26.05.2018 - 13:44 | Son Güncellenme:
Ödev anlayışı ülkemizde maalesef çocuklarımıza bir yük olarak aktarılıyor. Bunun temel sebebi de gelişmemiş, çocukların algı ve öğrenme alanlarının çoğuna hitap etmeyen, eski usul, saatler alan ödevlerin verilmesidir. Özellikle ilkokul seviyesindeki öğrencilere haftada 2-3 saati geçmeyecek şekilde, tüm öğrenme stillerini kapsayan, ilgi ve merak uyandırıcı ödevler verilerek, öğrenme pekiştiriliyor. Geri kalan zamanda ise, sadece çocuk olmaları bekleniyor.
Finlandiya eğitim sisteminde öğretmenler, eğitimdeki kaliteyi belirleyen bir anahtar olarak değerlendirilir. Bu nedenle öğretmenlerin, mesleki gelişimleri çok önemlidir.
Fidol Okulları öğretmenleri, alanlarında üst düzey mesleki yeterlilik ve tecrübeye sahiptirler. Saygı, güvenilirlik, sorumluluk sahibi ve adil olma gibi değerlere önem veren, ideal bir eğitim anlayışı heyecanıyla çalışan ve hayat boyu öğrenme ilkesine sahip dinamik bir öğretmen kadroları, Finlandiyalı eğitim danışmanları ve iki sistemin uyarlanması noktasında alanlarında uzman Türk eğitmenler ile çalışıyorlar.
Atölyeleriyle, Türk eğitim sisteminde devrim yaratmaya geldiler.
Fin eğitim sisteminde atölyeler eğitimin en önemli parçalarıdır. Fidol Okulları bu veriden hareketle, MEB müfredatına destek olarak programlanmış ahşap tasarım, kodlama (algoritma), mutfak, ev ekonomisi, masal ve arkeoloji, perküsyon, yaratıcı drama, bilim, ebru ve çini, ev ekonomisi, görsel sanatlar, eğlenceli matematik ve teknoloji tasarım atölyeleriyle, öğrencilerin sosyal yaşam ve problem çözme becerilerini arttırırken, yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini sağlıyorlar. Çocuklar sınıfta öğrendikleri bilgiyi, günlük yaşamlarında kullanarak hem öğrenmeyi kalıcı hale getiriyor; hem keyif alıyor; hem de kendilerini keşfetme fırsatı yakalıyorlar.
Okulda çoraplarıyla gezen ve puflarda oturarak ders dinleyen çocuklar görebilirsiniz.
Çünkü çocukların kendilerini evlerinde hissetmeleri onların öğrenme süreçlerini olumlu yönde etkileyerek kendilerini güvende hissetmelerini sağlıyor. Bunun için okul, yerden ısıtmalı ve sınıflar da dahil okulun her yerinde puflar var. Bu okulda çocuklar, okul bittiğinde evlerine gitmek istemiyorlar.
Fidol Okulları Çiftliği Neden Kuruldu ?
Çocukların ruhsal, fiziksel ve mental gelişimi için, onların doğada hayvanlarla ve bitkilerle iç içe geçirdikleri zamana değer veriliyor. Bu amaçla kurulan Fidol Okulları Çiftliğinin, yıllık ders programlarına ve müfredata destek olabilecek nitelikteki etkinliklerinde; öğrencilerin hayvanları ve bitkileri yakından tanımasını; doğanın bir parçası olarak yaşamla bütünleşmeyi özümsemelerini; tükettiğini üreten ve mutlu bireyler olarak yetişmelerini amaçlıyorlar.
Bu Okulda Öğrenciler Karnelerini Kendileri Dolduruyorlar
‘’Bizim okulumuzda öğrenciler kendi karnelerini öğretmenleriyle beraber doldurur; kendi notlarını öğretmenleriyle müzakere ederek kendileri yazar. Çünkü bizim için çocukların kendilerini tanıma ve ifade etme becerilerini geliştirmeleri; fikirlerini müzakere edebilme ve muhakeme yetisi kazanmaları ve özgüvenli bireyler olarak yetişmeleri çok değerli.’’
Kültürlerarası ilişkiyi önemsiyorlar
Yabancı dil bölümünün ‘country focus’ projesi kapsamında, çocuklarla her ay bir ülkeye mercek tutuyor; o ülkenin kültürünü, kelimelerini, renklerini, şarkılarını, yemeklerini ve coğrafi özelliklerini tanıyıp, o ülkeyle ilgili mutlaka bir etkinlik yapıyorlar. Geçtiğimiz ay Mısır’ı tanıyan çocuklar, velilerin de davetli olduğu ‘Egyptian Bazaar’ etkinliğinde kendi tasarımlarını, mutfak atölyesinde yaptıkları Mısır yemeklerini ziyaretçilerle buluşturdular. Üstelik tüm sunumu da İngilizce olarak gerçekleştirdiler.