Gündem Fokların geleceği korumamıza bağlı

Fokların geleceği korumamıza bağlı

23.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nesli tükenen türlerden Akdeniz foklarını korumak için 22 Mart 1982 yılında Dünya Fok Günü ilan edilmişti.

Fokların geleceği korumamıza bağlı

 

GÖKHAN KARAKAŞ/İSTANBUL-Dünya genelinde 900 civarında kalan narin deniz memelisinin yaklaşık 100 kadarı Türkiye’de yaşaması büyük sorumluluk yüklerken, Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG), koruma tedbirlerinin artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cem Orkun Kıraç, “Datça kıyıları, Akdeniz fokunun ülkemizde yaşadığı son kıyılardan biri. Korursak sadece yabanıl canlılara değil gelecek kuşaklara da bozulmamış çevre bırakırız. Bizlere göre Akdeniz fokunu korumak, Akdeniz’i korumaktır” dedi.

Kıyı mağaraları son sığınak

Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP 4. Bölge Müdürlüğü ile SAD işbirliğinde yürütülen ‘Muğla Akdeniz Foku Tür Koruma Eylem Planı’ kapsamında 2 yavru fokun ekosisteme katıldığını söyleyen Kıraç, Türkiye’deki fok popülasyonunun 120 civarında olduğunu söyledi. Kıraç, “The Monk Seal Alliance (MSA) desteğiyle sürdürdüğümüz diğer çalışmalarda da yeni bireyler bulundu. Uzun dönemli başarı, kıyı habitatlarının yapılaşma ve yol açımlarına karşı korunmasıyla mümkün olur. Kıyılar imara açılmamalı. Kıyı mağaraları ve kovuklar bu nadir tür için gerçekten son sığınak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sadece 4 ülkede yaşıyorlar

20.yüzyılın başında Akdeniz fokları, tüm Akdeniz kıyılarında ve Atlas Okyanusu’nun Portekiz’den Batı Afrika sahillerindeki Senegal’e kadar görülüyordu. Binlerce Akdeniz foku, aşırı avlanma, kasıtlı öldürme ve Türkiye’de olduğu gibi yaşam alanı kaybıyla öldü. Günümüzde ise yaşam alanları daralması nedeniyle Akdeniz fokları dünyada artık sadece Yunanistan, Türkiye, Moritanya ve Portekiz Madeira Adaları’nda yaşayabilir.