Gündem Fırtına ile Örnek de şüpheli

Fırtına ile Örnek de şüpheli

07.07.2010 - 00:38 | Son Güncellenme:

İddianamede, Çetin Doğan “bir numaralı şüpheli”. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Örnek de “darbe teşebbüsü” suçlamasıyla “şüpheli” olarak yer aldı

Fırtına ile Örnek de şüpheli

“Balyoz Darbe Planı” adı verilen belge ile ilgili olarak yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili tarafından incelemesi tamamlanan “Balyoz İddianamesi” İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Yaklaşık 6 ay süren soruşturma sonunda mahkemeye gönderilen ve 800 sayfadan oluşan iddianamede 196 şüpheli yer aldı.
İddianamede Çetin Doğan “bir numaralı şüpheli” olarak yer aldı. 25 Şubat 2010’da soruşturmayla ilgili ifade veren eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek de “darbe teşebbüsü” suçlamasıyla iddianamede “şüpheli” olarak yer aldı.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün “Muhatap odur” dediği eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın ise iddianamede sanık olarak yer almadığı öğrenildi.
Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ergül, Süleyman Pehlivan, Ali Haydar ve Murat Yönder tarafından hazırlanan iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı tarafından incelendikten sonra mahkemeye gönderildi.
Mahkeme, 15 gün içerisinde iddianamenin kabulüne ya da eksiklik görmesi halinde bunların düzeltilmesi için iadesine karar verecek.

Yalman yok
“Balyoz planı”nın hazırlandığı öne sürülen 2003 yılında Org. Hilmi Özkük’ün “Muhatap odur” dediği Yalman iddianamede yer almadı.
Çolakkadı’ya ifade veren Fırtına 35 sayfalık ifadesinde, darbe girişimi iddialarını kabul etmeyerek, “Darbe suçlamasıyla soru yöneltilmesini üzüntüyle karşılıyor ve reddediyorum” demişti.
Emekli komutanlar Örnek ve Fırtına’nın “Balyoz Güvenlik Harekat Planı”nda yer alan iddialar nedeniyle “şüpheli” oldukları; Örnek, Fırtına ve Yalman hakkında Özden Örnek’in yazdığı öne sürülen “Darbe Günlükleri”yle ilgili olarak başlatılan soruşturmanın ise halen devam ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Balyoz Güvenlik Harekât Planı’
2003 yılında hükümeti devirmek için Orgeneral Çetin Doğan’ın komuta ettiği 1. Ordu Komutanlığı bünyesinde hazırlandığı iddia edilen plan, “Hazırlık”, “Harekat Ortamının Şekillendirilmesi”, “İcra” ve “Yeniden Yapılanma” adı altında 4 aşamadan oluşuyor.
Planın 2003 Mart ayında 1. Ordu’da yapılan “Plan Semineri” adlı toplantıda 29’u general 162 subayın katılımıyla masaya yatırıldığı iddia ediliyor.
Planın “Vazife” başlıklı bölümünde iddiaya göre, “Balyoz Komutanlığı, derhal, AK Parti’yi iktidardan uzaklaştırılacak ve mevcut irticai yapılanmayı şiddetle bertaraf ederek, belirlenen kadroları iktidara getirerek laik devlet otoritesini ve varlığını yeniden tesis edecektir” ifadesi yer alıyor.
Var olduğu iddia edilen plana göre, Fatih ve Beyazıt camilerine bombalı saldırılar yapılacak ve bu saldırılar üzerinden provakasyonlar yapılarak kaos ortamı oluşturulacaktı.

Haberin Devamı

Fırtına ‘Oraj’ı Örnek ‘Fuga’yı
Emekli Org. Fırtına, Balyoz Güvenlik Harekat Planı’nın “Oraj” adlı bölümünde yer alan iddialardan sorumlu tutuluyor. Altında Fırtına’nın imzasının bulunduğu öne sürülen, “Oraj Harekat Planı”nda; bir Türk jetinin Ege denizi üzerinde “Yunan hava kuvvetleri tarafından düşürülmesinin sağlanması” ya da “bir pilotun Türk uçağını düşürmesi” planlanıyor.
İddia olunan plana göre; oluşacak kaos ortamından sonra askeri birliklerin duruma müdahalesi ve darbe sonrasında hükümet programı, gözaltına alınacak gazeteciler ve “Bakanlar Kurulu üyeleri” de planla listeleniyor.
Emekli Ora. Örnek ise Ege’de Türkiye ve Yunanistan arasında kriz çıkarılmasına yönelik eylemleri içeren “Suga” eylem planıyla ilgili olarak suçlanıyor. “Suga” adlı planın Örnek tarafından imzalandığı iddia ediliyor.

2 tutuklusu var
Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi, 18 Haziran’da, 12 kişi ise 22 Haziran’da Nöbetçi İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Yılmaz Alp tarafından tahliye edilmişti.
Şüpheliler hakkında yeni bir delil bulunmadığı sürece, savcıların bu kişiler hakkında yasa gereği yeniden tutuklama talep edemeyecek. Balyoz soruşturması kapsamında şu anda sadece Albay Cengiz Köylü ve emekli Albay Kubilay Aktaş tutuklu olarak kaldı.

Haberin Devamı

Tutuklanan ve serbest kalanlar
Emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Şükrü Sarıışık; emekli Korgeneral Engin Alan; emekli tümgeneraller Nuri Ali Karababa, Tuncay Çakan ve Behzat Balta; emekli tuğgeneraller Süha Tanyeri, Mehmet Kaya Varol, Halil Kalkanlı ve İzzet Ocak; emekli albaylar Bülent Tunçay, Emin Küçükkılıç, Suat Aytın, İhsan Çuhadaroğlu ve Mümtaz Can, Korgeneral Yurdaer Olcan, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümamiral Ali Semih Çetin, Tuğgeneral Bekir Memiş, albaylar Mustafa Önsel, Hanifi Yıldırım, Yüksel Gürcan ve Ali Rıza Sözen, Recep Yıldız ve Albay Murat Özçelik.