Gündem Gazeteci Gönensin kalbine yenildi

Gazeteci Gönensin kalbine yenildi

14.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk basınının usta kalemlerinden Okay Gönensin, dün evinde geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetti. 67 yaşındaki gazeteci, geride başarılarla dolu bir mesleki yaşam öyküsü bıraktı...

Gazeteci Gönensin kalbine yenildi

Vatan Gazetesi yazarı Okay Gönensin (67), dün sabaha karşı saat 04.30 sıralarında evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Geride başarılarla dolu bir mesleki yaşam öyküsü bırakan Gönensin, bir süredir kalp rahatsızlığı yaşıyordu. Sarıkamış’ta 1950 yılında dünyaya gelen usta gazeteci, 1967’de Saint Joseph Fransız Lisesi’ni bitirdi. 1972’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Gönensin, gazeteciliğe 1975 yılında Cumhuriyet’te başladı. Türkiye’nin sağ-sol ayrımını yaşadığı yıllarda İlhan Selçuk, Uğur Mumcu, Hasan Cemal, Yalçın Bayer gibi isimlerle beraber uzun yıllar Cumhuriyet’in Yazı İşleri Müdürlüğü görevini yürüten Gönensin, Türkiye’nin çalkantılı dönemlerine tanıklık etti.
1980 darbesini okuyuculara aktaran Gönensin, yaşanan ayrışmalar sonrası Cumhuriyet gazetesinden ayrıldı. Gönensin, sırasıyla Sabah, Yeni Yüzyıl, Star ve Yeni Binyıl gazetesinde yazı işleri müdürü, yayın koordinatörlüğü, genel yayın yönetmenliği, köşe yazarlığı ve başyazar olarak çalıştı. 2002 yılında Sabah gazetesinden ayrılarak Vatan gazetesini kuran “Bağımsız Gazeteciler Grubu” arasında yer alan Gönensin, 15 yıldır Vatan’da yazılarını kaleme alıyordu.
‘Babası subaydı’
Gönensin’in ani ölümü meslektaşlarını derinden sarstı. Gönensin’in 40 yıllık arkadaşı gazeteci Yalçın Bayer, “10-12 yıl birlikte çalıştık. Okay, Cumhuriyet’in Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaparken, haber müdürüydüm. Okay, iç politikayı yakından takip eden, kültürel birikimi olan bir gazeteciydi. Çok kimse bilmez ama Okay’ın babası subaydı. Rahmetli Asmalımescit’teki Yakup’un da başlıca müdavimiydi. Cumhuriyetin en parlak dönemlerinde görev alıp, emek harcadı. Uzman, zeki bir gazeteciyi kaybettik. Hepimizin başı sağolsun” dedi.
‘Kalbi güzel adamdı’
Gönensin’in yakın dostlarından gazeteci Ali Bayramoğlu da üzüntüden güçlükle konuşurken, duygularını şu sözlerle ifade etti:
“Kendisinden çok şey öğrendim. Üniversiteden basına geçişim Okay’ın sayesinde oldu, dolayısıyla benim üzerimde emeği çoktur. Türkiye’nin akıllı, donanımlı ve kıvrak zekalı gazetecilerinden biriydi Okay. Aslında yazarlığı emeklilik olarak görüyordu. Ancak Türk basınının içinde bulunduğu durumdan dolayı yazarlık yapmak zorunda kalmıştı. Okay, maalesef kendisine iyi bakmıyordu. Geç saatlere kadar çalışır, sonrasında meyhane meclisinde sohbetlere katılırdı. Geçtiğimiz ay kendisiyle telefonla konuşmuştum. KOAH başlangıcı ve kalp yetmezliği sorunu yaşadığını söylemişti. Kalbi çok güzel bir adamdı Okay Gönensin. Yakın zamanda buluşmayı planlıyorduk anack olmadı. Başımız sağolsun.”
‘En iyi gazete yapıcısı’
Gönensin ile uzun yıllar mesai harcayan isimlerden gazeteci Tayfun Devecioğlu ise; “Okay abi tanıdığım en iyi gazete yapıcısıydı” derken, şunları söyledi: “Kültür sanat sayfasındaki kısa haberin bilgi eksikliğinden, spor sayfasındaki puan durumu tablosunun puntosuna kadar detaya bakardı. Adını bile zor andığımız bir ülkedeki seçim haberini önemserdi.”
‘Koltuk kime kalacak?’
Gazeteci Kerem Çalışkan da Gönensin’i “Devrimcilikten gazeteciliğe yatay geçiş yapan 68 kuşağının özgün bir örneği” sözleriyle tanımlayarak, “Zekiydi, alaycıydı, dalga geçmeyi severdi. Fransız ekolünden olduğu için entelektüel birikim ve kapasitesi yüksekti. Ama Okay’ın asıl makam koltuğu Yakup’taki ünlü koltuğu idi. O koltuk acaba şimdi kime kalacak?” ifadelerini kullandı.

Son yazısını 11 Temmuz’da yazmıştı

Usta gazeteci Gönensin, vefatından 2 gün önce Vatan gazetesinde kaleme aldığı “Sertleşme mi normalleşme mi?” başlıklı yazısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’ne ilişkin düşüncelerini paylaşmıştı.

Bugün son yolculuğuna uğurlanacak

Okay Gönensin, bugün ikindi vakti Zincirlikuyu Camii’nde düzenlenecek cenaze törenin ardından Nakkaştepe Mezarlığı’na defnedilecek.

Gazeteci Gönensin kalbine yenildi


Gönensin’in müdavimi olduğu Yakup adlı meyhane, dün twitter’dan “Masasını ilk kez onsuz hazırlamak” notuyla bu fotoğrafı paylaştı.