Gündem Fidan’dan rekor diplomasi trafiği

Fidan’dan rekor diplomasi trafiği

31.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan görevinin ilk altı ayında 212 bin 950 kilometre yol kat ederek 25 ülkeye 36 ziyaret gerçekleştirdi, 72 ülkeden mevkidaşı ile 136 görüşme yaptı.

Fidan’dan rekor diplomasi trafiği

ANKARA Milliyet - Seçimin ardından 4 Haziran’da Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Hakan Fidan, ilk yurt dışı ziyaretini, refakat ettiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte KKTC ve Azerbaycan’a yaptı. Türkiye’nin dış dünya ile ikili ilişkilerini her alanda güçlendirme ve aktif dış politika anlayışı çerçevesinde 25 ülkeye 36 ziyaret gerçekleştiren Fidan, bu müstakil ziyaretler kapsamında 123 bin 480 kilometre yol kat etti. 

Haberin Devamı

Azerbaycan ve ABD’yi üçer, İtalya, Birleşik Krallık, Belçika, İran, Kazakistan, Mısır ve Suudi Arabistan’ı da ikişer kez ziyaret eden Fidan’ın diplomatik temaslarda bulunduğu diğer ülkeler ise Karadağ, Endonezya, Malezya, Macaristan, Irak, Ukrayna, Rusya, Türkmenistan, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Almanya, Fransa, İspanya, Kanada ve Norveç oldu. 

Zirve ve konferanslar 

Uluslararası zirve ve konferanslarda da Türkiye’yi temsil eden Fidan, Ukrayna İyileştirme Konferansı, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi, Bağlantısızlar Hareketi Koordinasyon Bürosu Bakanlar Toplantısı, Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı, NATO Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı ve NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Bakanlar Konseyi Toplantısı, İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları İcra Komitesi, Kahire Barış Zirvesi, Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyi gibi toplantılara da katılım sağladı. 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la 17 gezi

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17 yurt dışı ziyaretine de refakat ederek, Litvanya’da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi, Hindistan’da gerçekleştirilen 18. G20 Liderler Zirvesi, ABD’deki BM Genel Kurulu, Özbekistan’da icra edilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16. Zirvesi ve Dubai’deki Dünya İklim Eylemi Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan’ın yurt dışı ziyaretlerinin hemen hepsinde heyette yer alan Fidan, bu ziyaretlerde de 89 bin 470 kilometre yol kat etti. Bakan Fidan, Gazze’deki savaşın durdurulması, kalıcı barışın sağlanması için İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği tarafından oluşturulan Temas Grubu üyesi mevkidaşları ile görüşmeler gerçekleştirdi. Bu kapsamda da Londra, Paris, New York, Washington, Ottova ve Oslo’ya gitti.

En çok Blinken ile görüştü

Uluslararası zirveler ve ikili temasları kapsamında; ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yedi, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla beşer, Malezya, İran, İspanya ve Azerbaycanlı mevkidaşlarıyla da dörder kez bir araya gelen Fidan, Kanada, İtalya, Katar, Özbekistan, Belarus, İsveç, Macaristan, Yunanistan ve KKTC Dışişleri bakanlarıyla da üçer defa temasta bulundu. Fidan, aralarında ABD, İngiltere, Çin, Yunanistan, Katar’ın da bulunduğu 22 ülke dışişleri bakanını da Türkiye’de konuk etti.