Gündem Fuat Sezgin’in kitapları için bakanlık devrede

Fuat Sezgin’in kitapları için bakanlık devrede

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş önceki gün basın mensuplarıyla TBBM’de bir araya geldi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Almanya’daki kitaplarının getirilmesiyle ilgili girişimde bulunduklarını açıkladı.

Fuat Sezgin’in kitapları için bakanlık devrede

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Prof. Dr. Fuat Sezgin ve eşi Ursula Sezgin adına Gülhane Parkı’nda kurulacak İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Kütüphanesi için Sezgin’in 45 bin kitaplık kütüphanesinin 3’te 2’sine el koyan Almanya’ya karşı devreye girdi. Bakanlık avukatları Frankfurt Havaalanı’nda el konulan kitapların Türkiye’ye iadesi için Frankfurt İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak kitapların Sezgin’e ait olduğunu gösteren fatura ve benzeri belgeleri sundu.

Haberin Devamı

‘Posta posta getirilecek’

Kurtulmuş, TBMM’deki sohbetinde Sezgin’in kitaplarının peşini bırakmayacaklarını belirterek, “Kitapların posta posta Türkiye’ye getirilmesi için çalışıyoruz. Biraz vakit alacak. Ama nihayetinde, oradaki kitapların tamamı Fuat Hoca’nın” diye konuştu. Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin dünyanın ileri gelen müzelerinde sergilendiğini de belirten Kurtulmuş, bu eserlerin Anadolu topraklarından kaçırıldığına dair kuşkuları karşılamak amacıyla arşivlerinin Avrupa’ya açık olduğunu da belirtti. Kurtulmuş, özetle şunları söyledi:

Mahkemeye sunuldu

“Fuat Sezgin hoca çok güzel bir iş yapmış. Dünyanın en iyi kütüphane derlemesi olan kişilerden biri kendisi... Kitaplarının 3’te 1 Almanya’dan geldi. Ancak 3’te ikisini tutuyor ve göndermek istemiyor. Bunun, Türkiye ve Almanya arasındaki siyasi gerginliğin bir yansıması olduğunu düşünüyoruz. Biz girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bunların posta posta Türkiye’ye getirilmesi için çalışıyoruz. Bu kitapların hepsinin, Fuat Sezgin’e ait olduğu mahkemeye ibraz edilmiş vaziyette. Mahkeme devam ediyor. Bunun sonucunda geri kalan kısmı Türkiye’ye getirilecek.”

Haberin Devamı

Fuat Sezgin’in kitapları için bakanlık devrede

“Irak’tan Türkiye’ye sınırdan getirilirken yakalanmış olan 80’e yakın irili ufaklı tarihi eserin Irak’a iade edilmesine ilişkin metni dün imzaladım ve geri gönderdim. Her tarihi eser yerinde ağır. Batı’daki büyük müzelerin içinde bulunan eserleri, ait oldukları yerlere gönderseler herhalde dünyadaki birçok müze boşalır, sergileyecek eser bulamaz. Bu bir uluslararası kararlılık gerektirir. Osmanlı zamanında kaçırılmış eserlerin Türkiye’ye iade edilmesi için anlaşmalar var. Biz bütün arşivlerimizi herkese açmaya hazırız.”

‘Kültür kaçakçılığı terörün parçası’

“Kültür Bakanlığı bünyesinde de hakikaten çok deneyimli bir ekip oluştu. İnterpol ve Dışişleri Bakanlığımız ile büyük bir koordinasyon içinde kültürel varlıklarımızı Türkiye’ye geri getiriyoruz. Burada esas mesele ülkelerin kültürel varlıkların kaçırılmasına ilişkin konuda samimi davranmasıdır. Ülkeler olarak kültürel varlıkların yerinde korunması kararı verebilirsek bu süreçlerin daha kolay ilerleyeceğini düşünüyorum. Tarihi eser kaçakçılığının da terörün bir parçası olduğunu düşünüyorum. Mesela şimdi Suriye’deki, Irak’taki savaş dolayısıyla kaçırılan birçok eserin birkaç sene sonra batıdaki müzelerde sergilenmeye başlayacağını göreceğiz.”