29.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERT İNAN İstanbul
Genova Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Federico Donelli, üç yılı aşkın süredir FETÖ’nün Afrika’daki yapılanması üzerine araştırmalar yürütüyor. Kartepe Zirvesi’nin yabancı konuklarından olan Dr. Donelli, 15 Temmuz darbe girişimden sonra İtalyan medyasında iki farklı görüşün öne çıktığını, Avrupa Birliği genelinde görülen bu durumun paradoks olduğunu söyledi. Donelli, FETÖ’nün Afrika ülkelerinde hâlâ etkin olduğunu anlattı.
15 Temmuz darbe girişiminin olduğu gece ve ertesi birkaç gün tüm İtalyan medyasının Türkiye’ye odaklandığını dile getiren Franco Donelli, şunları söyledi:
‘En büyük pay halkın’
“Televizyon kanallarında darbe girişimi ve halkın sokağa inmesi ilk haber olarak sunuldu. İtalyan medyası ikiye bölünmüştü. Bir taraf darbecileri Türkiye’ye demokrasi getirmeye çalışan bir grup olarak tanımlarken, diğer taraf ise darbecilerin Türkiye’yi otokratik bir yönetime götürmek istediğini ve darbenin kabul edilemez olduğunu söylüyordu. Batının darbe girişimi karşısında iki farklı düşünceye savrulması aslında bir paradoks. Seçilmiş, demokratik bir hükümete darbe girişimi AB için kabul edilemez olmalıdır” dedi.
Türk halkının sokaklara inerek darbeye karşı durduğunu söyleyen Donelli, “Darbe girişimi başarılı olmamışsa en büyük pay halkın 2-3 saatte sokaklara inerek darbecilere karşı seçilmiş hükümeti korumasıdır. Yüz binlerce insan canı pahasına özgürlükleri ve demokratik rejim için darbeyi önledi” dedi.
FETÖ’nün Afrika’daki okullarına da dikkat çeken Dr. Donelli, şunları dile getirdi:
“Üç yıldır Afrika’daki eğitim kurumları ve Türkiye’nin dış politik çalışmalarını inceliyorum. TİKA ve devlet kurumlarının yanı sıra Türkiye’den birçok sivil toplum kuruluşunun Afrika’da yardım amaçlı çalışmalar yaptığını gördüm. Özellikle de dini gruplar aktivite içerisinde. Dindar sivil toplum kuruluşu görünümlü FETÖ ise Afrika’da etkin çalışma yürütmeye devam ediyor. FETÖ’ye ait okul ve sözde yardım kuruluşları Afrika’ya öyle kök salmış ki, Afrika ülkeleri kendi politikalarını belirlerken ikilemde kalabiliyor. FETÖ, Afrika’da kendisine ait ve bağlı kuruluşlar üzerinden mevcut varlığını sürdürmek için Türkiye’yi kıskaca almaya çalışıyor.”
‘Güçlü mücadele’
Dr. Donelli, Afrika’da FETÖ ile mücadele konusunda da şunları söyledi: “FETÖ’nün Afrika’daki faaliyetlerine karşı daha güçlü ve etkin dış politik mücadele gerekiyor. Türkiye, ticaret kozu üzerinden FETÖ okullarının kapatılmasını sağlayabilir. Afrika’daki FETÖ okulları Maarif Vakfı’na devredilirse sorun çözülür.”
‘İsimleri farklı müfredat aynı’
Afrika’da bulunan FETÖ okullarının isimlerine bakıldığında FETÖ ile bağlantılı değilmiş gibi düşünülebileceğini vurgulayan Dr. Federico Donelli, sözlerine şöyle devam etti:
“Ancak müfredatı incelediğinizde bu okulların aslında kimlere ait olduğunu anlarsınız. Açılan okulların isimleri yerli veya yabancı dilde olsa da müfredatları aynı. Daha da önemlisi Afrika’daki FETÖ okulları, hangi ülkedeyse o ülkenin siyaset ve bürokratlarının çocukları ağırlıklı olarak bu okullarda eğitim görüyor. Afrika, Türkiye ile FETÖ arasında adeta bir savaş alanı haline gelmiş durumda.”