Gündem Gebeliğin 21. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Gebeliğin 21. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

16.04.2018 - 14:04 | Son Güncellenme:

Bebeğin kaşlarının ve saçlarının daha da belirginleşmeye başladığı haftalardan biridir. Dudaklarının renk pigmentleri oturmaya başlar. Gözleri oluşmuştur ancak hala iris oluşmamıştır. Yani fetüsün gözleri renksizdir. Toplam ebatı ortalama bir hindistan cevizi büyüklüğüne erişmiştir. Anne ayna karşısında fazla zaman geçirirse kendini tanıyamayabilir. Karnı artık büyümüş ve göğüslerinde süt üretimi başlamıştır. 21. haftayı daha detaylı inceleyelim.

Gebeliğin 21. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Gebeliğin 21. haftadasında Fetüs
Gebeliğin 21. haftasında anne karnındaki bebeğin hareketleri belirginleşmiş ve artmıştır. Vücudundaki lanugo denen bebeklik tüyleri uzamaya, saç-kirpik kısmında belirginleşmeye başlamıştır. Fetüs erkek ise testisleri karın içinden normal yerlerine doğru harekete geçmiştir. Doğumdan sonra testisler normal yerlerinde olmayabilir. Bu durum kremester kası ile ilgilidir. Çocuklarda erişkinlere göre daha gelişmiş olan bu kas, testislerin yukarı çekilmesini sağlayabilir. Doktor muayenesinde tedavi edilmesi gereken bir durum olup olmadığı tespit edilmelidir. Fetüs annenin hareketlerine, duygu-durum değişikliklerine oldukça duyarlı hâle gelir. Annenin konuşmasını algılayabilir ve hatta tepki de verebilir. İç organlarından pankreası sürekli gelişim halindedir. Cildinde derin kırışıklıklar mevcuttur ancak bunlar geçicidir.

Gebeliğin 21. Haftadasında Anne
Annenin vücudundaki fiziksel değişikliklerinin belirginleştiği dönemlerdir. Karnı artık fark edilir seviyede büyük ve göğüsleri daha da belirginleşmiştir. El ve ayaklarda şişlik mevcut olabilir. Sırt ağrıları ciddileşebilir. Hormonal değişiklikler annede etkisini gösterir.

Sırt Ağrıları
Şişen karın ve büyümekte olan göğüsler, sırt kaslarına binen yükü arttırmaktadır. Bu durum belirgin sırt ağrıları oluşturabilir. Annenin iş hayatının olması ya da gün içinde uzun süreler ayakta kalıyor olması bu ağrıların şiddetini arttırabilir. Bolca dinlenmenin ve gevşeyici egzersizlerin faydası olabilir.

El ve Ayaklarda Şişlik
Vücudun hormonal ve kilo dengesinin hızlı değişimi toplardamarların yetersizliğine yol açabilir. Bu durum da şişliklere yol açabilir. Bu şişliklerin vücudun el ve ayak gibi uç kısımlarında olması normaldir. Ancak yüzünde oluşan şişlik ya da el ve ayaklarındaki şişliğin aniden oluşması gibi durumlar olursa doktoruna başvurmalıdır.

Artan Cinsel Arzu
Hormonlarının değişimi ve artışı annede cinsel dürtüler uyandırabilir. Bu normaldir. Hatta 6. ay içinde olunmasına rağmen seviyeli cinsel ilişki mümkündür.

Vajinal Akıntının Artması
İç çamaşırını kirletecek hatta iç çamaşırından taşacak, anneyi rahatsız edecek akıntılar olabilir. Çok kanlı ve bir anda su gibi boşalan sıvı olmadıkça normaldir.

Deride Çizgilenmeler
Özellikle karın ve göbek bölgesinde çatlaklar, kahverengi çizgilenmeler olabilir. Normal boyutlarını aşan bir oluşum vardır sonuçta. Bunlar normaldir. Dermatoloji ve kadın-doğum doktorunun ortak kararını alarak önerilen nemlendirici kremleri kullanabilir.