11.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul
İstanbul’un hızlı büyüyen ilçelerinden Maltepe’de antik kalıntılara rastlanan Fındıkbayır Tepesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. Grup Arkeolojik Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi. Antik dönemde adı Bryas olan Maltepe’de, Satyros Manastırı ve Batık Vordonisi Adası ile efsanelere konu olan Bakireler Tapınağı bulunuyor. 1330 yılında Osmanlıları İstanbul’a yaklaştıran ilk savaşın da yaşandığı Maltepe’de yeni bulunan eserler arasında höyükler ve kale surları da var.
Bizans dönemi
Tarihi Bizans İmparatorluğu’na dayanan Maltepe’nin arkeolojik alanlarına yenisi eklendi. Başıbüyük Mahallesi’ndeki Fındıkbayır Tepesi’nde bulunan kale surları, höyükler, mağaralar, duvar ve sütunlar koruma altına alındı. Tamamı Bizans döneminden kaldığı düşünülen tarihi eserlerin bulunduğu 30 dönümlük arazi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. Grup Arkeolojik Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi.
İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı, Resmi Gazete’de “Fındıkbayır Tepesi’nin bütünüyle korunması gerekli 1. Grup Arkeolojik Sit alanı olarak tesciline karar verilmiştir” şeklinde yayınlandı.
Alandaki kültürel mirasın korunması için İstanbul 5 No’lu Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve Maltepe Belediyesi’nin ortak çalışma yürüteceği öğrenildi. İlçede Bizans İmparatoru Mihail Rangabes’in oğlu Ignatios tarafından 9’uncu yüzyılda inşa ettirilen Satyros Manastırı, 5 metre derinlikte Vordonisi Adası da yer alıyor. Tarihi Beşçeşmeler Meydanı ile efsanelere konu olan Bakireler Tapınağı da ilçenin kültürel zenginlikleri arasında. Maltepe, 1330 yılında Orhangazi ile Bizans İmparatoru 3. Andronikos arasındaki savaşın da yaşandığı yer olarak biliniyor.
Kayıp ada Vordonisi