Gündem Fok kurtuldu, toy tehlikede

Fok kurtuldu, toy tehlikede

29.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan ve nesli tehlikede olan türlerin yer aldığı kırmızı liste güncellendi.

Fok kurtuldu, toy tehlikede

İnsan baskısı ve yaşam alanlarının yok olması nedeniyle nesli tükenme eşiğine gelen Akdeniz fokları, koruma çalışmalarıyla günümüzde ergin sayıları 444-600 ve gençlerle toplam 900 bireye ulaştı ve “tehlike altındaki türler” listesinden düşürülerek “hassas türler” listesine alındı. Akdeniz Fokları 20. yüzyılın başlarına kadar geniş bir coğrafyada dağılım gösteriyordu. İnsan baskısı ve yaşam alanlarının yok olması nedeniyle nesli tükenme eşiğine gelmişti.

Haberin Devamı

600 toy kaldı

Ancak Türkiye’de sadece 600 birey kaldığı tahmin edilen toy kuşu ise “tehlike altında”  kategorisine yükseltildi. Toyların endüstriyel tarım faaliyetleri, mera alanlarının yok edilmesi, avcılık ve yumurta toplayıcılığı gibi tehditler nedeniyle hızla azalıyor. Türkiye’de 600, dünyada ise 30 bin ergin bireyin kaldığı tahmin ediliyor. Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Şafak Arslan, şunları dedi:

“Toy, IUCN son güncellemesinde türün tehdit kategorisini yükseltti. Toyların neslinin tükenme riski bir kategori daha artmış oldu. Artık daha fazla koruma çalışmasına ihtiyaç var. Türü tehdit eden tüm etkenler ortadan kaldırılmalı, toyu ve yaşam alanlarını koruyan faaliyetler acilen uygulanmalı. Türkiye genelindeki toy yaşam alanlarının büyük bölümünü biliyoruz. Buralara buğday, arpa, mercimek gibi susuz yetişen ürünler devletin teşvik etmesiyle ekilmeli, nadasa bırakma
yöntemi benimsenmeli.”