Gündem ‘Fikirtepe’deki kronik kirlilik’

‘Fikirtepe’deki kronik kirlilik’

26.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kadıköy Belediyesi, kentsel dönüşümün saçtığı tehlikeyi ortaya çıkardı. Fikirtepe’deki hava kalitesini ölçen belediye, bölgedeki aşırı inşaat yükü nedeniyle kirliliğin sınır değerin 6 kat üstüne çıktığını açıkladı

‘Fikirtepe’deki kronik kirlilik’

İstanbul’un Kadıköy ilçesi kentsel dönüşümün en yoğun olduğu yerlerden biri. Dönüşüm Fikirtepe’yle başlasa da Bağdat Caddesi güzergâhındaki hemen hemen her sokakta yıkım ve inşaat çalışması yapılıyor. Bölge hafriyat kamyonları ve beton mikserleriyle dolu. İnşaat yoğunluğunun yarattığı hava kirliliğini de Kadıköy Belediyesi Fikirtepe’de ölçtü.
Ölçümler 3 istasyonda yapıldı. O istasyonlardan Göztepe Halil Türkkan Ortaokulu’nda 17 Temmuz günü Partikül madde 10 (PM10) değeri 154.2 olarak ölçüldü. Oysa ki sınır değer 70. Aynı gün, PM2.5 değeri 143.71 tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün PM2.5 sınırı ise 25.

Haberin Devamı

‘Yetki karmaşası’

Bölgedeki tüm değerlerin yüksek çıkmasının halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Bu bölge Çevre İl Müdürlüğü’nün kontrolü altında. Durumu bildirdik. Sorunların temeli aşırı derecede inşaat yükü, beton santralleri ve kamyon trafiğiyle ilişkili. Ciddi bir yetki karmaşasından dolayı bu sorunlar ortaya çıkmakta” dedi.

23’te 22 aşıldı

Türk Toraks Derneği Hava Kirliliği Görev Grubu Eş Başkanları Doç. Dr. Haluk Çalışır ile Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Aykaç şu açıklamayı yaptı: “Kirliliğin çok ileri boyutlarda olduğu, insan ve çevre sağlığı açısından ciddi riskler oluşturması söz konusudur. PM10 ve PM2.5 adlı kirleticiler gerek kısa süreli maruziyetlerde, gerekse de uzun süreli maruziyetlerde önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadırlar. Bu derecede yüksek düzeylerin, ani kalp krizleri, felçler gibi kalp damar sistemini ilgilendiren hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. 23 gün yapılan ölçümlerde 22 günün WHO limitlerinin çok üzerinde olması, günlük yüksek değerlerin dışında kronik bir kirliliği de göstermektedir. Acil önlem alınması gerekir.”

Haberin Devamı

‘Her tozun riski var’

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan da, “Her tozun riski vardır. Özellikle tozun içinde asbest varsa, çok az maruziyeti bile önemlidir. Asbest yoksa sadece PM10 ve PM2.5 varsa bunlar uzun vadede etkisini gösterecektir. Bu tozlar KOAH, astım krizlerine ve çeşitli solunum yolu hastalıklarına neden olabilir” diye konuştu.

Yazarlar