Gündem FETÖ'nün hain planı! Suikastın amacı savaş çıkartmaktı

FETÖ'nün hain planı! Suikastın amacı savaş çıkartmaktı

24.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin iddianame tamamlandı. Saldırının FETÖ tarafından ABD’de planlandığı belirtilen iddianamede, suikastin amacının ‘Rusya ve Türkiye’yi bir savaş durumuna getirmek’ olduğu vurgulandı

FETÖnün hain planı Suikastın amacı savaş çıkartmaktı

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un 19 Aralık 2016’da suikast sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturmada hazırlanan iddianame mahkemeye gönderildi. 609 sayfalık iddianamede suikastin FETÖ tarafından planlandığı, saldırı planının Ocak 2016’da ABD’de hazırlandığı, öldürülen tetikçi Mevlüt Mert Altıntaş’ın suikasti, AK Parti Genel Merkezi’nce 27 Haziran 2016’da düzenlenen 9. Geleneksel Büyükelçiler İftar Programı’nda gerçekleştirmeyi planladığı, ancak Büyükelçi’nin yurt dışına çıkması nedeniyle ilk suikast girişiminin başarısız olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

28 şüpheli

Savcı Adem Akıncı tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında Fetullah Gülen’in de bulunduğu 28 şüpheli yer aldı. İddianamede Gülen’in yanı sıra Abdulsamet Kekeç, Ahmet Kılınçarslan, Ayşe Söğüt, Bilal Dereli, Burak Yusmak, Cemal Karaata, Cengiz Özkan, Doğukan Söylemez, Emrullah Uslu, Hamza Sevinç, Hasan Tunç, Hayreddin Aydınbaş, Hüseyin Kötüce, Kaan Bülbül, Kadir Şamlı, Murat Tokay, Mustafa Timur Özkan, Oğuzhan Öztürk, Ramazan Yücel, Salih Yılmaz, Sefa Kurnaz, Sercan Başar, Şahin Söğüt, Şerif Ali Tekalan, Temel Alsancak, Ufuk Gül ve Vehbi Kürşad Akalın şüpheli olarak gösterildi. Şüpheliler hakkında ‘anayasal düzeni ihlal’, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’, ‘terör amaçlı tasarlayarak öldürme’, ‘terör amaçlı kasten öldürmeye teşebbüs’ ve ‘terör amaçlı korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve çeşitli hapis cezaları istendi.

Haberin Devamı

Provokasyon eylemi

İddianamede, Karlov’un eşi Marina Mihaylovna Karlova ile saldırıda yaralanan Anıl Değer, Leyla Gündoğan ve Anastas Zimrikaki müşteki olarak yer aldı. İddianamede suikastin arkasında 15 Temmuz darbe girişiminin faili, bir casusluk ve istihbarat örgütü olan FETÖ’nün bulunduğu, suikastin ‘Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilere yönelik provokasyon türünde bir eylem’ olduğu kaydedildi. 24 Kasım 2015’te sınır ihlali yaptığı için Rus uçağının düşürülmesi üzerine Türkiye ve Rusya arasındaki yaşanan ‘kriz’ sonucu FETÖ’nün ve arkasındaki istihbarat örgütlerinin Karlov’u hedefe aldığı anlatılan iddianamede suikastin amacının ‘Rusya ve Türkiye’yi olası bir savaş durumuna getirmek’ olduğu dile getirildi.

Suikastin, FETÖ ve arkasındaki yabancı istihbarat örgütlerince düzenlendiği vurgulanan iddianamede, saldırı planının Ocak 2016’da ABD’deki örgütsel toplantılarda yapıldığı ve Gülen’in onayının ardından istihbarat, sergi organizasyonu, saldırı sonrası hedef alınacak dini grup, kişi, örgütlerle ilgili ve katille ilgili çalışmalara başlandığı belirtildi.

‘Altıntaş, sağ kurtulmayacağını biliyordu’

Haberin Devamı

Altıntaş, saldırıdan bir gün önce kitaplarını dağıttı. Kitaplarını dağıtması iddianamede, saldırıdan sağ kurtulamayacağını bildiği şeklinde değerlendirildi. Ayrıca Altıntaş’ın standart polis eğitimi dışında silahlı bir eğitim aldığı belirtildi.

İftarda öldürecekti

İddianamede, örgütün cinayetten 6 ay önce suikasti planladığı ifade edildi. İddianameye göre, AK Parti Genel Merkezi’nce 27 Haziran 2016’da düzenlenen 9. Geleneksel Büyükelçiler İftar Programı’nın davetlileri arasında Karlov’un da bulunması üzerine, FETÖ’den suikast talimatı alan Altıntaş, programın düzenleneceği mekana yine koruma polisi olarak sızacaktı. Altıntaş’ın şüphe çekmemek için Başbakanlık personelinin taktığı yaka rozetini kullanacağı, ancak Karlov’un o gün yurt dışında bulunması nedeniyle suikast girişiminin başarısız olduğu belirtildi.

MİT’teki hücreden istihbarat

İddianamede, Altıntaş’ın yaptığı hazırlık da yer aldı. Altıntaş’ın kısa sürede radikalleşmesi sağlanarak eyleme hazırlandığı bildirildi. Saldırı sırasında atılacak sloganın da önceden hazırlanıp Altıntaş’a ezberletildiği belirtildi. Eylemin bir istihbarat örgütünden yardım alınmadan yapılamayacağı vurgulanan iddianamede, FETÖ’nün MİT’teki mahrem yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında tespit edilen MİT içerisindeki örgüt hücresince suikasta ilişkin istihbarat sağlandığı delillerle anlatıldı. İddianamede, MİT mahrem yapılanması içinde yer alan Vehbi Kürşad Akalan’ın, Şubat 2016’da Karlov’un hangi alanda koruma kullandığına ilişkin istihbaratı talimatla topladıktan sonra BTK çalışanı Yusuf kod adlı Hüseyin Kötüce’ye ilettiği belirtildi. Kötüce’nin de bu bilgileri, üst pozisyonundaki kapatılan Fatih Üniversitesi’nde öğretim görevlisi ‘Sadık’ kod adlı Cemal Karaata’ya, Karaata’nın da ‘MİT imamı’ Vedat kod adlı Cengiz Özkan’a ilettiği tespit edildi. Bilgilerin Gülen’e de ulaştırıldığı belirlendi.

Haberin Devamı

‘Gülen videoları izliyordu’

Şüphelilerden Kaan Bülbül 2012’de polis okuluna başladığını, kendisiyle Hamza kod isimli Burak Yusmak’ın irtibat kurduğunu, zaman zaman bu kişinin evine giderek sohbetlere katıldığını bildirdi. Bülbül, “Eve gittiğimde Altıntaş, Sercan Başar, Ufuk Gül, Kadir Şamlı, Doğukan Söylemez, Cüneyt Saatçi isimli şahısları da gördüm. Altıntaş, Hamza ile evde Gülen’e ait videoları izliyordu” dedi.