Gündem Gebeliğin 11. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Gebeliğin 11. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

26.04.2018 - 11:59 | Son Güncellenme:

Gebeliğin 11. haftasında artık 2.5 aylık hamile bir kadından söz ediyoruz. 8. haftadan doğuma kadar olan sürede bebeğe “fetus” denilir. Fetus, bu haftada el ayası büyüklüğündedir. Üstelik anne karnında akrobatik hareketlere başlamıştır ancak annenin karnındaki hareketleri fark edebilmesi için henüz çok erkendir.

Gebeliğin 11. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Gebeliğin 11. haftasında fetus

Haberin Devamı

Fetus, 10. haftada öğrendiği yutkunma sayesinde artık içinde akrobatik hareketler yaparak yüzdüğü suyunu içebilir, hatta içtiği sudan idrar üretip yeniden yüzdüğü suya takviye yapabilir. Bu, fetusun gelişimi için önemli bir detaydır. Fetusun, bu haftadan sonra vücudu kadar büyümüş olan başının büyüme hızı düşer. Artık sıra gövdenin büyümesine gelmiştir. Başı gövdesi kadar büyük diyoruz ama toplam büyüklüğü bir incir kadardır zaten. Öyle ki, fetusun ortalama ağırlığı 25 gram kadardır.

Gebeliğin 11. haftasında burnunun orta köprüsünün oluşumu daha ön plandadır. Bu haftada fetus neredeyse tam bir insan oluşumuna dönüşmüştür. Bundan sonraki haftalarda gerekli olan şey daha büyümek ve daha belirgin şekillenmektir. Artık organları ve sistemleri de gelişmiş ve çalışmaya başlamıştır. Fetus, bu haftanın sonuna doğru ellerini yumruk yapıp açabilecek kabileyete gelecektir.

Haberin Devamı

11. haftada anne sağlığı

9 aylık hamileliği 3’e bölersek ilk 3 aya birinci trimester, ikinci 3 aya ikinci ve üçüncü 3 ay dönemine üçüncü trimester denilir. Gebeliğin 11. haftasında anne, birinci trimesterın sonuna gelmektedir. Anne, bu haftadan sonra sık sık yorgunluk, bulantı, modunun hızlı değişmesi, bacak krampları gibi canını sıkacak rahatsızlıkları tecrübe edebilir.

Yorgunluk

İkinci trimestere doğru annenin enerji seviyesinin biraz yükselmesi beklenir. Önceki haftalardaki o baskın yorgunluk hissi yavaş yavaş etkisini yitirir ancak annenin enerji seviyesinde gün içinde dalgalanmalar oluşur. Eğer anne 1-2 hafta daha sabırlı olursa sürecin sonunda kendini daha zinde hissedecektir.

Bulantı

Gebeliğin 11. haftasından sonra anne, önceki süreçte hayat enerjisini emen bulantılarından da kurtulacaktır.

Gaz

Bu haftada kötü kokulu gaz çıkışları devam edebilir. Annenin gaz oluşturucu yiyecekler olan lahana, fasulye, kızartılmış yiyeceklerden uzak durup bol lif kaynağı besinlere yönelmesi ve bol miktarda su tüketmesi annede gaz oluşumunu azaltacaktır.

Bacak krampları

Gebeliğin 11. haftasında tecrübe edilen bacak krampları, anneyi geceleri büyük bir acıyla uykusundan uyandırabilir. Bacak kramplarını minimize etmek isteyen annenin gün içinde bol bol dinlenmesi gerekmektedir. Bununla beraber beslenme düzenine de dikkat edip yeterli düzeyde mineral ve vitamin alıp almadığını da gözden geçirmesi gerekmektedir.