Gündem Gazete kuponundan çıkan sergi!

Gazete kuponundan çıkan sergi!

22.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanatçı Mehmet Dere’nin ‘Payback’ adlı sergisi Günaydın gazetesinin 60’ların sonu 70’lerin başında verdiği kuponların büyütülmüş hallerini içeriyor

Gazete kuponundan çıkan sergi

Sanatçı Mehmet Dere, İMÇ çarşısının küçük ama meşhur sanat mekanı Proto5533’te yer alan ‘Payback’ adlı sergide Günaydın gazetesinin verdiği kuponları büyüterek hazırladığı sanat eserini sergiliyor. Mehmet Dere’nin 2015 tarihli ‘İsimsiz I’ adlı işi, Günaydın gazetesinin 1960’ların sonu ve 1970’lerin başında verdiği ‘pay kuponu’nun büyütülerek yeniden üretimi.

Haberin Devamı

Kent hayatına atıf

Sanatçı, bu kuponlara yer verme sebebini sergi metninde, “‘Pay kuponu’nun verildiği yıllar, kapitalist tüketimi teşvik eden yeni yapıların ulusal kalkınma planlarıyla kesiştiği bir döneme denk gelir. Bu bağlamda, kent hayatının gereksinimlerine atfen biriktirme ve modern ev aletleri alarak yeni tüketim alışkanlıkları edinme üzerinden modern bir yaşam tarzının gelişimini değerlendirir” diye açıklıyor.

‘İsimsiz I’, sergi alanına atılmış bir para gibi görünen yerleştirmesiyle 5533’ün mekânının tarihsel dönüşümüne dikkat çekerken, dönemin ekonomi politikalarının hedeflediği refahın aksine, modernleşme ile kentleşmenin öngörülmeyen sonuçlarına da işaret eder,” diyerek açıklıyor. İlhan Ozan’ın küratörlüğünde düzenlenen sergi 27 Eylül’e dek sürecek.

Haberin Devamı

‘Fırdöndü’ sanat için büyütüldü
Sergi mekânının dışına yerleştirilen ‘İsimsiz II’, altıgenden oluşan eski bir oyuncak olan ‘fırdöndü’nün büyütülerek yeniden üretilmiş hâli. Oyun zarına benzeyen altı yüzlü bu oyuncak, Türkiye’de 1960’lardan itibaren popüler oldu. Fırdöndü, Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde ‘Topaç gibi çevrilerek oynanan, tunçtan, altı köşeli bir kumar aracı’ şeklinde tanımlanıyor. Fırdöndünün altı yüzünden her biri ayrı bir komut içeriyor: ‘Bir koy’, ‘İki al’, ‘Bir al’, ‘İki koy’, ‘Birer koyunuz’, ‘Hepsini al’.