Gündem GAP barajlarında kritik eşik uyarısı

GAP barajlarında kritik eşik uyarısı

27.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, Ağustos ayında adeta kavrulurken, artan sıcaklık değerlerinden en çok nasibini alan bölge ise Güneydoğu Anadolu oldu.

GAP barajlarında kritik eşik uyarısı

MERT İNAN İstanbul - Çiftçiler özellikle buğday, arpa, mercimek gibi tarımsal ürünlerde yüzde 40’a varan kayıp yaşadıklarını dile getirirken, yağmura hasret kalan bölgede Keban ve Atatürk barajlarındaki su seviyeleri de dip seviyeye gerilediği gündeme getirildi. Türkiye’nin elektrik enerjisi üreten önemli barajlarından olan Keban Barajı’ndaki su seviyesinin 14 metre gerilediğini dile getiren DSİ eski genel müdürlerinden Su Politikaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Yıldız, “Keban Barajı, hidroenerji üretimi için çok önemli. Bu barajdaki su seviyesinin yükselmesi, kış mevsiminin yağışlı geçmesine bağlı. Keban Barajı’ndaki su seviyesi elektrik üretimi için gerekli minimum 820 metrelik su kotundan sadece 8 metre yüksekte. Karakaya Barajı’nda en düşük kota 9 metre, Atatürk Barajı’nda ise 6 metre düzeyine yaklaştı. Keban Baraj Gölü‘ndeki su seviyesinin 820 metre kotunun altına düşmesi halinde, elektrik üretimi ve Keban-Ağın ile Ağın-Keban arasındaki feribot seferleri aksayabilir. Türkiye’nin Hidroenerji üretiminin yaklaşık yarısı GAP barajlarından gelir. Bu aylarda seviyeler düşer. Ancak bu üç barajdan Keban anahtar barajdır. Oradaki seviye düşüşü önemli” dedi.

Haberin Devamı

Kış dönemine kadar çok dikkatli bir işletme stratejisi belirlenmesi gerektiğinin de sözlerine ekleyen Yıldız, şu uyarılarda bulundu: “2001 yılında da Keban Baraj gölündeki su kotu 820.45`e düşmüş ve o dönemde sadece 2 tribünden enerji üretimi yapılabilmişti. Bölgede yağışların azalması ve Keban Barajında su seviyesinin düşmesi ile 8 türbini bulunan ve yılda ortalama 6 milyar 200 milyon kilovatsaat enerjinin üretildiği barajda enerji üretimi de düşüyor. Bu düşüş bu barajdan sonraki Karakaya ve Atatürk Barajına giren akımları da azaltarak ardışık dizilen bu barajlardan yapılan toplam enerji üretimini düşürebiliyor. Kış dönemine kadar işletmenin çok dikkatli yapılması gerekiyor.”