Gündem Festivale ‘Mavi Bisiklet’ damgası

Festivale ‘Mavi Bisiklet’ damgası

24.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin sinemadaki en uzun soluklu festivali 53’üncü Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ‘Mavi Bisiklet’ filmi, ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Senaryo’ dalında 3 Altın Portakal kazandı. Filmin yönetmeni Ümit Köreken, ödülünü çocuklara adadı

Festivale ‘Mavi Bisiklet’ damgası

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 53’üncü Uluslararası Film Festivali, 2016 Expo Kongre Merkezi’ndeki ödül

Festivale ‘Mavi Bisiklet’ damgası
töreniyle son buldu. Sanatçıların da katıldığı 15 Ekim’deki kortejle başlayan festival, bir hafta boyuncu sürdü. Antalya’yı sinema platosuna çeviren festivalin Expo 2016 Antalya’daki kongre merkezinde düzenlenen ödül töreni öncesi, beyaz perdenin yıldızları kırmızı halıdan geçti. Gazetecilere poz veren yıldızlar, birbirinden şık kıyafetlerle ilgi çekti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel açılış konuşmasında, sinemanın ışığının Antalya’dan yükseldiğini söyledi. Mültecileri ve demokrasi şehitlerini unutmadıklarını aktaran Türel, “Kulaklarımız insanları duydu. Sanatçılarımız Antalya’ya yerleşin. Filmlerinizi burada da çekin” dedi. Gecenin kapanış töreninde yaşam boyu başarı ödülleri ABD’li ‘Taksi Şoförü’, ‘Ucuz Roman’ filmlerinin oyuncusu Harvey Keitel ile Oscar ve Altın Küre ödül sahibi İranlı yönetmen ve senarist Asghar Farhadi’ye verildi. İranlı yönetmene ödülünü Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz verdi.

Haberin Devamı

‘Suriyeliler için’

‘Babamın Kanatları’ filmiyle En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Menderes Samancılar, birçok oyuncunun çok daha iyi olduğunu söyledi. Yarınlardan umudunun hiç eksik olmadığını belirten Samancılar, “Ülkemiz zor günler geçiriyor. Bizdeki acılar bize yetiyor ama bu ödülü çocukları kıyıya vurmuş Suriyeli dostlarımız için kaldırıyorum” dedi. Festivale damgasını vuran kadın oyuncu 24 yaşındaki Ecem Uzun oldu. Hem ulusal hem uluslararası dalda ‘Tereddüt’ filmiyle ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü alan Uzun, yönetmen Yeşim Ustaoğlu’na teşekkür etti. ‘Mavi Bisiklet’ filmiyle ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü alan Ümit Köreken, ödülünü dünyanın her yerinde bisiklet, top özlemi çeken çocuklara ithaf ettiğini söyledi. Uluslararası Yarışma kategorisinde Yeşim Ustaoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı ‘Tereddüt’ filmi, bu seçkiye damga vurdu. En İyi Film ödülünü kazanan ‘Tereddüt’ 50 bin euro ödülü almaya hak kazandı.

Haberin Devamı

‘Hazır değildim’

Ustaoğlu, “Bu ödüle hazırlıklı değildim. Çok teşekkür ederim” dedi. Kortejle başlayan ve Antalya’yı bir hafta boyunca sinema platosuna çeviren Uluslararası Film Festivali’nde, ABD’li aktör Robert Davi de mini bir konser verdi.

ÖDÜL LİSTESİ

ULUSAL ÖDÜLLER

Festivale ‘Mavi Bisiklet’ damgası

- En İyi Film: Mavi Bisiklet (Ümit Köreken)

- En İyi Yönetmen: Ümit Köreken (Mavi Bisiklet)

- En İyi Erkek Oyuncu: Menderes Samancılar (Babamın Kanatları)

- En İyi Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Tereddüt)

- En İyi Senaryo: Ümit Köreken (Mavi Bisiklet )

- En İyi Müzik: Burak Korucu (Babamın Kanatları)

- İzleyici Ödülü: Babamın Kanatları

ULUSLARARASI ÖDÜLLER

- En İyi Film: Tereddüt (Yeşim Ustaoğlu)

- En İyi Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu (Tereddüt)

- En İyi Erkek Oyuncu: Tamer Nafar(48 Kavşağı)

- En İyi Kadın Oyuncu: Ecem Uzun (Tereddüt)

- En İyi Senaryo: Açık Kapı (Marina Sereseky)

- En İyi Müzik: 48 Kavşağı

- İzleyici ödülü: Açık Kapı

- Jüri Özel Ödülü: Başkasının Evi

‘BEN ÖMER’ GECEDEN ÖDÜLLE AYRILDI

53. Antalya Film Festivali’nin ödülleri geçen yıldan itibaren iki gece halinde düzenlenmeye başlandı. İlk gece The Land of Legends Theme Park-Rixos World’de düzenlenen törende Forum bölümünün ve festivalin Yaratıcı Ödülleri sahiplerini buldu. 18 ödülün sahiplerini bulduğu gecede, Belgesel Film Seçkisi’nin İzleyici Ödülü’nü Mesut Gengeç’in yönettiği ‘Ben Ömer’ kazandı. Kısa Film Seçkisi’nin ödülü ise Metehan Şereflioğlu’nun ‘7 Santimetre’ filmi aldı.

Haberin Devamı

Ulusal yarışmada sahiplerini bulan ödüllerde ise Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’ne, ‘Babamın Kanatları’nın ses tasarımı ve miksajı sebebiyle Fatih Rağbet layık görüldü.

Film ayrıca Kübra Kip’e En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü getirdi. Soner Caner ve Barış Kaya’nın yönettiği ‘Rauf’, En İyi Görüntü Yönetmeni (Vedat Özdemir)
ve En İyi Sanat Yönetmeni (Devrim Ömer Ünal) ödüllerini kazandı.

‘Tereddüt’ ödül getirdi

Haji Gül Aser ise Gözde Kural’ın yönettiği ‘Toz’daki performansıyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. En İyi Yönetmen Ödülü’ne ‘Tereddüt’le Yeşim Ustaoğlu layık görüldü.