Gündem ‘GDO’lar insanlığa yararlı ve caizdir’

‘GDO’lar insanlığa yararlı ve caizdir’

28.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Genetiği Değiştirilmiş Organizmaları İslamiyet açısından irdeleyen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Alpaslan Alkış, “Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi” başlıklı tartışma yaratacak 24 sayfalık bir araştırmaya imza attı.

‘GDO’lar insanlığa yararlı ve caizdir’

GDO’ların dini açıdan haram ve günah teşkil etmeyeceğini öne süren Alkış, “GDO’lar için caizdir denebilir. Ancak ileride açık bir zarar ortaya çıkması halinde yasaklanması mümkündür” diyor.

Haberin Devamı

Alkış; “GDO’lar çağımızda ortaya çıkan yeni bir durum olması nedeniyle ayet ve hadislerde açık hükmü bulunmamaktadır. GDO’larla ilgili hususlar ‘maslahat’ ve ‘mefsedet’ ekseninde incelenmelidir. GDO’ların insanlık için açık yararları bulunmaktadır. Sözü edilen zararlar muhtemel risklerdir ve GDO’lara özgü zararlar değildir” görüşlerine yer verdi. GDO’yu yaratılışı bozma olarak değerlendirmenin zor göründüğünü, vurgulayan Alkış, şu görüşleri kaleme aldı:

‘GDO demek yanlış’

“Bitki aşılamada bir ıslahtır ve gen nakli gibi değerlendirilebilir. Zaruret ve ihtiyaç söz konusu ise bu ürünleri tüketmekte bir mahzur yoktur. Dini prensiplere aykırı olmadığı sürece insanlık ve tabiat için olumsuz neticeler doğurmamak kaydıyla bitkiler veya hayvanlar üzerinde birtakım gen nakli yapılmasında mahzur bulunmamaktadır. GDO ve fıtrat ilişkisini tam açıklayabilmek için aslında GDO’nun yaratılışı bozma olup olmadığına bakmak lazımdır. GDO hayvan veya bitkilerin yapılarını yani genlerini bozma veya değiştirme olmayıp aslında dışarıdan bir gen eklemektir. Bu açıdan GDO bitkilere genetiği değiştirilmiş yerine, yeni bir gen ilave edilmiş bitkiler demek daha doğru.”

Haberin Devamı

TESTLERDEN GEÇTİ

Geleneksel yöntemlerle geliştirilmiş gıda ürünlerinde ve hazır gıdalarda genellikle hiçbir ileri alerji testi yapılmadığını öne süren ilahiyatçı Alkış, “GDO’lu gıdaların ise bu testlerden geçirilerek değerlendirildiğini ve şu an pazarda olan GDO’lu gıdaların tüm testlerinin yapıldığı ve hiçbir alerjik etki gözlenmediğini, alerjik etki gözlenmiş olan GDO’ların zararından çok faydası olduğunu belirten bilim adamları da, bitkilerde kullanılan hormonların şu ana kadar ciddi bir yan etkisinin ispatlanamadığını, zararının olduğuna dair yayınlanan makalelerin yöntem açısından yetersiz olduğnu söylemektedirler” ifadeleirni de kullanıyor.