Gündem Gebeliğin 12. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Gebeliğin 12. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

28.04.2018 - 13:35 | Son Güncellenme:

Gebeliğin 12. haftasında artık bebeğiniz küçük bir erik büyüklüğündedir. İnanması zor gibi ancak bebeğinizin büyüklüğü son üç hafta içinde iki katına çıkmıştır. Öyle ki, ultrason cihazında onun kalp atışlarını duymak bile mümkündür. Hatta kalbinin nasıl attığını da görebilirsiniz.

Gebeliğin 12. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Gebeliğinizin 12. haftası bebeğiniz için bir dönüm noktasıdır. 12 haftalık hamilelik sürecinde bebeğinizin sistemlerinin çoğu tam olarak oluşmuştur diyebiliriz. Yine de doğuma kadar yapılması gereken çok şey vardır. Önümüzdeki 28 hafta boyunca artık organları oluşmuş olan fetus gelişmeye devam edecek ve organları kademe kademe çalışmaya başlayacaktır. Bu haftada fetüs kasılma hareketlerini henüz uygulamaya başlamıştır. Kasılma hareketleri fetusun sindirim sistemiyle alakalıdır fakat fetus sindirim sistemine doğumundan sonraki süreçte ihtiyaç duyacağı için gebeliğin 12. haftasında yaptığı hareketler bir nevi dış dünyaya hazırlık antremanlarıdır. Bu haftada kemik iliği, beyaz kan hücrelerini yapmakla meşguldür. Bu kan hücreleri; bebeğinizin enfeksiyonla mücadele etmesine yardımcı olacak silahlardır. Beyin bölümünde ise hipofiz bezi, bebeğinizin üreme hormonlarını üretmeye başlamıştır.

Haberin Devamı

Kalp atışı

Aylık rutin kontrollerin üçüncü muayenesinde bebeğinizin fetal kalp atışını duyacaksınız. Bu heyecan anneler için tarif edilemez bir duygudur.

İlk üç aylık döneminizin sonuna yaklaştıkça büyük bir greyfurt büyüklüğünde olan rahminiz, pelvisinizin altından karnınızdaki ön ve orta konuma geçmeye başlar. Şansınız varsa, bu taşınma işlemi; sık sık idrara çıkma ve sürekli hale gelen dürtüler gibi sinir bozucu erken gebelik semptomlarına bir son verecektir.

Hormonların her kadında etkisi birbirinden farklıdır. Cinsel yaşam için aynada kendinizi yargılamak yerine olduğunuz gibi kabullenmek hem sizin özgüveninizi hem de partnerinize olan güveninizi geri getirir. Yani güvende olun, ne hissediyorsanız onu yaşayın. İkinci üç aylık dönemde cinsel dürtülerinizde artış olması gayet normaldir.

Haberin Devamı

Annenin 12. haftada yaşadığı temel sorunlar

Yorgunluk

Bu ilk üç aylık dönem boyunca vücudunuz, enerjinizin büyük bir bölümünü bebeğin eşini inşa etmek için kullanır. Bu yüzden dinlenmek yapabileceğiniz en iyi şeydir.

Hassaslaşan burun

Eğer burnunuz son zamanlarda çok fazla koku alıyorsa pencereleri açmayı deneyin ya da limon kolonyasını yakınınızda taşıyın. Mide bulantısını uyandıracak bir kokuyu koklamaya maruz kalırsanız kolonya kullanın.

Baş ağrısı

Gün boyunca düzenli olarak yemek yediğinizden emin olun çünkü öğünleri atlamak, baş ağrısını tetikleyebilecek düşük kan şekerine neden olur. Ayrıca, hamilelik sırasında asetaminofen almanın genellikle doğru olmadığını unutmayın.

İdrar tutamama

Hamileliğin 12. haftasında idrar tutamama sorunu ortadan kalkacaktır. Ancak yine de bir sürpriz yaşamamak için birkaç ay boyunca kaslarınızı güçlendirmelisiniz. Bunun için Kegel egzersizlerini yapabilirsiniz.

Şişkinlik ve gaz

Bu utanç verici gebelik belirtisini azaltmanın bir yolu, yemek yeme hızınızı yavaşlatmaktır. Yiyecekleri hızlı yemek, aşırı şişmiş karnınızda gaz cepleri oluşturan hava yutmanıza neden olabilir.