getirsin’

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da törende bir konuşma yaptı. Bakan Kaya, “Biz Suriyeli kardeşlerimizin barınma, eğitim, sağlık gibi her alanda yanlarında olduk. Hâlâ barınma merkezlerinde 230 bin Suriyeli kardeşimiz hayatını sürdürüyor. Bugün Türkiye sivil toplum kuruluşlarıyla, yerel yönetimleriyle gönüllüleriyle birlikte 30 milyar doların üzerinde Suriyelilere destek olduk. İstiyoruz ki her Suriyeli çocuğumuz okula gitsin geleceğe de güçlü bir şekilde hazırlansın ama bu noktada AB’nin verdiği sözü yerine getirmesi gerektiğinin altını çiziyorum” dedi.